Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Εκκλησία έκανε την μεγαλύτερη παραχώρηση»
13 Μαΐ 2020
ΕΚΒ: “Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον Covid19  ως «ιό» διασποράς του νεοφιλελευθερισμού!” (άρθρο)
13 Μαΐ 2020

Διαμάχη μεταξύ κατοίκων Σταγιατών και ΔΕΥΑΜΒ για το νερό της Κρύας Βρύσης

Μοιράσου το άρθρο:

Χωρίς την πηγή της Κρύας Βρύσης το χωριό Σταγιάτες δεν θα υπήρχε, όπως λένε οι κάτοικοι. Κι όμως η ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να σταματήσει την υδροδότηση του χωριού από την πηγή και να φέρει νερό από την Πορταριά, λίγο πριν το Πάσχα, προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Θανάσης Μπόγκας δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα, αλλά δεν προέβη και σε καμία ενέργεια για να ανατρέψει την κατάσταση.

Οι κάτοικοι σε συνέλευσή τους, την περασμένη  Κυριακή, αποφάσισαν ότι η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού και θα προβούν σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού τους από την Κρύα Βρύση. Μάλιστα εξέδωσαν και σχετικό ψήφισμα που δημοσιοποίησαν και το θυροκόλλησαν έξω από το σπίτι του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου.

Τονίζουν ότι η πηγή αποτελεί τον ομφάλιο λώρο των Σταγιατών, τον δεσμό με τη ζωή του χωριού, με τη φύση, την υγεία, την κοινότητα, την παράδοσή τους. «Είμαστε οργανικά, βιολογικά και πολιτιστικά δεμένοι μαζί της εδώ και 350 χρόνια. Απαιτούμε την παροχή νερού της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας, χωρίς χημικές παρεμβολές, όπως ορίζει ο νόμος περί χλωρίωσης για κοινότητες κάτω των 3000 κατοίκων»
Τέλος κάνουν λόγο για προσπάθεια υποβάθμισης της ποιότητας του πηγαίου νερού με στόχο την ιδιωτικοποίησή του. Τονίζουν ότι θα αντισταθούν και δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να πουλήσει το νερό που είναι δημόσιο αγαθό.

Στο μεταξύ, με σημερινό δελτίου τύπου  η ΔΕΥΑΜΒ, απαντάει στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την καταστροφή του συστήματος υδροδότησης και συγκεκριμένα επισημαίνει   ότι “είναι εξαιρετικά λυπηρό, ότι οι κάτοικοι των Σταγιατών (30 για την ακρίβεια) δεν αποδοκίμασαν κατ΄ελάχιστο την καταστροφή του συστήματος απολύμανσης του πόσιμου νερού εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, επιτρέποντας δολιοφθορές που δημιουργούν κινδύνους στη δημόσια υγεία.”

 

 

Τι απαντάει η ΔΕΥΑΜΒ

Επίσης, στο απαντητικό δελτίο η ΔΕΥΑΜΒ κάνει αναφορά στα ιστορικά στοιχεία από το 2011(χρονική στιγμή που ανέβαλε την ευθύνη υδροδότησης)  μέχρι και σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι “η πρώτη μας επαφή σαν υπηρεσία με τον οικισμό ήταν να αποκαταστήσουμε βλάβη στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης του οικισμού, ο οποίος περνούσε δίπλα σε βόθρο και το νερό που έφθανε στα σπίτια περιείχε μεγάλα φορτία κολοβακτηριδίων. Στην συνέχεια στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της υδροδότησης του οικισμού και της παροχής του δημόσιου αγαθού του πόσιμου νερού με ασφαλή τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία του πληθυσμού, εγκαταστήσαμε σύστημα απολύμανσης. Συνολικά πέντε (5) φορές, εγκαταστήσαμε συστήματα απολύμανσης και ισάριθμες φορές άγνωστοι τα κατέστρεψαν επιβαρύνοντας τους πολίτες του Βόλου με 25.000 €. Επιπλέον το νερό της πηγής έφθανε στους καταναλωτές με άντληση, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις δαπάνες της ΔΕΥΑΜΒ, ή καλύτερα τους συνεπείς πολίτες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, οι οποίοι με την πληρωμή των λογαριασμών τους κάλυπταν και τις δαπάνες των Σταγιατών.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των Σταγιατών, απολαμβάνει την πληρωμή της ύδρευσης με ετήσιο τιμολόγιο των 60 € ανά έτος. Οι καταναλωτές του οικισμού είναι 132. Η συνολική τους οφειλή στην ΔΕΥΑΜΒ, σήμερα είναι 18.358,63 €. Δηλαδή επί μια δεκαετία οι κάτοικοι των Σταγιατών, πίνουν νερό εις υγείαν των κορόϊδων και όπως γράφουν και σε μια ανακοίνωση, το «πολιτισμό» αυτόν τον οφείλουν στην πηγή!!!”

Τέλος, επισημαίνεται από τη ΔΕΥΑΜΒ ότι με την υδροδότηση του χωριού από πηγή της Πορταριάς, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη υδροδότηση του οικισμού, με πηγαίο νερό άριστης ποιότητας και απολύτως ασφαλές. Επιπλέον εξαφανίζονται τα έξοδα ηλεκτρικής ενέργειας για την άντληση, που επιβάρυναν τους πολίτες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Για την ΔΕΥΑΜΒ, δεν υπάρχουν πολίτες ανώτεροι και κατώτεροι στα δικαιώματά τους απέναντι στο δημόσιο αγαθό του πόσιμου νερού. Δεν υπάρχει δικό μας και δικό σας νερό. Υπάρχει η υποχρέωση, της διανομής πόσιμου νερού, ασφαλούς με πλήρη απουσία κολοβακτηριδίων, επαρκούς ώστε να διασφαλίζονται οι συνεχώς ογκούμενες ανάγκες της χρήσης του νερού για την εξασφάλιση των συνθηκών υγιεινής των πολιτών χωρίς εξαιρέσεις και καλού ποιοτικά σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας”

Μοιράσου το άρθρο: