Μοιράσου το άρθρο:
Σωρεία καταγγελιών δέχεται η Ένωση Καταναλωτών Βόλου από πολίτες, που έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής εξαπάτησης.
Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή των πολιτών και αναφέρει:
Καταναλωτές έλαβαν στα email τους και μας κατήγγειλαν 5 νέες διαφορετικές περιπτώσεις ηλεκτρονικής εξαπάτησης.
1. Μήνυμα με τίτλο «οικονομική δωρεά»
Αποστολέας: frances & Patrick [email protected]
Οικονομική δωρεά € 2.800.000 αρκεί να πάρουν τα στοιχεία και τους κωδικούς του τραπεζικού λογαριασμού για να βάλουν τα χρήματα. Δείτε ολόκληρο το μήνυμα στο τέλος.
2. Μήνυμα με τίτλο «Good evening (όνομα)», προέρχεται από τις επαφές είναι δηλ. φίλος ή γνωστός και πρέπει να δει κανείς την κατάληξη του email (@rybnik.com.pl) για να καταλάβει ότι πρόκειται για απάτη. Αυτός ο «φίλος» μας προτείνει να επιλέξουμε ένα ταχυσύνδεσμο (https://bit.ly/3b66QjS), ο οποίος προφανώς παραπέμπει σε κακόβουλο λογισμικό που θα υποκλέψει τα προσωπικά δεδομένα (κωδικούς κλπ.)
3. Μήνυμα με τίτλο «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ: Ελκυστικές τιμές για όλα τα έργα σας!»
Αποστολέας: Ceciles Serderose <[email protected]>
«Χρειάζεστε χρήματα για να λύσετε ένα πρόβλημα, να αγοράσετε ένα νέο όχημα, να χτίσετε ένα σπίτι, να επενδύσετε, να προετοιμαστείτε για τις επόμενες διακοπές, επωφεληθείτε από ελκυστικές τιμές. Ένα προσωπικό δάνειο από 1.000 έως 25.000.000 ευρώ, το ενδιαφέρον μου είναι 2% έως 4%. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες».
Οι απάτες επικαλούνται κάποια «μοναδική ευκαιρία» και ζητούν από τον ανυποψίαστο παραλήπτη να επωφεληθεί, με σκοπό να του αποσπάσουν χρήματα για διαδικαστικά έξοδα και τα στοιχεία του λογαριασμού του ή να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους κακόβουλο λογισμικό που θα υποκλέψει προσωπικά δεδομένα (κωδικούς κλπ.)
Συστήνουμε στους καταναλωτές:
Να διαγράφουν τα email που φαίνονται ύποπτα, ανορθόγραφα, ασύντακτα, με περίεργη ή αλλοδαπή διεύθυνση αποστολέα.
Να μην κοινοποιούν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία για κανένα λόγο.
Να μην απαντούν σε email από αγνώστους, να μην επιλέγουν τα προτεινόμενα links, να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία και κυρίως αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.
Να μην πληρώνουν για κανένα λόγο χρήματα σε αγνώστους.
Να έχουν ενεργό λογισμικό προστασίας από ιούς.
Μοιράσου το άρθρο: