Νέα διάκριση για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς
23 Οκτ 2020
Περιβαλλοντική δράση του Δήμου και του 3ου Γυμνασίου Βόλου
23 Οκτ 2020

Δ. Κολυνδρίνη: Είμαστε μαζί και όχι απέναντι στους μαθητές που διαδηλώνουν για την αερορύπανση στο Βόλο

dav

Μοιράσου το άρθρο:

Αντιπροσωπεία μαθητών, οι οποίοι διαδήλωναν κατά της καύσης σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, υποδέχθηκε στο γραφείο της, η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη. μετά από σχετικό αίτημά τους, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις σαφείς και σταθερές θέσεις της Περιφέρειας αναφορικά με την καύση του υλικού RDF, ως εναλλακτικό καύσιμο από την ΑΓΕΤ που έχει εκφραστεί επανειλημμένα από το Περιφερειακό Συμβούλιο με δύο αποφάσεις του το 2017 και 2018, καθώς και με επόμενες σχετικές αποφάσεις. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Π.Ε.Μ.Σ.

Ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια για την προάσπιση του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας

Όπως ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη, “η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, διαθέτει Σταθμό Μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μεταδίδει τις μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 και PM2,5 μέσω της οn line εφαρμογής του στο Υπουργείο. Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένες μετρήσεις αναρτώνται καθημερινά στο site της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση των δεδομένων στο ευρύ κοινό. Ο εν λόγω σταθμός βρίσκεται τοποθετημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2000.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας διαθέτει δεύτερο Σταθμό Μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο οποίος, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και των απαραίτητων ελέγχων αναβάθμισης, συντήρησης και βαθμονόμησης από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, λαμβάνει επίσης δεδομένα μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από έξι αναλυτές (O3, CO, SO2, NOX, PM10, BENZ). Ο εν λόγω Σταθμός είναι εγκατεστημένος στο χώρο της πρώην ΔΕΣΕ – Διεύθυνση Ελέγχων Συντήρησης Έργων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια Σταθμού Μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο, ο οποίος θα συνδεθεί στο ΕΔΠΑΡ, προϋπολογισμού 148.000 ευρώ.

Ο Βόλος θα αποκτήσει επιπλέον δύο (2) Σταθμούς Μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020).  Έχει ήδη εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Θεσσαλίας η Πρόταση για την προμήθεια των εν λόγω σταθμών που έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει υπογράψει με το ΑΠΘ, και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο «Επιχορήγηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου» και σύμβαση με εξειδικευμένο πιστοποιημένο εργαστήριο για την εκτίμηση επιπτώσεων εκπομπών οσμών από βιομηχανικές μονάδες με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση της με τους μαθητές, η  Αντιπεριφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι “και εμείς είμαστε κάτοικοι αυτής της πόλης και αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, άρα οι ανησυχίες για το εάν και κατά πόσο επιβαρυμένη είναι η ατμόσφαιρα στην πόλη μας είναι κοινές. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή και με δύο αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου είπαμε όχι στην χρήση του RDF. Η συζήτηση με τους μαθητές διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και αυτό που προσπάθησα να τους μεταδώσω είναι, ότι είμαστε δίπλα τους και όχι απέναντί τους και αυτό το αποδεικνύουν περίτρανα οι ενέργειές μας για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

Μοιράσου το άρθρο: