Κομισιόν: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο – Να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας
9 Σεπ 2020
Προς έκδοση η ΚΥΑ για τη λειτουργία των σχολείων – Τι ισχύει για τα κυλικεία
9 Σεπ 2020

Ε. Βενέτης: Η ελληνοτουρκική κρίση μέρος του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην Αν. Μεσόγειο

Μοιράσου το άρθρο:

H ελληνοτουρκική κρίση, είναι μέρος του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε στην ΕΡΤ, ο Ευάγγελος Βενέτης, ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής. Όπως εξήγησε, η Λιβύη είναι το σημείο αναφοράς των εξελίξεων, οι αγωγοί επίσης είναι σημείο διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον και η ελληνοτουρκική κρίση αποτελεί μέρος αυτού του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, χωρίς  να είναι το κύριο.

Στην ανάλυσή του ο κ. Βενέτης υπογράμμισε, ότι «οι ΗΠΑ και η Ρωσία, οι δύο υπερδυνάμεις, αυτή τη στιγμή εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχει ένα «κενό ισχύος», το οποίο επιθυμούν να καλύψουν και η Μόσχα και η Τουρκία , που ως δίδυμο αναθεωρητικών δυνάμεων έχουν παρέμβει στην περιοχή. Επιθυμούν να αναδιανείμουν την τράπουλα της γεωπολιτικής ισχύος στην περιοχή και είναι γνωστή η επιδίωξη και της Τουρκίας και της Ρωσίας να αποκτήσουν αεροναυτική βάση στη Λιβύη.»
Ταυτόχρονα ξεδιπλώνοντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά επεσήμανε ότι το Καστελόριζο είναι στο επίκεντρο της τουρκικής προπαγάνδας, γιατί όπως είπε, «η υφαλοκρηπίδα του Καστελορίζου ως νησιού, διαμορφώνει τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με την Αθήνα και τα διαφοροποιεί τα όρια της τουρκικής ΑΟΖ, όπως διατείνεται η Άγκυρα. Επομένως έχουμε αυτή τη θεμελιώδη διαφορά και το Καστελόριζο έχει μια συμβολική σημασία.»
Ο κ. Βενέτης εκτιμά ότι «θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανο ένα σενάριο οποιασδήποτε προσέγγισης ή επίθεσης της Τουρκίας στο Καστελόριζο. Το γεγονός ότι οποιαδήποτε Navtex, μπορεί να έχει σχέση με το όριο των έξι ναυτικών μιλίων, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Η Τουρκία από την αρχή της κρίσης, έχει δοκιμάσει τις αντιστάσεις της Ελλάδας, έχει δει ότι η ελληνική πλευρά προτιμά να μην εμπλακεί ενεργά σε κάποιο θερμό επεισόδιο, όπως επιθυμεί έως τώρα η Τουρκία.»
Ταυτόχρονα τονίζει ότι «η ελληνική πλευρά χωρίς να απεμπολεί κανένα κυριαρχικό δικαίωμα, παραμένει κοντά, με τις ένοπλες δυνάμεις της σε πλήρη ετοιμότητα και παρακολουθεί τις εξελίξεις, ώστε ανά πάσα στιγμή να παρέμβει όταν κριθεί απαραίτητο.»
Πηγή: ΕΡΤwww.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: