Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκιάθος
7 Απρ 2020
Βολιώτισσα γιατρός στη Σουηδία ενώ μέσω πανδημίας Covid19
7 Απρ 2020

Παπανάτσιου :Άμεσα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας τώρα

Μοιράσου το άρθρο:

«Σήμερα καταθέσαμε μία συνολική δέσμη μέτρων, με άμεσο στόχο την παροχή ρευστότητας και εγγυήσεων τώρα. Η ειδοποιός διαφορά με την, μέχρι στιγμής, ακολουθούμενη πολιτική είναι ότι η ρευστότητα στο σήμερα, θα τονώσει τα εισοδήματα των πολιτών, προσφέροντας τους ασφάλεια για το άμεσο μέλλον. Αυτό στο τέλος της ημέρας, θα έχει σαν αποτέλεσμα την στήριξη της οικονομίας»,τονίζει σε δήλωσή της η πρώην υπουργός του Σύριζα Κατερίνα Παπανάτσιου.

 

Η δέσμη μέτρων που καταθέσαμε – προσθέτει- είναι μελετημένη και ρεαλιστική, έχει ως απαρχή το μαξιλαράκι ρευστότητας των 36 δις Ευρώ που κληροδοτήσαμε στην παρούσα Κυβέρνηση. Το πρόγραμμα που προτείνουμε θα χρηματοδοτηθεί από αυτό το αποθεματικό ρευστότητας και από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Με τα παραπάνω δεδομένα,

  • από αυτό το αποθεματικό υπάρχει δυνατότητα άμεσων διαθέσιμων πόρων ρευστότητας, της τάξης των 20 δις, (καθώς τα υπόλοιπα 16 δις προορίζονται για την ασφαλή αποπληρωμή του χρέους της χώρας)
  • επιπρόσθετα, από το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχουν διαθέσιμα προς την χώρα μας επιπλέον 12 δισ Ευρώ.
  • Το σύνολο της προτεινόμενης δικής μας παρέμβασης αγγίζει περίπου, τα 26 δισ Ευρώ.

Δίνεται λοιπόν, στη χώρα μας η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στην οικονομία της τάξης των 26 δις Ευρώ. Από αυτά, τα 14 δισ πρέπει να αφορούν άμεσα μέτρα στήριξης και τα 12 δισ παροχή εγγυήσεων, όπως πχ η εγγύηση των δανείων.

Αναφέρω ενδεικτικά τις βασικές δέσμες του προγράμματος ‘Μένουμε Όρθιοι’. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι 4.000 προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να ζητηθεί η επέκταση της προστασίας της Α΄ κατοικίας και πέραν της 30ης Απριλίου. Να θεσμοθετηθούν μέτρα κοινωνικής πρόνοιας 300 εκατομμυρίων ευρώ και 1,5 δις ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών, με τη μορφή μερίσματος. Γενναία στήριξη της τάξης των 8,5 δισ. ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφους. Επιπλέον, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για ένα εξάμηνο και «πάγωμα» των τραπεζικών οφειλών. Σημαντική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη της τάξης ων 3 δις Ευρώ. Καθώς και παροχή εγγυήσεων σε επιχειρήσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού. Τέλος, πρέπει να εγγυηθεί το Κράτος την πλήρη κάλυψη μισθού και δώρου Πάσχα.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: