ΕΟΔΥ: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων με 372 νέα – 133 στην Αττική- Ακόμη 4 θάνατοι
10 Σεπ 2020
Live – Κορσική: Η συνέντευξη Τύπου από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
10 Σεπ 2020

Στήριξη του Ευρωπαϊκού Νότου σε Ελλάδα και Κύπρο (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κορσική. Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 που αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.
Μακρόν: Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι των απειλών της Τουρκίας
Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.
Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Οι ηγέτες δηλώνουν -σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου- ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα.
Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

EPA/LUDOVIC MARINΤετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν
Μπροστά στο σταυροδρόμι «αποκλιμάκωση και διάλογος ή κυρώσεις» βρίσκεται η Άγκυρα, μετά και τα μηνύματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσικής, στην οποία εκφράστηκε η απερίφραστη στήριξη σε Αθήνα και Λευκωσία. Η Τουρκία δεν είναι πλέον Ευρωπαίος εταίρος, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Μακρόν.
Έχοντας στείλει και οι δύο νέα σαφή μηνύματα στην Άγκυρα, η οποία συνεχίζει να «πλέει» στα νερά της παραβατικότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος συζήτησαν την Πέμπτη εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συνεχιζόμενες εμπρηστικές κινήσεις της Τουρκίας. Στο ραντεβού των κύριων Μητσοτάκη και Μακρόν επιβεβαιώθηκε η απόλυτη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας ως προς την κεντρική τους στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.
«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους στην Κορσική, η οποία ξεπέρασε τη μία ώρα.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης, με κυβερνητικές πηγές να συστήνουν υπομονή για όσα θα ακούσουμε από τον κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της», είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές· κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.
Αλληλεγγύη Μακρόν σε Ελλάδα και αυστηρό μήνυμα προς Τουρκία
Την περαιτέρω ισχυροποίηση των σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας αποτύπωσε ο Πρόεδρος Μακρόν, με μήνυμά του στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Heureux de retrouver @kmitsotakis pour le sommet Med7 que la France accueille à Ajaccio. Nos échanges sur le partenariat stratégique entre la Grèce et la France ont été fructueux. Je lui ai fait part de notre pleine solidarité suite à l’incendie de Moria. pic.twitter.com/oN04M7asXY
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 10, 2020

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρόεδρος της Κομισιόν Σαρλ Μισέλ συνομίλησε με τηλεδιάσκεψη με τους Νίκο Αναστασιάδη και Άγκελα Μέρκελ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έντονο το ελληνικό στοιχείο στην Κορσική
Στο Αζαξιό πολλές οδοί έχουν ελληνικές αναφορές. Πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν και τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο της κοινότητας Καργκέζε François Garidacci και τις ελληνικής καταγωγής Marie-Louise Zanettacci και Emmanuelle Frimigacci-Peroni.
Ο κ. Garidacci, δήμαρχος της κοινότητας Cargèse από το 2001, πρωτοστάτησε στη διαδικασία αδελφοποίησης του Καργκέζε με το Οίτυλο κατά τη δεκαετία του 1990. Η κυρία Zanettacci είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς και για την περιήγηση επισκεπτών στους χώρους αυτής. Η κυρία Frimigacci-Peroni είναι αντιδήμαρχος της κοινότητας του Καργκέζε από το 2014.
Το Καργκέζε ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους απογόνους ομάδας μεταναστών από τη Μάνη, οι οποίοι είχαν πρωτοεγκατασταθεί στην Κορσική έναν αιώνα νωρίτερα.
Ελληνογαλλική συνεργασία με γεωστρατηγικό υπόβαθρο
Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι απλά ένας ακόμα φιλέλληνας Γάλλος Πρόεδρος, οι δηλώσεις του έχουν υπόβαθρο πολιτικό και στρατηγικό. Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο κρίνει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, η Τουρκία απειλεί και τον διεθνή ρόλο της ΕΕ, σημειώνει για την ΕΡΤ ο Νίκος Μελέτης.
Απειλητικές δηλώσεις από Άγκυρα
Η συνάντηση στην Κορσική ήταν ο λόγος που ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει σήμερα τα πύρινα βέλη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του γνωστού για την καθόλου διπλωματική γλώσσα του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.
Τσαβούσογλου: Η ΕΕ να μείνει αμερόληπτη – Οι ελληνικές δυνάμεις μάς παρενοχλούν
Ο Τσελίκ σε αναρτήσεις του στο Twitter κατηγόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο «ότι παίζει το παλιό και ανήθικο παιχνίδι των αποικιοκρατών, οι οποίοι έκαναν δήθεν ότι αγαπούσαν τους λαούς που στη συνέχεια τους κατακτούσαν, ενώ έβαζαν στόχο τους πατριώτες ηγέτες των λαών».
Γ. Πρεβελάκης: Ευκαιρία για την Ευρώπη να διαμορφώσει γεωπολιτική παρουσία
Ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική στιγμή όχι μόνο για την Ελλάδα και τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την Ευρώπη, η οποία πρέπει να αποκτήσει γεωπολιτική παρουσία, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόνη, συγγραφέας και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.
Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της δίνει την ευκαιρία στην Ευρώπη να διαμορφώσει αυτόνομη γεωπολιτική παρουσία.
Σχετική είδηση: Μητσοτάκης-Μακρόν: Διάλογος ή κυρώσεις η απάντηση στην Τουρκία (video)
Ρεπορτάζ: Δ. Γκάτσιος, Ν. Μελέτης, Κ. ΑντωνιάδηΚωνσταντινούπολη, Ανταπόκριση: Αριάννα ΦερεντίνουΠηγή: ΕΡΤwww.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: