Ζαγορά: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Π. Χαλκού (Γιάνη Κορδάτου) “Κατήχηση των χωρικών”
10 Αυγ 2020
Εντός ορίων οι μετρήσεις ρύπανσης του υπουργείου Περιβάλλοντος στον Βόλο
10 Αυγ 2020

Ελεύθερη κατάδυση στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου

Μοιράσου το άρθρο:

Στο πλαίσιο του πιλοτικού ανοίγματος του αρχαίου ναυαγίου της Περιστέρας Αλοννήσου, η ομάδα ελεύθερης κατάδυσης on a single breath, πραγματοποίησε την πρώτη οργανωμένη ελεύθερη κατάδυση στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας.

Ακολουθώντας την διάταξη του ναυαγίου και τις υποβρύχιες εγκαταστάσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων τοποθετήθηκαν σχοινιά ελεύθερης κατάδυσης και δημιουργήθηκαν διαδρομές. Οι αθλητές ελεύθερης κατάδυσης Στέφανος Κοντός, Tony Helm και Γιάννης Βολακάκης βούτηξαν ελεύθερα και με άπνοια περιηγήθηκαν στη διαδρομή και στα σημεία θέασης/παρατήρησης του ναυαγίου.

Η ομάδα έκανε δυναμική κολύμβηση πάνω από τον χώρο του υποβρύχιου μουσείου και δοκίμασε, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, διάφορες εφαρμογές για την θέσπιση πρωτοκόλλων ελεύθερης κατάδυσης στο ναυάγιο με στόχο τον συνδυασμό της εμπειρίας του επισκέπτη, της ασφαλούς κατάδυσης και της προστασίας του μνημείου.            

Όταν ολοκληρωθεί η θέσπιση των πρωτοκόλλων και η διαμόρφωση των εγκαταστάσεων πρόσβασης, θα πρόκειται για το πρώτο ναυάγιο/μνημείο που θα έχει πρόβλεψη για ελεύθερη κατάδυση, ακόμη μια πρωτοπορία για το υποβρύχιο μουσείο, που είναι μοναδικό στο είδος του.

Ταυτόχρονα, η διαδικασία επιμόρφωσης συνοδών αυτοδυτών για κατάδυση στην Περιστέρα επεκτάθηκε και σε συνοδούς ελεύθερης κατάδυσης, με τον Στέφανο Κόντο να είναι ο πρώτος που πιστοποιήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ως συνοδός ελεύθερης κατάδυσης για το υποβρύχιο μουσείο.

Χρήσιμες πληροφορίες

• Η πιλοτική λειτουργία του Επισκέψιμου Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου Περιστέρας Αλοννήσου ξεκίνησε στις 3/8/2020 και θα διαρκέσει έως τις 2/10/2020. Επιτρέπεται μόνο η καθοδηγούμενη κατάδυση, με συνοδεία αδειοδοτημένων καταδυτικών κέντρων, που πραγματοποιούν καταδυτικές επισκέψεις στο ναυάγιο.

• Μπορείτε να επισκεφτείτε το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στη Χώρα Αλοννήσου για να γνωρίσετε το ναυάγιο και να καταδυθείτε εικονικά:

– Το Κέντρο θα λειτουργεί καθημερινά από 15 Ιουλίου 2020, ώρες λειτουργίας 17.00 -21.00.

Τηλέφωνο κέντρου ενημέρωσης +30 2424066502

• ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

– Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό (Δήμος Αλοννήσου) +30 2424350201

– Τηλέφωνο επικοινωνίας για τους εκπροσώπους ΜΜΕ: +30 6944853867

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

• Επιτρέπεται η χρήση των επισυναπτόμενων φωτογραφιών με την υποχρέωση αναφοράς στα αντίστοιχα Copyrights ως εξής: ΥΠΠΟΑ/ΕΕΑ, φωτ. Στέφανος Κόντος on a single breath

 

Μοιράσου το άρθρο: