Κορονοϊός: Στον Πειραιά τα ξημερώματα της Τρίτης το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6»
28 Σεπ 2020
Κορονοϊός: 269 νέα κρούσματα – Tέσσερις θάνατοι
28 Σεπ 2020

ΕΕ: Στη Σύνοδο Κορυφής θα κριθούν οι κυρώσεις για την Τουρκία – Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου

Μοιράσου το άρθρο:

Την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup. Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν αφορούν στις προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις για την ανάκαμψη, την επιλογή του αντικαταστάτη του Υβ Μερς στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και τη μετα-πρόγραμμα στήριξη της Ελλάδας, όπως ανέφερε στο λογαριασμό της στο Twitter η εκπρόσωπος του προέδρου του Εurogroup.
Τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί το διήμερο 1 – 2 Οκτωβρίου.
«Η σχέση μας με την Τουρκία δοκιμάζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εστιάσει στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Bruegel.
Αυτήν την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει αν θα επιβάλει ή όχι κυρώσεις στην Τουρκία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, επισημαίνοντας ότι «στο τέλος αυτή είναι απόφαση που θα λάβουν οι ηγέτες ή θα υποδείξουν την κατεύθυνση προς την οποία οι συζητήσεις και η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει».
«Η ΕΕ είναι υπέρ της επίλυσης των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου» αλλά «αν δεν είναι δυνατή η επίλυση μέσω της συζήτησης τότε εναπόκειται στους ηγέτες να συζητήσουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάνε οι σχέσεις μας με την Τουρκία», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «έχουμε δει πολλές διπλωματικές ενέργειες τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την έναρξη διαλόγου και ελπίζουμε ότι αυτές οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν έτσι ώστε να είναι δυνατόν να λυθούν τα ανοιχτά ζητήματα με διάλογο, με εποικοδομητική δέσμευση βασισμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Σε κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- ΗΠΑ επισημαίνεται ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης πρέπει να επιλύονται ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι ακριβώς η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τόνισε κατά την σημερινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ αντιφατικά μηνύματα συνεχίζουν να έρχονται από την τουρκική πλευρά.
Η Τουρκία βλέπει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσά τους, όμως η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για να δουλέψουν πάνω σ’ έναν οδικό χάρτη μαζί, δήλωνε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σημειώνοντας ότι οι εργασίες για να αποφασισθεί ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις. Προπαγανδιστικό βίντεο για τη «Γαλάζια Πατρίδα» με πειρατές και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαγγέλλει το ποίημα του Arif Nihat Asya «Σημαία», ετοίμασε η τουρκική προεδρία. Στο βίντεο εμφανίζονται δύο παιδιά να διαβάζουν ένα βιβλίο που έχει τίτλο «Ο κυρίαρχος στη θάλασσα γίνεται κυρίαρχος στον κόσμο».
Πηγή: ΕΡΤwww.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: