Επιλύθηκαν κτιριακά προβλήματα στα 13ο και 37ο νηπιαγωγεία Καρδίτσας
16 Σεπ 2020
Εργασίες κλαδονομής σε όλο το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καρδίτσας
16 Σεπ 2020

Πρωτοβουλία πολιτών για παρατηρητήριο δυσοσμίας

Μοιράσου το άρθρο:

Πρωτοβουλία για λειτουργία παρατηρητηρίου δυσοσμίας της ατμόσφαιρας στο Βόλο ανέλαβαν γιατροί και ενεργοί πολίτες, μεταξύ των οποίων ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Ματθαίος Δραμητινός.

Το παρατηρητήριο θα λειτουργήσει μέσω facebook, όπως αναφέρει ο κ. Δραμητινός στο προσωπικό του προφίλ, δίνοντας οδηγίες για το πώς θα γίνεται αυτό. Ο ίδιος επισημαίνει ότι σκοπός της κίνησης αυτής δεν είναι πολιτικός ή αντιπολιτευτικός, αλλά η επιστημονική παρατήρηση και η συγκέντρωση στοιχείων που θα δίνονται επικουρικά στους υπεύθυνους, στους επιστήμονες, αλλά και στον Τύπο, ώστε να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα και να βρεθεί η πηγή της δυσοσμίας που δύο χρόνια τώρα, ταλαιπωρεί την πόλη.

Στην ανάρτησή του, ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου αναφέρει τα εξής: «Θα δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο δυσοσμίας στο διαδίκτυο και στο FB όπου οι πολίτες θα καταγγέλλουν περιστατικά δυσοσμίας. Επειδή κατά καιρούς έχουν γραφεί και καταγγελθεί πολλά για την πηγή αλλά και για το υλικό που καίγεται καλό θα ήταν στις καταγγελίες να υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσουν να συσχετίσουν και να κατηγοριοποιηθούν. Προτείνεται λοιπόν αυτά να είναι:

  1. Ώρα έναρξης και λήξης της παρατήρησης.
  2. Περιοχή, κατά προτίμηση συνοικία η χωριό
  3. Κατεύθυνση ανέμου
  4. Κατηγοριοποίηση ισχύος δυσοσμίας σε 3 βαθμίδες ( ελαφρά, έντονη, αποπνικτική)
  5. Τυχόν συμπτώματα (τσούξιμο μάτια, λαιμό, βήχας, συνάχι, δύσπνοια, πόνος στο στήθος κλπ)

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες όντας πιο υποκειμενικές, καλό θα ήταν να αναφερθούν χωρίς υπερβολές και τα όποια συμπτώματα σε σχέση με παλαιότερα (επιδείνωση δύσπνοιας, αλλεργιών, ρινίτιδας κλπ)

  1. Πεδίο παρατηρήσεων: Σύντομη γνώμη για το φαινόμενο που περιγράφεται».

Να σημειωθεί πως για τον εντοπισμό της πηγής προέλευσης της οσμής στο Βόλο, «τρέχει» και μελέτη που η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μοιράσου το άρθρο: