Βιωματική ημερίδα αύριο από την “Πρόταση Ζωής” και τον ΟΚΑΝΑ
13 Φεβ 2020
Η ζωή των φοιτητών μακριά από τις πόλεις τους
13 Φεβ 2020

Ερώτηση για αερορύπανση από Παπανάτσιου και Μεϊκόπουλο

Μοιράσου το άρθρο:

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μαγνησίας κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, με την συνυπογραφή του Βουλευτή Μαγνησίας κ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το θέμα των υπερβάσεων των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Βόλου.

Στην ερώτησή τους οι  Βουλευτές της Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η έρευνα για τις συνέπειες της αέριας ρύπανσης στην υγεία των πληθυσμών των πόλεων  αποδεικνύει  ότι έχει άμεσες και καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων. Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην ύπαρξη των μικροσωματιδίων  PM 10 & PM 2.5 καθώς λόγω της μικρής τους διαμέτρου, μεταφέρονται μέσω των πνευμόνων  στην κυκλοφορία του αίματος και υπάρχει ισχυρός κίνδυνος για απόφραξη μικρών αγγείων προκαλώντας έτσι αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου κ.ά., τα οποία, ανάλογα με την βαρύτητά τους, μπορεί να καταλήξουν σε θάνατο.

Επιπλέον οι Βουλευτές Μαγνησίας Κ. Παπανάτσιου και Α. Μεϊκόπουλος αναφέρουν ότι στο Βόλο διενεργείται από το Μάρτιο του 2019 έρευνα -μελέτη χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (τμήμα μηχανολόγων μηχανικών και πανεπιστημιακή πνευμονολογική κλινική) και το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Για τις ανάγκες της έρευνας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει εγκαταστήσει πυκνό δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Η Έρευνα  σκοπό έχει να συσχετίσει την αέρια  ρύπανση με τα αίτια εισαγωγής ασθενών στο Νοσοκομείο του Βόλου και την εμφάνιση καρδιαγγειακών και άλλων επεισοδίων και  παθήσεων.

Οι Βουλευτές Μαγνησίας επισημαίνουν ότι στη με αριθ. Πρωτ.112/02.08.2019 σχετική Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για το θέμα της αέριας ρύπανσης στο Βόλο και στην αρ. 26/07.08.2019 Αναφορά της Βουλευτή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνας Παπανάτσιου με θέμα «Τοποθέτηση δικτύων μετρητών Αέριας Ρύπανσης» με βάση την σχετική  επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, υπάρχει απάντηση του Υπουργείου  Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ/ΔΚΑΠΑ/71727/1736 )  η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι για το 2018, ο μοναδικός σταθμός ΕΔΠΑΡ στο Βόλο κατέγραψε ετήσια μέση συγκέντρωση για τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 ίση με 32μg/m3 και συνεπώς δεν παρατηρήθηκε υπέρβαση της ετήσιας οριακής τιμής (40μg/m3 ). Επίσης, παρατηρήθηκαν 36 ημέρες με μέση 24-ωρη τιμή συγκέντρωσης ΑΣ10 μεγαλύτερη από 50μg/m3 εκ των οποίων οι 12, αποδόθηκαν σε μεταφορά σκόνης από απομακρυσμένες περιοχές (Σαχάρα) και συνεπώς δεν υπήρξε υπέρβαση (36-12=24<35), ενώ αναφορικά με τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ2,5, ο σταθμός κατέγραψε ετήσια μέση συγκέντρωση ίση με 19μg/m3 και συνεπώς δεν παρατηρήθηκε υπέρβαση της ετήσιας οριακής τιμής (25μg/m3).

Παρόλα αυτά, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Special Report  του δημοσιογράφου Τ.Τέλογλου για το θέμα της αέριας ρύπανσης στο Βόλο, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Σαχαρίδης, ανέφερε ότι για το πρώτο ενδεκάμηνο της ετήσιας έρευνας , μετρήθηκε υπέρβαση των ορίων αέριας ρύπανσης (συγκέντρωσης σωματιδίων PM 2,5) μία στις τρείς ημέρες!

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι το θέμα της αέριας ρύπανσης έχει απασχολήσει ολόκληρη τη κοινωνία του Βόλου επί σειρά ετών και υπάρχουν συνεχείς παρεμβάσεις των πολιτικών και επιστημονικών φορέων του Βόλου προς τις αρμόδιες αρχές για να μετρηθεί και να βρεθούν οι πηγές αέριας ρύπανσης και ότι τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δείχνουν μεγάλες υπερβάσεις των μικροσωματιδίων PM2,5 από το δίκτυο μετρητών που εγκατέστησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επιπλέον, τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντιδιαστολή με τα στοιχεία που έχει δώσει επίσημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος από τις μετρήσεις  για το 2018 του μοναδικού σταθμού ΕΔΠΑΡ στο Βόλο, την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Για τους παραπάνω λόγους οι Βουλευτές Μαγνησίας Κ. Παπανάτσιου και Α. Μεϊκόπουλος ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Ποια είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων για το 2019 από το σταθμό του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Βόλο και αν αυτά συμφωνούν με τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα οποία αναφέρουν υπέρβαση των ορίων των μικροσωματιδίων PM 2,5 κάθε τρεις ημέρες.
  • Ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να γίνει ακριβής καταγραφή της αέριας ρύπανσης στο Βόλο και να ταυτοποιηθούν οι πηγές ρύπανσης.
  • Τι μέτρα έχουν ληφθεί έως σήμερα και ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναληφθούν για τον περιορισμό εκπομπών μικροσωματιδίων PM10  και PM2,5  στην ατμόσφαιρα του Βόλου τα οποία σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες ενέχονται στην πρόκληση σημαντικών καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

Μοιράσου το άρθρο: