Αναλυτικά ενημέρωσε τον Ιατρικό Σύλλογο ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου
9 Σεπ 2020
Σημαντικές διακρίσεις του ΔΙΕΚ – Νέες ειδικότητες και απορροφητικότητα από την αγορά εργασίας
9 Σεπ 2020

Θεσσαλία: Ημέρα αγώνα καλλιτεχνών, δημιουργών και εργαζόμενων στο θέαμα

Μοιράσου το άρθρο:

Φωνή αγωνίας και απόγνωσης υψώνουν καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο Θέαμα – Ακρόαμα, σημαίνοντας επί της ουσίας συναγερμό!, αφού βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, όπως υποστήριξαν στην συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν πριν λίγη ώρα, στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα συνεντεύξεων της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας.

Οι εκπρόσωποι τω καλλιτεχνών -δημιουργών -εργαζομένων υποστήριξαν ότι:

“Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά την ανέχεια. Η υποαπασχόληση, η ανεργία και η ετεροαπασχόληση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ζωής μας. Αιτία αποτελούν οι Κυβερνητικές πολιτικές της υποχρηματοδότησης και της παράδοσης της Τέχνης στην εμπορευματοποίηση που υπηρέτησαν πιστά όλες οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων… Οι δημιουργοί συχνά αναγκάζονται να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να υλοποιήσουν το έργο τους. Στην καλύτερη περίπτωση βρίσκουμε ένα εργοδότη, που τις περισσότερες φορές πληρώνει «μαύρα» για τη δουλειά μας.”

Συνεχίζοντας, υπογράμμισαν ότι “μετά από δύο μήνες καραντίνας και ένα καλοκαίρι με πολλές ακυρώσεις και μέτρα απαγόρευσης της εργασίας μας, με τους περισσότερους να έχουν να δουλέψουν από το Φλεβάρη, η κατάσταση γίνεται τραγική”.

Δεν παρέλειψαν να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο  χειμώνα που έρχεται, ο οποίος “θα είναι, ένας από τους  πιο δύσκολους που έχουν ζήσει  ως εργαζόμενοι του κλάδου έως τώρα, τονίζοντας ότι η κυβερνητική απάντηση σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, είναι υποτυπώδη μέτρα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τη διασκέδαση και αυτά μετά από τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις Καλλιτεχνών που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες”.

Η ανακοίνωση καταλήγει με τα αιτήματα του κλάδου:

Παλεύουμε να μην πληρώσουμε εμείς και αυτή τη κρίση.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα που έχουν εγγραφεί στο ΕΡΓΑΝΗ από 1/1/2019 ως σήμερα, καθώς και όλων των καλλιτεχνών και δημιουργών (αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό) παρέχοντας:

Μηνιαίο επίδομα 534€ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά μας. Να δίνεται το μηνιαίο επίδομα και σε περιπτώσεις εργαζομένων με λίγες ώρες ή οι αμοιβές που παίρνουν να αφαιρούνται από το επίδομα (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα).
Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.
Ασφαλιστική ικανότητα για όλους”.

Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.
Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.
Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.
Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.
Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.
Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.
Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.
Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.
Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος – Ακροάματος, σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε – φυσικά πρόσωπα – ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.
Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης «έξωσης» των τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Μέχρι στιγμής τα Σωματεία & οι Φορείς Καλλιτεχνών που υπογράφουν:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος
Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Αθήνα)
Παράρτημα Ζακύνθου
Παράρτημα Κρήτης
Παράρτημα Θεσσαλονίκης
Παράρτημα Λάρισας
Παράρτημα Τρικάλων
Παράρτημα Χαλκίδας
Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου
Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Πολιτισμό και τις Τέχνες Ν.Λάρισας
Σωματείο Μουσικών Δυτικής Ελλάδας
Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος
Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου
Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία και τον Πολιτισμό

Μοιράσου το άρθρο: