Καρδίτσα: Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία για την υγεία, την παιδεία, τα εργασιακά δικαιώματα
15 Οκτ 2020
Έγκριση αμερικάνικου εμβολίου από τον EMA – Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι γιατροί
15 Οκτ 2020

Σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλία – “Ανέτοιμη να συμβάλλει η Α’θμια Φροντίδα Υγείας”

Μοιράσου το άρθρο:

Σε ικανοποιητικό επίπεδο από πλευράς κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκεται η Θεσσαλία με το χάρτη του ΕΟΔΥ να αναφέρει ότι εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Στη Θεσσαλία πάντως, καταγράφεται όμως σταδιακή αύξηση από τον Ιούλιο του 2020 και μετά καθώς υπήρξαν  μαζικές εστίες σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπως Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αμπελώνα Λάρισας. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων η κ. Μαρία Χατζή, προϊσταμένη στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας στο πλαίσιο του Πνευμονολογικού Συνεδρίου που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Ξένια στο Βόλο.

“Δεν είμαστε ούτε στο πορτοκαλί ούτε στο κόκκινο στον χάρτη του ΕΟΔΥ, αλλά βλέπουμε σταδιακή αύξηση και μας ανησυχεί γιατί οι 16 κλίνες αρνητικής πίεσης στο Τμήμα Λοιμωδών έχουν καλυφθεί, τα κρεβάτια της ΜΕΘ επίσης καθώς είναι έξη ενώ καλυμμένα είναι και τα δύο κρεβάτια ΜΕΘ για covid19 του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. 

“Ανέτοιμη  να συμβάλλει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Αριστερά η κ. Τσολάκη και δεξιά ο κ. Γουργουλιάνης

 

Το τραγικό είναι ότι η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν είναι οργανωμένη να μπορέσει να στηρίξει τους ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα που βρίσκονται σε καραντίνα, οι οποίοι χρειάζονται και ειδικευμένο γιατρό αλλά και ψυχολογική στήριξη, σχολίασε ο διευθυντής της Πνευμονολικής Κλινικής τους Π.Ν.Λ. Κων/νος Γουργουλιάνης. 

Από την πλευρά της η  Βάσω Τσολάκη, πνευμονολόγος εντατικολόγος, επιμελήτρια στην Εντατική Θεραπεία του Π.Ν.Λ. αναφέρθηκε στον αγώνα των γιατρών να σώσουν τις ζωές των ασθενών και να τους στηρίξουν όσο μπορούν μέσα στις εντατικές. “Είναι δύσκολη η διαχείριση των ασθενών. Η στολή κάνει δύσκολη τη διαχείριση μειώνει τις αισθήσεις μας, την αφή, την ακοή την όραση. Επίσης πρέπει να μπορούμε να στηρίξουμε συναισθηματικά αρρώστους που είναι μόνοι τους, που δεν έχουν μιλήσει με συγγενείς και μπορεί να μην τους ξαναμιλήσουν, υπάρχει έντονη φόρτιση να είμαστε κοντά τους, να ενημερώνουμε και τους συγγενείς. Το βλέπουμε με πολλή δύναμη και αισιοδοξία και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα τα καταφέρουμε”. 

Μοιράσου το άρθρο: