Την τουρκική επιθετικότητα παρουσίασε η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ
9 Σεπ 2020
Δήλωση του πρωθυπουργού για τη Μόρια – «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί» (video)
9 Σεπ 2020

Νέα φωτιά στη Μόρια: Ολοκληρωτική η καταστροφή- Ένταση στο ΚΥΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Νέα φωτιά έπιασε το απόγευμα της Τετάρτης στον καταυλισμό των προσφύγων της Μόριας στη Μυτιλήνη και η οποία εξελίσσεται σε δύο μέτωπα. Η νέα εστία της φωτιάς ξέσπασε λίγο μετά τις επτά στις σκηνές που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του ΚΥΤ και δεν είχαν καεί από τη χθεσινοβραδυνή πυρκαγιά. Όσοι βρίσκονταν στις σκηνές απομακρύνονται από το σημείο, ανάμεσά στους και οικογένειες με μικρά παιδιά. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεσή της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Σπυριδάκη.
«Υπάρχει ένταση, ακούγονται κρότοι από το βάθος του ΚΥΤ»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ περιγραφές αναφέρουν δακρυγόνα και πετροπόλεμο καθώς η αστυνομία σταμάτησε μετανάστες και πρόσφυγες που έτρεχαν προς την πόλη της Μυτιλήνης και προς το χωριό της Παναγιούδας. Η δεύτερη πολύ δύσκολη νύχτα ξεκίνησε με τη φωτιά να εξαπλώνεται  και πάλι ραγδαία, καίγοντας ότι απέμεινε από την χθεσινή πύρινη κόλαση στο βόρειο τμήμα του ΚΥΤ.  Οι 1000 από τους μετανάστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα φιλοξενηθούν σε πλοίο που διέθεσε η Blue Star, και σε αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Σκηνές του στρατού έχουν ήδη σταλεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο. Από τα 408 μικρά ασυνόδευτα παιδιά,  άρχισε ήδη με πτήσεις  τσάρτερ η μετακίνηση τους στην ενδοχώρα.
Η ΕΡΤ κατέγραψε πλάνα από το μπλόκο της Παναγιούδας, όπου  μετανάστες ξαπλώνουν να κοιμηθούν στο έδαφος, ενώ τρία συνολικά μπλόκα στήθηκαν στο δρόμο από το ΚΥΤ και  προς το κέντρο της Μυτιλήνης. Από το πρωί στο νησί έχουν σταλεί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα κι ενισχύονται.
Ανησυχία για το πού βρίσκονται τα 35 θετικά κρούσματα
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόλις 8 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 35 θετικά είχαν βγεί μεταξύ 2.000 δειγμάτων.
Προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά, αποφασίστηκε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν ούτε να μετακινούνται στον αστικό ιστό, το επόμενο διάστημα, ενώ περιορισμοί μπαίνουν και σε τοπικές δραστηριότητες κατοίκων.
«Πολλές ήταν οι εστίες στην πυρκαγιά της Μόριας – Πού θα διαμείνουν οι φιλοξενούμενοι στη δομή»
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου απο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα για την κατάσταση στη Μόρια τονίστηκε ότι η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας είχε πολλαπλές εστίες από τις οποίες ξεκίνησε. Αναφέρθηκε ότι η μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε χώρους φιλοξενίας και στην υγειονομική μονάδα, ενώ ειπώθηκε ότι εντοπίστηκαν οκτώ από τους 35 φορείς του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μηταράκης, θα μεταφερθούν άμεσα 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται εκεί. Τον Ιανουάριο ήταν 1.200 οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.  Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν σε ενίσχυση των Δυνάμεων του νησιού, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος των αιτούντων στην πόλη της Μυτιλήνης για οικονομικούς λόγους. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ούτε τραυματίες ούτε θύματα ούτε αγνοούμενοι».
Για το θέμα της διαμονής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «Απομένουν περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.  Οι πλέον ευάλωτοι – περίπου 1.000 άτομα – θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο που αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία Blue Star. Αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία επίσης θα χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία. Για τους υπόλοιπους μεταφέρθηκαν ήδη στη Λέσβο σκηνές από άλλα μέρη της Ελλάδος και από την Αθήνα οι οποίες θα εγκατασταθούν στη Μόρια, ώστε να διαμένουν σε χώρους του ΚΥΤ, όπου δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά. Επίσης σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από τοπική αυτοδιοίκηση».
Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη».
Τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε αναφερόμενος στη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής, ότι τα χθεσινά γεγονότα «καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής, που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη.
Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι από αύριο θα γίνει «ό,τι χρειαστεί για συνδρομή, αλληλεγγύη και αποζημίωση». Ήδη έσπευσε κυβερνητικό κλιμάκιο με εντολή του Πρωθυπουργού, με στόχο, όπως είπε να τονωθεί η αίσθηση ασφάλειας. «Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί η έννομη τάξη και η υγειονομική προστασία», επεσήμανε.
Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πρόσφυγες αλλά και μόνιμους κατοίκους, ενίσχυση του ΕΚΑΒ και της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: