Π. Στάνο: ‘Ετοιμη η Ευρώπη για λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας – Αποκλειστική συνέντευξη (video)
5 Σεπ 2020
Δέκα αλλαγές για εργαζόμενους, ανέργους και γονείς (video)
5 Σεπ 2020

Υπό κατασκευή νέα ΜΕΘ στο «Σωτηρία»-Σαρωτικοί έλεγχοι στα γηροκομεία (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Το Σύστημα Υγείας θωρακίζεται ενόψει της πίεσης του χειμώνα λόγω της πανδημίας. Μια μεγάλη μονάδα εντατικής θεραπείας, δυναμικότητας 50 κλινών, κατασκευάζεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Το έργο, συνολικού κόστους 8 εκατ. ευρώ αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. Για την πορεία των εργασιών ενημερώθηκε το πρωί ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που επισκέφθηκε το νοσοκομείο.

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωθηκε από τη Διοίκηση του νοσοκομείου και την κατασκευάστρια εταιρεία για την πρόοδο των έργων για τις 50 νέες μονάδες εντατικής θεραπείας. «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για τη δημόσια υγεία, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με βάση την ενημέρωση που έχω η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου», είπε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμο το διάστημα που διανύουμε για την πορεία της πανδημίας. O καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, στη χθεσινή ενημέρωση από το Yπουργείο Υγείας, τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να την ελέγξουμε, αναφέροντας την κατάλληλη επιτήρηση και τα τεστ. Ακόμη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, και απηύθυνε και έκκληση «να κλείσουμε τ’ αυτιά στην παραπληροφόρηση και να ακούμε τα επιστημονικά δεδομένα».
Χθες, Παρασκευή ανακοινώθηκαν 202 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 86 στην Αττική, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 11.200. Οι θάνατοι ανέρχονται σε 279, ενώ 38 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε προληπτικό έλεγχο όλων των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων στη χώρα, ενώ επισήμανε πως θα γίνουν τεστ σε όλους τους στρατεύσιμους που παρουσιάζονται αυτό τον μήνα, στα σημεία κατάταξης.
«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα της Covid-19
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM τόνισε ότι εν μέσω θερινής περιόδου και με τουρισμό καταφέραμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, το οποίο ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου. Ο έγκριτος επιδημιολόγος δηλώνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ωστόσο σημειώνει ότι η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει για περίπου 20 μέρες μία σταθεροποιητική τάση και ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων μέσα στο Σεπτέμβρη, «λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές τους, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις». Παράλληλα δεν κρύβει την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές φιλοξενίας, για τις οποίες όπως, λέει θα ληφθούν μέτρα.
Όσον αφορά την πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ, ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι είναι περίπου 30% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Κάτι το οποίο μας προκαλεί αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επερχόμενο τρίτο κύμα το φθινόπωρο ή το χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί, γιατί αν αυξηθεί απότομα και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, ανάλογα θα αυξηθούν και τα ποσοστά πληρότητας και θα μειωθεί η δυνατότητα διαχείρισης τους».
Για τους ασυμπτωματικούς, που από την αρχή της πανδημίας, όλες οι μελέτες μοντελοποίησης δείχνουν ότι μεταδίδουν, ο καθηγητής επισημαίνει ότι σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη εκτιμάται ότι είναι περίπου το ¼ των συνολικών κρουσμάτων. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε γύρω στις 3.000 διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Ενδεχομένως τα πραγματικά να είναι τάξης μεγέθους γύρω στις 10.000».
Δύο θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν από τον έλεγχο που πραγματοποιεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από την Πέμπτη στο ΚΥΤ της Μόριας. Από τα δείγματα που ελήφθησαν την Πέμπτη δύο νεαροί άνδρες ένας αφγανικής καταγωγής και ένας αομαλικής εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό.www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: