Ομόφωνα κατά των αιολικών στ’ Άγραφα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας
24 Ιαν 2020
Τα έργα στην Καραμπατζάκη ξεκινούν με νέο εργολάβο και με υψηλότερο κόστος
24 Ιαν 2020

Αφιέρωμα στον Μικρασιάτη συνθέτη του ρεμπέτικου Σταύρο Παντελίδη

Μοιράσου το άρθρο:

Η σημερινή εκπομπή “Με γλέντια, με γραμμόφωνα και 1002 μεράκια”, με τον Τάσο Λιλή, είναι αφιερωμένη στον Σταύρο Παντελίδη, συνθέτη και στιχουργό, με εκτενή παρουσία στη δισκογραφία.
Το πραγματικό επώνυμο του Παντελίδη, ήταν Λαδόπουλος ή Γιατζόγλου. Σπούδασε στη Σμύρνη έντεχνη μουσική, ενώ έγραφε και έπαιζε ασταμάτητα στα μουσικά της στέκια. Μετά το 1922, ξεριζωμένος πρόσφυγας στην Αθήνα,ο συνθέτης κατέφυγε αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Βόλο όπου διατήρησε κουρείο μέχρι το 1927. Δεν έπαψε όμως παράλληλα να δουλεύει και ως μουσικός σε ορχήστρες της πόλεως (έπαιζε μαντολίνο, κιθάρα, μπάντζο και μπουζούκι.

Ως μουσικός συνθέτει και γραμμοφωνεί τραγούδια, μέχρι τον μερικό παραγκωνισμό του από τη λογοκρισία και το καθεστώς του Μεταξά. Όμως και μετά το 1936, συνέχισε να συνεργάζεται και να βοηθά με τις γερές του γνώσεις άλλους μουσικούς, προσφέροντας μέχρι το τέλος της ζωής του (1956) στην ελληνική μουσική δημιουργία και στην αθέατη πλευρά της ρεμπέτικης ιστορίας. Τραγούδια του έχουν ηχογραφηθεί με τις φωνές της Ρόζας Εσκενάζυ, Ρίτας Αμπατζή, Γιώργου Κάβουρα, Στελλάκη Περπινιάδη, Ιωάννας Γεωργακοπούλου, Γεωργίας Μητάκη, Μαρίκας Φραντζεσκοπούλου, Στέλιου Καζαντζίδη κ.ά.

Έδρασε δημιουργικά σε 4 δεκαετίες τους ελληνικού τραγουδιού του ’20, του ’30, του ’40 και του ’50.

Αυτός ο μικρασιάτης συνθέτης του κλασικού ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού, μαζί με τα κυκλοφορημένα μελισματικά τραγούδια του, άφησε κι’ ένα σημαντικό αριθμό χειρόγραφων παρτιτούρων, που διέσωσε και ταξινόμησε ο βιογράφος ανηψιός του Βασίλης Πετρόχειλος (καθηγητής μουσικής-μουσικός ερευνητής). Πρόκειται για ένα σπουδαίο αρχείο από 422 ανέκδοτα ή και λίγα ξεχασμένα τραγούδια, που η μελέτη τους μαρτυρά το έντεχνο και πηγαίο ταλέντο του στο να γεννά μελωδίες, αλλά και την παραμερισμένη μέχρι σήμερα καλλιτεχνική του προσφορά.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: