Σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλία – “Ανέτοιμη να συμβάλλει η Α’θμια Φροντίδα Υγείας”
15 Οκτ 2020
Νέος Γ.Γ. στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας
15 Οκτ 2020

Έγκριση αμερικάνικου εμβολίου από τον EMA – Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι γιατροί

Μοιράσου το άρθρο:

Το πρώτο εμβόλιο εγκρίθηκε χθες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ( ΕΜΑ) για να περάσει σε φάση τιμολόγησης και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο Δημήτρης Παπαγιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας ΠΘ στο Τμήμα Νοσηλευτικής, ανέφερε στο πλαίσιο του Πνευμονολογικού Συνεδρίου, ότι χθες o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε ένα εμβόλιο mRNA, το οποίο δουλεύεται στην Αμερική και είναι σε φάση τιμολόγησης.  “Στην ουσία θα δούμε πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα αυτού του εμβολίου. Μέχρι τώρα είχαμε μόνο το ρώσικο”. 

Επισήμανε ότι μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. “Ασπάζομαι τη φιλοσοφία του Καθηγητή κ. Γουργουλιάνη, που λέει πως πρέπει να ζήσουμε, να “χορέψουμε” με τον κορονοϊό, να τηρούμε μέτρα ασφάλειας. Πλην του Ιουνίου του 2021 δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε εμβόλιο. Παρότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Τα mRNA εμβόλια για τα οποία μιλάμε αυτή τη στιγμή είναι νέα τεχνολογία, δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη στον άνθρωπο, τα κλινικά δεδομένα είναι πάρα πολύ καλά, μας δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο ακόμη”, τόνισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, στον αγώνα του εμβολίου η Pfizer & Biotech είναι πολύ μπροστά, καθώς 30000 άτομα συμμετέχουν στις κλινικές τους μελέτες και η Moderna, είναι η αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία που πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για αδειοδότηση εμβολίου.Και τα δύο εμβόλια είναι με mRNA.

“Παρότι από τη Ρωσία λένε πως θα έχουμε πολύ γρηγορότερα δεδομένα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που μας έχουν παρουσιάσει είναι με πολύ μικρές ομάδες έρευνας και με πολλές ανεπιθύμητες αντενδείξεις”

Μοιράσου το άρθρο: