Ο Κ. Μητσοτάκης στη «Le Figaro» για ελληνογαλλικές σχέσεις, Αν. Μεσόγειο και δίκη της Χ. Αυγής
9 Οκτ 2020
Τραγωδία στην Αχαΐα: Ξεψύχησε 9χρονο παιδί μέσα σε σχολείο
9 Οκτ 2020

Χρυσή Αυγή: Συζήτηση για τα ελαφρυντικά – Τι λέει η Εισαγγελέας (live+video)

Μοιράσου το άρθρο:

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί η σημερινή διαδικασία στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου κατά την έναρξη ζήτησε το λόγο για να τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα της αντίδρασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της επί των ελαφρυντικών και δήλωσε ότι εμμένει στην αρχική της πρόταση. Η διαδικασία συνεχίζεται με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των πελατών τους ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τα ελαφρυντικά που θα καθορίσουν τις ποινές.
Όλες οι εξελίξεις από την ΕΡΤ1

Η εισαγγελέας στην τοποθέτησή της είπε μεταξύ άλλων: «Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιποψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση».

Στην αγόρευσή της χθες η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι του «διευθυντηρίου» της Χρυσής Αυγής. Αυτό σημαίνει ότι ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά για τους: Μιχαλολιάκο, Παππά, Κασιδιάρη, Λαγό, Παναγιώταρο, Γερμενή και Ματθαιόπουλο, αλλά και για τους πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι.
Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.
Πάντως τον τελικό λόγο για το ποιά ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν και σε ποιους από τους καταταδικασθέντες τον έχει το δικαστήριο, το οποίο αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και κατόπιν θα ανακοινώσει την απόφασή του. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, οι οποίες θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι με ή χωρίς ελαφρυντικά.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απουσία της ποινής της αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για όσους καταδικάζονται για εγκληματική οργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι οι ήδη καταδικασμένοι Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές μπορούν στις επόμενες εκλογές να κατέλθουν υποψήφιοι με πολιτικό κόμμα.
Αντίθετα, στον παλαιό ποινικό κώδικα, προβλεπόταν παρεπόμενη ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.
Εν τω μεταξύ, σε ισχύ παραμένουν και σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Εφετείου. Δεν θα επιτρέπεται η στάση – στάθμευση και σταδιακά από τις 6:00 πμ η κυκλοφορία των οχημάτων, στις οδούς:
-Λουκάρεως: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας
-Δέγλερη: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
Στην οικία του παραμένει από την Τετάρτη ο Νίκος Μιχαλολιάκος ενώ διακριτική είναι η παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή.

Στο Κερατσίνι, στο μνημείο του Παύλου Φύσσα κόσμος αφήνει ένα λουλούδι, ένα σημείωμα.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ηλίας Κούκος, Κατερίνα Μπατζάκηwww.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: