Κανένα νέο κρούσμα στη Μαγνησία – Στην υπόλοιπη Θεσσαλία 24
20 Οκτ 2020
Να δοθούν σε χρήματα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους στον δήμο Αλμυρού
20 Οκτ 2020

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος ερωτά τον Κ. Χατζηδάκη για την αέρια ρύπανση στο Βόλο

Μοιράσου το άρθρο:

Στη Βουλή φέρνει  με επίκαιρη ερώτηση, το θέμα της αέριας ρύπανσης στο Βόλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με αφορμή τα αποτελέσματα της νέας 12μηνης έρευνας της Πνευμονολογικής Κλινικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γιατρούς του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου.

Η έρευνα αφορά στη διασύνδεση της ρύπανσης που παρατηρείται εντός του αστικού ιστού του Βόλου, με τα αυξημένα ποσοστά ασθενών και εισαγωγών που προσέρχονται ειδικά εντός των ημερών της ρύπανσης με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε καλέσει πρόσφατα και πάλι στη Βουλή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, για να δώσει απαντήσεις για το φλέγον θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλεί τεράστια ανησυχία στους πολίτες του Βόλου.

Η έρευνα βασίστηκε στα αποτελέσματα των μετρήσεων των μικροσωματιδίων PM2.5 από το δίκτυο των 12 μετρητών της ομάδας  GreenYourAir, όπου διαπιστώθηκε υπέρβαση στη μέση συγκέντρωση των επικίνδυνων μικροσωματιδιών στην ατμόσφαιρα του Βόλου, κατά μέσο όρο 15 ημέρες το μήνα μέσα σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, τόσο με βάση τα όρια εκπομπών που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Ελληνική Νομοθεσία.

Σύμφωνα με την καταγραφή περιστατικών που έγινε από το Νοσοκομείο του Βόλου μέσω της εφαρμογής GreenYourAir Application, από τα παιδιατρικά περιστατικά που εμφανίστηκαν στο Νοσοκομείο σε σύνολο 366 ημερών το 32,43%, δηλαδή 2.376 παιδιά, συσχετίστηκαν με τις ημέρες όπου τα επικίνδυνα μικροσωματίδια υπερέβαιναν τα επιτρεπτά όρια.

«Ομοίως, στα παθολογικά περιστατικά, ένα ποσοστό εισαγωγών 25,83% συσχετίστηκε με τις ημέρες υπέρβασης των μικροσωματιδίων», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος,

Ο Βουλευτής σημείωσε ότι η ειδική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνέταξε και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας και τη βελτίωση της υγείας των πολιτών. Συγκεκριμένα πρότεινε την εγκατάσταση μετρητών PM2.5 στη Βιομηχανική Ζώνη Βόλου για λεπτομερή επιμερισμό πηγών της ρύπανσης που έρχεται από δυτικά, αλλά και την εγκατάσταση δικτύου μετρητών σε Αγριά, Άγιο Γεώργιο και Βελεστίνο (εγκαταστάσεις Τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ  και Χαλυβουργίας).

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Οργανισμός Λιμένα Βόλου και η Χαλυβουργία δεν έκαναν αποδεκτές τις εν λόγω προτάσεις», ανέφερε ο Βουλευτής και κάλεσε τον κ. Χατζηδάκη να απαντήσει στη Βουλή, για το αν προτίθεται να  υιοθετήσει τις προτάσεις της ερευνητικής ομάδας για την καταγραφή των συγκεντρώσεων και την ταυτοποίηση των πηγών εκπομπής μικροσωματιδίων στην περιοχή, προκειμένου να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου.

Μοιράσου το άρθρο: