Δημοπρατείται η μελέτη του δρόμου  Μικροθήβες – Μπουρμπουλήθρα
16 Ιούλ 2020
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ο Covid19 δεν κάνει διακοπές
16 Ιούλ 2020

Σε εξέλιξη η μελέτη για τον εντοπισμό της δυσοσμίας στο Βόλο

Μοιράσου το άρθρο:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η  μελέτη που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τη διερεύνηση της χημικής σύστασης του αέρα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Η μελέτη εκπονείται από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με επικεφαλής την καθηγήτρια, Κων. Σαμαρά.

Το Εργαστήριο εγκατέστησε τρεις σταθερούς δειγματολήπτες  σε επιλεγμένες θέσεις εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Βόλου και ξεκίνησαν οι πρώτες δειγματοληψίες. Οι θέσεις, επιλέχθηκαν από την κοινή επιτροπή παρακολούθησης του έργου,  με χωροταξικά κριτήρια, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο του  πολεοδομικού  συγκροτήματος.

Σε κάθε μία από τις τρεις θέσεις δειγματοληψίας διεξάγονται δύο τύπων δειγματοληψίες:  τακτικές, σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες και έκτακτες σε περιπτώσεις επεισοδίων δυσοσμίας. Επιπλέον των δειγματοληψιών μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα,  διεξάγονται δειγματοληψίες και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής. Για τη δειγματοληψία στις βιομηχανικές δραστηριότητες  χρησιμοποιούνται τρεις φορητοί δειγματολήπτες που  διαθέτει το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα έγιναν 15 δειγματοληψίες, πέντε φορές από τον κάθε ένα δειγματολήπτη. Επιπλέον γίνονται έλεγχοι και αυτοψίες σε βιομηχανίες καθώς και λήψη δείγματος αέρος έξω από βιομηχανίες.

Το αντικείμενο της μελέτης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2020, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  και  το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, Προγραμματική Σύμβαση για τη μελέτη,  ύψους 154.380 ευρώ με τίτλο: «Επιχορήγηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο  Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου». Η σύμβαση, διάρκειας 20 μηνών,  αφορά στη διερεύνηση της χημικής σύστασης και της προέλευσης της δυσοσμίας στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

 

Μοιράσου το άρθρο: