Εντοπίστηκαν καλά στην υγεία τους οι δυο μοτοσικλετιστές που εγκλωβίστηκαν στο Πήλιο
30 Νοέ 2020
Δωρεάν επαναληπτική διενέργεια rapid test σήμερα και αύριο από τον Δήμο Βόλου
30 Νοέ 2020

“Μία θάλασσα, δύο πατρίδες” το ιστορικό μυθιστόρημα του Χριστόφορου Σεμέργελη

Μοιράσου το άρθρο:

Η Θεσσαλική Επανάσταση του 1878 «ζωντανεύει» μέσα από τις σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος με τίτλο «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες», το οποίο έγραψε ο Χριστόφορος Σεμέργελης και θα κυκλοφορήσει την προσεχή Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις «Κέδρος». Η τελευταία περίοδος της Τουρκοκρατίας στον Βόλο και το Πήλιο βρίσκεται στο επίκεντρο της γραφής του Βολιώτη δημιουργού, ο οποίος στήνει τον καμβά της υπόθεσης πάνω στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από ενάμιση περίπου αιώνα και συντέλεσαν στην απαλλαγή της οθωμανικής κυριαρχίας στη γη της Θεσσαλίας.

Ο κεντρικός χαρακτήρας που δημιούργησε ο Σεμέργελης στο συγγραφικό ντεμπούτο του, είναι ένας Λεβαντίνος τυχοδιώκτης, με καταγωγή από το Πήλιο, αφού ο πατέρας του γεννήθηκε στη Ζαγορά. Αναλαμβάνει να διασώσει έναν αρχαίο θησαυρό ανεκτίμητης αξίας που ανακαλύφτηκε στον Βόλο, ο οποίος τον 19ο αιώνα δεν ήταν παρά μία μεθοριακή πολίχνη στα σύνορα Ελλάδας – Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έτσι από την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, όπου λίγο έλειψε να πληρώσει ακριβά τον ριψοκίνδυνο τρόπο ζωής του, βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ενώ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ρώσων που ηγούνταν του συνασπισμού Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Μαυροβουνίου και Τούρκων που αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα στο βαλκανικό μέτωπο.

Ο Γουίλιαμ Χατζηγεωργίου, όπως ονομάζεται το κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος, από μία σειρά συμπτώσεων βρέθηκε μπλεγμένος στην Επανάσταση της Θεσσαλίας, όταν το Πήλιο παραδόθηκε στις φλόγες του πολέμου, με αποκορύφωμα τη μάχη της Μακρινίτσας, που έγινε τον Μάρτιο του 1878 και βρήκε τα οθωμανικά στρατεύματα να καταστέλλουν την εξέγερση.

Αν και παρασύρεται σε μία θανάσιμη περιπέτεια, ενώ παντού βασιλεύουν ο φόβος και η βία, ο απροσδόκητος έρωτας για μία γενναία γυναίκα από τη Μακρινίτσα, ανατρέπει τα πάντα στη ζωή του πρωταγωνιστή, ο οποίος παλεύει με όλες τις δυνάμεις του για να σταθεί όρθιος σ’ έναν κόσμο που καταρρέει.

Η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου για τον Βόλο του 19ου αιώνα, στο οποίο παρελαύνουν αρκετά ιστορικά πρόσωπα, αναβιώνει ξεχασμένες πτυχές μίας ένδοξης εποχής από τον γενέθλιο τόπο του συγγραφέα. Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του ήρωα, η Ιστορία δηλώνει «παρούσα» σε κάθε σελίδα του μυθιστορήματος, στο οποίο ο Σεμέργελης επιχειρεί να μεταφέρει τους αναγνώστες του στο 1878, έχοντας αφιερώσει αρκετό χρόνο για την ενδελεχή έρευνα που έκανε για τη συγκεκριμένη περίοδο και τα γεγονότα που τη σημάδεψαν.

Ιστορικές φιγούρες που συσχετίζονται με την ένοπλη εξέγερση του 1878, παρελαύνουν στο «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες», στο οποίο η μυθοπλασία παραμένει σταθερά συνδεδεμένη με δραματικά περιστατικά που εκτυλίχτηκαν στη Μαγνησία κατά τη διάρκεια της Θεσσαλικής Επανάστασης. Ο Λεβαντίνος πρόξενος Κάρολος Μπόρελ, σημαίνουσα προσωπικότητα του Βόλου στα τέλη του προπερασμένου αιώνα, ο Θεόδωρος Αφεντούλης από τη Ζαγορά, περισπούδαστος γιατρός και φιλόσοφος με σπάνιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις μα πάνω απ’ όλα φλογερός πατριώτης, ο Γεώργιος Καρτάλης, πρώτος δήμαρχος Παγασών μετά την προσάρτηση του Βόλου το 1881, ο Ζήσιμος Μπασδέκης, αρχηγός των επαναστατών και μέλος της Προσωρινής Κυβέρνησης του Πηλίου και η ανιψιά του Μαργαρίτα, που πολέμησε ηρωικά για την απελευθέρωση του τόπου της, ο Χόμπαρτ πασάς, ο μισέλληνας Άγγλος αξιωματικός που είχε το γενικό πρόσταγμα των Τούρκων στη μάχη της Μακρινίτσας, αλλά και ο Άγγλος ανταποκριτής των «Times» του Λονδίνου, Κάρολος Ογλ, είναι ορισμένα μόνα από τα υπαρκτά πρόσωπα που εντοπίζονται στο μυθιστόρημα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χριστόφορος Σεμέργελης γεννήθηκε το 1979 στον Βόλο, όπου ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά του. Είναι δημόσιος υπάλληλος, ενώ συνεργάζεται με την καθημερινή εφημερίδα «Θεσσαλία». Το «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος», είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Παλαιότερα διηγήματά του βραβεύτηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς των εκδόσεων iWrite και συμπεριλήφθηκαν σε συλλογικούς τόμους με τον γενικό τίτλο «Ιστορίες του τόπου μας» για το Διδυμότειχο (2017), τη Νάουσα (2018) και τη Δράμα (2019).

Μοιράσου το άρθρο: