Επ. Προκαταβολή: Από Δευτέρα τα πρώτα ποσά – Τροπολογία για τους αυτοαπασχολούμενους
22 Νοέ 2020
Κ. Μητσοτάκης: Όσο το δυνατόν περισσότερες μονιμοποιήσεις στο Ε.Σ.Υ (video)
22 Νοέ 2020

ΥΠΕΞ: Να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex η Τουρκία (video)

Μοιράσου το άρθρο:

«Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζοντας τη νέα τουρική Navtex, με την οποία ανακοινώνονται εκ νέου παράνομες σεισμικές έρευνες, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου.
Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η Τουρκία παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας  υπονομεύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, αφού και η νέα Navtex αφορά περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη, ασφάλεια & τη σταθερότητα στην περιοχή
Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex➡️
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 21, 2020

«Δυστυχώς, η Τουρκία για ακόμα μια φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα»» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Τουρκία- Χ. Ακσόι: «Οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις της Ελλάδας έχουν απαντηθεί»
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Χαμί Ακσόι σε νέα προκλητική ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».
Ελληνική αντι-Navtex για παράνομη τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου
Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή» ενώ ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» νότια του Καστελόριζου.

Γαλλία: Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της Τουρκίας
«Ευχόμαστε η Τουρκία να αλλάξει αυτή την επεκτατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο με αυτές τις έρευνες που πλήττουν την κυπριακή και ελληνική κυριαρχία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ.
Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της Τουρκίας, υπενθύμισε ο Γάλλος υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France Inter, με επίκεντρο τη στάση της Άγκυρας σχετικά με το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε μουσουλμανικές χώρες και την αντιπαράθεση για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.
Ο Ερντογάν μιλά για διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για το θέμα των κυρώσεων κατά της τουρκικής προκλητικότητας και με την Άνγκελα Μέρκελ να επισημαίνει ότι «η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε», ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε πως σκοπεύει να χτίσει το «μέλλον μαζί με την Ευρώπη», αλλά παράλληλα μίλησε για αναθέρμανση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του AKP.
«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου», ανέφερε.
Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να «χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις Ηνωμένες Πολιτείεςγια να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».
ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκηςwww.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: