Τα μονοπάτια της Σκιάθου μπαίνουν σε μια νέα εποχή
3 Δεκ 2020
Τέσσερις νέοι θάνατοι από SARS CoV-2 στο Νοσοκομείο του Βόλου
4 Δεκ 2020

Αναστέλλεται η φυσική παρουσία στη διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας λόγω κρουσμάτων

Μοιράσου το άρθρο:

Το τρίτο, μέσα σε λιγότερο από βδομάδα,  νέο κρούσμα κορονοϊό ανάγκασε δυστυχώς τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων να αναστείλει την λειτουργία της με φυσική παρουσία των υπαλλήλων. Έτσι, χθες το μεσημέρι δόθηκε η οδηγία σε όλους τους εργαζόμενους, τους ελάχιστους, όπως επισημαίνει στο ενημερωτικό σημείωμα το Τοπικό Τμήμα Μαγνησίας & Σποράδων (ΤοτΜ) του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΣΕΠΘ), που ούτως ή άλλως είχαν απομείνει στην εν λόγω Υπηρεσία, να αποχωρήσουν απ’ τα γραφεία τους μέχρι 14 Δεκεμβρίου.

Στο ενημερωτικό σημείωμα επίσης αναφέρεται ότι:

Πιθανολογούμε ότι η τηλεργασία θα αποτελέσει εναλλακτικό τρόπο διεκπεραίωσης κάποιων εκ των υπηρεσιακών καθηκόντων, ωστόσο πρόκειται, όπως όλοι αναλογιζόμαστε, για Υπηρεσία επιτελικής σημασίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πανδημία, ιδίως μέσω του σημαντικού ελεγκτικού έργου που ασκεί. Δε θα σταθούμε σε χιλιοειπωμένα από μέρους μας αιτήματα προάσπισης της υγείας στον εργασιακό μας χώρο, αιτήματα στα οποία εξάλλου και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει συνηγορήσει γραπτώς κατόπιν ελέγχου του, παραμονές του lockdown, θέτοντας μάλιστα στην Αντιπεριφερειακή Αρχή σαφείς προθεσμίες συμμόρφωσης (όσο κι αν κάποιοι στρουθοκαμηλίζοντας με επιστολές τους στον Τύπο το αρνούνται, τα επίσημα Δελτία Ελέγχου είναι προς τούτο αδιάψευστοι μάρτυρες).

Τα plexiglass -μεταξύ άλλων- που, και με γραπτή υπόδειξη του Ιατρού Εργασίας, ζητούσαμε απ’ την κα Κολυνδρίνη ήδη από τον περασμένο Μάιο, τοποθετήθηκαν μόλις την περασμένη Πέμπτη στα εν λόγω γραφεία της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, όπου ο χώρος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Όμως, όπως απεδείχθη από την εκδήλωση του πρώτου εκ των τριών κρουσμάτων το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο ιός ήδη κυκλοφορούσε μεταξύ των συναδέλφων. Κάποιοι ενήργησαν (πάλι) μετά από την “αφόρητη” πίεσή μας, όμως δεόντως καθυστερημένα.
Από την άλλη, και τα τρία κρούσματα στην εν λόγω Υπηρεσία, εκδηλώθηκαν σε συναδέλφους, όχι μόνιμους, αλλά 8μηνης σύμβασης, κι αυτό δεν είναι κατά την γνώμη μας τυχαίο. Είναι εργαζόμενοι, των οποίων το αρμόδιο Υπουργείο (Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων) δεν πρόβλεψε ανάλογα μέτρα όπως με εμάς τους μόνιμους (το Υπ. Εσωτερικών). Δεν τους χορηγήθηκε δηλαδή δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας ή άδειας ειδικού σκοπού, ενώ η τηλεργασία ήταν κατ’ ουσίαν ανεφάρμοστη λόγω καθηκόντων. Στην εν λόγω Υπηρεσία δε, όλοι οι συμβασιούχοι στερούνται δικής τους αποκλειστικά θέσης εργασίας (γραφείο) και παρέμεναν σε καρέκλες πλάι στα γραφεία των μόνιμων υπαλλήλων ή σε διαδρόμους και εισόδους, οπότε, συνυπολογίζοντας και την μέχρι πρότινος μη εγκατάσταση διαχωριστικών φραγμών (plexiglass), η μετάδοση μεταξύ των εργαζομένων ήταν αναπόφευκτη.

Με έκπληξη αναρωτιόμαστε που δεν προέκυψε νωρίτερα. Ως ΔΣ είχαμε διαβλέψει από νωρίς τα σημάδια αυτού του αναπόφευκτου “συγχρωτισμού” και με το αρ. 209/22-09-20 έγγραφό μας προς την Αντιπεριφερειάρχη εκφράσαμε τον “Προβληματισμό μας σχετικά με την κατανομή ωφελουμένων 8μηνης διάρκειας σε θέσεις εργασίας” και θέταμε ερωτήματα και προτάσεις. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Και ταυτόχρονα κατηγορηθήκαμε από κακόβουλοι έως κομματικά αντιπολιτευόμενοι (“τα ροζ φιδάκια της ΠΕ Μαγνησίας” που “προβάλλουμε έναν φανταστικό κόσμο που υφίσταται στον αρρωστημένο εγκέφαλό μας και μόνο”). Τοποθέτησαν κομματικό πρόσημο σε εκπροσώπους εργαζομένων της πλειοψηφούσας στο ΔΣ παράταξης (4 εκ των 5 εδρών) οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε κανένα κόμμα και κατήλθαν ως απολύτως ανεξάρτητοι. Προσφιλής τους τακτική όταν δεν μπορούν να αποδομήσουν επιχειρήματα σε αιτήματα που είναι βάσιμα.  Πράγματα λοιπόν αυτονόητα, νομοθετικώς προβλεπόμενα, αλλά κι εύκολα εφαρμόσιμα φαίνεται πως δεν εφαρμόστηκαν διόλου, ή εφαρμόστηκαν πλημμελώς και καθυστερημένα. Και που, μεταξύ άλλων; Στην Υπηρεσία, την κατεξοχήν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πανδημία, την Δ/νση Δημόσιας Υγείας.
Ευχόμαστε σε όσες/ους συναδέλφους έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό να το περάσουν ασυμπτωματικά κι όπως πάντα παραμένουμε μαχητικά αλληλέγγυοι στο πλευρό τους”.

Μοιράσου το άρθρο: