Λαϊκή Συνέλευση την Κυριακή στον Αμάραντο για την “επόμενη μέρα”
16 Οκτ 2020
Σεμινάρια από το ΙΕΚ Δήμου Βόλου – Ποια είναι
16 Οκτ 2020

Την Κυριακή τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου μνημείου στο Καζανάκι

Μοιράσου το άρθρο:

Εγκαινιάζεται μεθαύριο Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 11 πμ. το ανακατασκευασμένο μνημείο στον τόπο των εκτελέσεων στο Καζανάκι, που φιλοτέχνησε ο εικαστικός-ζωγράφος Κώστας Κομνηνός. Σημειώνεται ότι για την κατασκευή του συνέβαλαν από το υστέρημα τους χιλιάδες εργαζόμενοι μέλη του ΚΚΕ.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μίλησαν για το μνημείο ο Μιχάλης Τσιώνας εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Θανάσης Βογιατζής και ο ζωγράφος Κ. Κομνηνός.

“Τιμούμε όλους και όλες που στάθηκαν αλύγιστοι σε αυτή τη μεγάλη ταξική πάλη, που πότισαν με το αίμα τους τα βράχια του Σαρακηνού, που έγραψαν με τη ζωή τους τις πιο λαμπρές σελίδες ηρωισμού, αυτοθυσίας και ανιδιοτέλειας στην πάλη για το τέλος κάθε αδικίας. Σε όλους αυτούς που νίκησαν τον θάνατο για να θριαμβεύσει η ζωή” τόνισε  ο κ. Τσιώνας.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο ιστορικό του μνημείου όπου συνολικά εκτελέστηκαν 113 άνδρες και 14 γυναίκες από τις 18 Δεκέμβρη του 1947 έως τις 17 Σεπτέμβρη του 1949.

“Είναι τιμή μου να κάνω ένα τέτοιο έργο. Με αυτό το έργο συμβάλουμε στη μνήμη. Τα μνημεία δεν είναι ταφικά σύμβολα αλλά χώροι που άνθρωποι αφήνουν τα ίχνη τους. Άνθρωποι που δεν βολεύτηκαν και δεν έσκυψαν” επισήμανε ο κ. Κομνηνός. Ανέφερε ότι το μνημείο αποτελείται από επτά μεταλλικές φιγούρες σε φυσικό μέγεθος που στέκονται σκυφτές και μελαγχολικές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για μία 19χρονη κοπέλα από τον Βόλο που ετοιμάστηκε και βάφτηκε πριν την εκτελέσουν. Πρόκειται για την Εβραιοπούλα Χρυσούλα Φελούς που ντύθηκε “στα καλά της”, όταν της ανακοίνωσαν πως οδηγείται στο απόσπασμα.

Μοιράσου το άρθρο: