Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας στα σχολεία-Διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας
11 Σεπ 2020
Στήριξη του Ευρωπαϊκού Νότου σε Ελλάδα και Κύπρο (video)
11 Σεπ 2020

Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ όπου μεταφέρονται σκηνές

Μοιράσου το άρθρο:

Με αίτημα να φύγουν από το νησί διαμαρτύρονται από το πρωί πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιο καταυλισμό στον δρόμο στην περιοχή του Καρά Τεπέ, μετά την πυρκαγιά της Τρίτης που έκαψε το ΚΥΤ της Μόριας.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι η δημιουργία νέου προσωρινού καταυλισμού στην περιοχή του πεδίου βολής στον Καρά Τεπέ.
Χωρίς στέγαση βρέθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έπειτα από μια άνευ προηγουμένου κατάσταση έπειτα απο τις απανωτές πυρκαγιές της Τρίτης, της Τετάρτης και της Πέμπτη στη Μόρια. Σε πρόχειρους καταυλισμούς στον δρόμο και τα γύρω από τον καταυλισμό κτήματα ή τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων διαμένουν.
Με ελικόπτερα μεταφέρονται από τα ξημερώματα της Παρασεκυής σε έκταση του ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή του Καρά Τεπέ σκηνές και άλλο υλικό που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης την Τετάρτη το μεσημέρι. Επίσης, το πρωί με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν οχήματα της Αστυνομίας, τα οποία παρατάχθηκαν όλα κατάλληλα στελεχωμένα σε όλο το μήκος της διαδρομής όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.
Φαγητό και νερό διανέμεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω του συνωστισμού, ενώ από το πρωί τρία αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ προσφέρουν υπηρεσίες με προσωπικό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι αναμένεται να έρθουν στο αεροδρόμιο της πόλης ειδικές συσκευές γρήγορης ανίχνευσης του κορονοϊού προκειμένου (rapid tests) να ξεκινήσει η διαδικασία της υγειονομικής θωράκισης της κοινότητας.

Άστεγοι χιλιάδες πρόσφυγες μετά την καταστροφή του ΚΥΤ
Πάντως τρίτη δύσκολη νύχτα πέρασαν οι μετανάστες στη Λέσβο, καθώς αναγκάστηκαν να ψάξουν πρόχειρα καταλύματα κάτω από δέντρα, στην άκρη του δρόμου ακόμα και σε νεκροταφεία, μετά από την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας.
Τρόφιμα και νερά μοίρασαν οι αρχές στους πρόσφυγες  και είδη υγιεινής για την υγειονομική προστασία τους. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης για την στέγαση του μεταναστευτικού πληθυσμού που διέμενε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, καθώς σε  δομές της ενδοχώρας μεταφέρθηκαν μόνο τα ανήλικα ασυνόδευτα. Από το νησί έχουν αποχωρήσει 406 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα με προορισμό ασφαλείς δομές στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν ήδη κάνει το τεστ για τον κορονοιό.
«Όσοι σχεδίασαν να βάλουν φωτιές για να φύγουν από το νησί να το ξεχάσουν», ήταν το αυστηρό μήνυμα του Κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.
Οι κάτοικοι αρνούνται ακόμα και την επιβίβαση των προσφύγων και μεταναστών σε πλοίο που έχει αγκυροβολήσει στο Σίγρι ενώ ο Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου προκρίνει ως μόνη λύση την απομάκρυνσή τους καθώς, όπως λέει, το νησί έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα.
Έκκληση στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για συνεργασία ώστε να βρεθεί μια άμεση λύση απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Εν τω μεταξύ,  αντιτρομοκρατική, ΕΥΠ και κρατική ασφάλεια έχουν αναλάβει τις έρευνες για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατάστρεψε το βράδυ της Τρίτης το ΚΥΤ της Μόριας και αναζητούν τους υπαίτιους.
«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι πρωτίστως πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Πηγή: ΕΡΤwww.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: