Αλ. Μεϊκόπουλος: «Το νομοσχέδιο για την Παιδεία απογοητεύει το μαθητικό κόσμο»
11 Ιούν 2020
Η Επιτροπή Πολιτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κορονοϊό και καύση απορριμμάτων
11 Ιούν 2020

Αφιέρωμα στον Ray Charles

Μοιράσου το άρθρο:

«Γεννήθηκα με τη μουσική μέσα μου. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω», ισχυριζόταν με χιούμορ το μουσικό φαινόμενο Ρέι Τσαρλς για την αμίμητη ικανότητά του να διατρέχει τα είδη με απροσχημάτιστη ευκολία: rhythm & blues, jazz, country, soul, gospel και δεν συμμαζεύεται.

Ο θρυλικός αφροαμερικανός τυφλός τραγουδιστής και συνθέτης, που σφράγισε με τις ερμηνείες, τα κομμάτια και τους αυτοσχεδιασμούς του μια ολόκληρη εποχή και ταύτισε όσο λίγοι ακόμα το όνομά του με τη σόουλ και την τζαζ, δεν χρειάζεται συστάσεις.

Τα φαντεζί κουστουμάκια, τα μαύρα γυαλιά, οι απίθανες γκριμάτσες και η αέναη κίνηση του κορμιού του στον ρυθμό του πιάνο έχουν μείνει μυθικά, πλάι με τις μουσικές που χάρισε στην ανθρωπότητα, σε ένα απόγειο τζαζ σύνθεσης.

Και βέβαια δεν υπάρχει βραβείο και τιμητική διάκριση που να μη σάρωσε ο Τσαρλς στο πέρασμά του από το μουσικό στερέωμα: 17 βραβεία Γκράμι, αναρίθμητες τιμές από αρχηγούς κρατών και βασιλικά μέλη, 8 τιμητικούς διδακτορικούς τίτλους, δικό του αστέρι στη χολιγουντιανή Λεωφόρο της Δόξας, πλατεία με το όνομα του.

Έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιουνίου του 2004 και σήμερα λστην εκπομπή “Εν λευκώ”, με τη Μαρία Δημητρίου, μιλάμε για τη ζωή και την καριέρα του.

 

Μοιράσου το άρθρο: