Απάντηση Ιατρικού Συλλόγου στον Γ. Μουλά: Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία εργοστασίου RDF-SRF
30 Ιούν 2020
Τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Αποστόλων στην Αγριά
30 Ιούν 2020

“Μαζί για το Βόλο”: Διαφωνούμε με εκκαθάριση και κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ

Μοιράσου το άρθρο:

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της τοποθετείται αναφορικά με το αίτημα της ΔΕΥΑΜΒ για οικονομική ενίσχυση από το Δήμο και την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την κίνηση για το πρόβλημα χρηματοδότησης της ΔΕΥΑΜΒ δεν ευθύνεται μόνο η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ και η πανδημία, αλλά η πολιτική της δημοτικής αρχής και κυρίως η έλλειψη βούλησης για πληρωμή οφειλών από μεγαλοοφειλέτες. Παράλληλα, δηλώνει τη διαφωνία της με την εκκαθάριση και το κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ, υπονοώντας ότι τη δημοτική αρχή έχει κρυφή ατζέντα αναφορικά με το θέμα και την καταγγέλλει για πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση  ανακοίνωση:

 “Η κατάσταση στη ΔΕΥΑΜΒ είναι συγκεκριμένη βάσει στοιχείων και επομένως δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Μπορεί η Δημοτική Αρχή να κάνει χρήση της νομοθεσίας που αφορά τις ΔΕΥΑ, όμως αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς, ούτε συνεπάγεται λύση του προβλήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία η ΔΕΥΑΜΒ αντιμετωπίζει πρόβλημα στο κομμάτι των εισπράξεων, όπως φαίνεται και από τη μελέτη βιωσιμότητας, όπου παρουσιάζεται έντονη υστέρηση στα έσοδα ήδη από τα έτη 2017-2019. Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα, με αποτέλεσμα η διαμορφωθείσα κατάσταση να μην έχει σχέση με τη μόνιμη «καραμέλα» πως για όλα φταίει η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ(κομμάτι εξόδων). Η ΔΕΥΑΜΒ αδυνατεί να σχεδιάσει μια αποτελεσματική πολιτική εισπράξεων, κυρίως στο κομμάτι των μεγαλοοφειλετών. Σε αυτό δεν φταίει ούτε ο κορονοϊός, που βέβαια επιδείνωσε την κακή κατάσταση, αλλά όχι καθοριστικά. Οι συνεχείς αλλαγές στις διοικήσεις της δεν είναι τυχαίες. Ένα συνεχές «ράβε ξήλωνε» που σε περίπτωση αποτυχίας θα αποτελέσει το κατάλληλο άλλοθι για την επίρριψη ευθυνών.  Επίσης, η συγκεκριμένη εξέλιξη για τον τόπο χρηματοδότησης της ΔΕΥΑΜΒ αποδεικνύει και το επίπλαστο του περίφημου αποθεματικού του Δήμου, καθώς αν είχε τόσα εκατομμύρια «κάβα» γιατί να δανειστεί τελικά; Διότι αυτός δανεισμός από το Δήμο με σκοπό την ενίσχυση της ΔΕΥΑΜΒ είναι μια διευκόλυνση, που όμως θα την βρούμε μπροστά μας. Η εν λόγω επιχορήγηση θα παρακρατηθεί από τις μελλοντικές επιχορηγήσεις των ΚΑΠ, που είναι η βασικότερη πηγή εσόδων του Δήμου Βόλου και από τον επόμενο χρόνο με την προωθούμενη πολιτική του ΥΠΕΣ, θα είναι και μειωμένες. Βέβαια, για αυτό δεν γίνεται λόγος από τη Δημοτική Αρχή Μπέου, που όλο και περισσότερο ταυτίζεται με την κυβέρνηση αποδεχόμενη στωικά την πολιτική της. Από την άλλη, η ΔΕΥΑΜΒ θα εκχωρήσει μελλοντικά έσοδα προκειμένου να αποπληρώσει το παραπάνω ποσό.

Επειδή ο Δήμαρχος νομίζει ότι χτες μας έριξε το γάντι σχετικά με την τύχη της ΔΕΥΑΜΒ, ξεκαθαρίζουμε:

 Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στη συζήτηση για την περίφημη πρόταση εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ για να αναδείξουμε με συγκεκριμένα επιχειρήματα γιατί είμαστε αντίθετοι. Άλλωστε μας επιβεβαιώνει και η ίδια η μελέτη που μας παραδώσανε, μια μελέτη που πληρώσαμε αδρά και έχει σημαντικές ελλείψεις τεκμηρίωσης. Η εκκαθάριση δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, η ΔΕΥΑΜΒ μπορεί να είναι βιώσιμη με τις κατάλληλες ενέργειες και ο Δήμος δεν έχει να κερδίσει τίποτα με το κλείσιμό της, εκτός κι αν εποφθαλμιά την ρευστότητα της για άλλους σκοπούς… Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.»

 

Μοιράσου το άρθρο: