Στ. Αραχωβίτης: Χαρακτηριστική αδράνεια της κυβέρνησης σε αγροτικά θέματα
17 Ιαν 2020
‘Εφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Κοντονίνας
17 Ιαν 2020

Παρουσίαση του Ημερολογίου Δημιουργικής Γραφής του Διονύση Λεϊμονή

Μοιράσου το άρθρο:

Η Δέσποινα Τσούκα μίλησε με τον συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή για το ημερολόγιο δημιουργικής γραφής με αφορμή την παρουσίασή του στο Βόλο. Πρόκειται για ημερολόγιο γραφής, δοκιμή γραφής από ανθρώπους που θεωρούν τη γραφή καταφύγιο, έκφραση, ανάγκη. Κάθε μέρα του χρόνου ο κάτοχος του ημερολογίου με αφορμή ρήση, βιβλίο Έλληνα ή ξένου συγγραφέα, καλείται να γράψει το δικό του κείμενο, πεζό ή ποιητικό, συνομιλώντας ουσιαστικά με την/τον συγγραφέα.

Στο ημερολόγιο ανθολογούνται 338 δημιουργοί, πεζογράφοι, ποιητές, σκηνοθέτες, ζωγράφοι, συνθέτες, δημοσιογράφοι, κάθε κείμενο των οποίων συνοδεύεται από άσκηση δημιουργικής γραφής, ώστε να εξωτερικευθούν σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα στη διάρκεια έτους γραφής επικεντρωμένο σε σύντομο λογοτεχνικό κείμενο.Ο συγγραφέας, με την πολύχρονη πείρα του σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες και μεταπτυχιακός φοιτητής δημιουργικής γραφής, δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να χαρούν την ανάγνωση και στη συνέχεια τη γραπτή έκφραση δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους στο χαρτί, συνομιλώντας με τον εαυτό τους, αναμετρούμενοι με τις σκέψεις και τις ιδέες των ανθολογημένων δημιουργών.

«Γενάρης, του χρόνου μπροστάρης, ατενίζει τον χρόνο με σιγουριά κι ελπίδα. Κούτσα, κούτσα τον Φλεβάρη με ένα του άγγιγμα ανθίζει η αμυγδαλιά. Για να έρθει ο Μάρτης μασκαράς και πρωτοχορευτής της άνοιξης. Δρομολογώντας έναν Απρίλη ιερό, ολάνθιστο και αστροχρυσωμένο. Σειρά έχει ο Μάης στεφανωμένος με της ζωής ολόχρυσο στεφάνι. Ωσπου ο Ιούνης να μεστώσει τα στάχυα σημαίνοντος καλοκαίρι, Ιούλιος ζεστός σαν άνθρωπος που σφύζει από ζωή μάς ταξιδεύει.

Λίγο πριν ο Αύγουστος, της Παναγιάς ο μήνας, σημάνει πανηγύρι, Σεπτέμβρης ακολουθεί στου τρύγου τη χαρά, ένα κουδούνι σχολείο αντηχεί. Μέχρι να αριβάρει ο Οκτώβρης μοσχοβολώντας κάθε λογής χρυσάνθεμα. Στο κατόπι ο Νοέμβρης κρατώντας τα πανιά για το λιομάζωμα. Και στη θολούρα του καιρού ένας Δεκέμβρης υπόσχεται τη χαρά της Γέννησης αναμετρώντας τα έργα και τις ημέρες μας λίγο πριν την ολοκλήρωση ενός κύκλου ζωής».

Μοιράσου το άρθρο: