Συνεργασία Δήμου Σκιάθου με την Εθνική Λυρική Σκηνή
15 Δεκ 2019
Συνάντηση του βουλευτή Ν.Δ. Χρ Μπουκώρου με τον Πρόεδρο του ΟΣΕ
15 Δεκ 2019

Παρέμβαση Θ. Λιούπη για νομοσχέδιο Αποδήμων και Φορολογικής Μεταρρύθμισης

Μοιράσου το άρθρο:

Με αφορμή την υπερψήφιση των νομοσχεδίων για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων και της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθανάσιος Λιούπης επισημαίνει τα εξής:

 «Η Κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στις προεκλογικές δεσμεύσεις της προσβλέποντας και στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση κατέθεσε νομοσχέδιο, το οποίο και υπερψηφίστηκε από 288 Βουλευτές, που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα.

Πλέον, οι Έλληνες πολίτες που κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών βρίσκονται προσωρινά ή μόνιμα στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου της ελληνικής επικράτειας, έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον εξωτερικό όταν συντρέχουν στο πρόσωπό τους σωρευτικά οι εξής δύο προϋποθέσεις: 1) τα τελευταία 35 έτη να έχουν διαμείνει συνολικά 2 έτη στην Ελλάδα, είτε συνεχόμενα είτε διακοπτόμενα, 2) να έχουν υποβάλει κατά το τρέχον ή κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Η ψηφοφορία είναι αυτοπρόσωπη σε ειδικά εκλογικά τμήματα του εξωτερικού που συστήνονται σε πρεσβείες, κτίρια ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών ή καταστήματα ελληνικών συλλόγων ή οργανώσεων. Οι εκλογείς ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του συνδυασμού που επιθυμούν, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα σταυρού προτίμησης. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι έδρες επικρατείας αυξάνονται σε 15, ενώ πλέον το 1/5 των υποψηφίων του ψηφοδελτίου επικρατείας θα προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, και τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου.

Σημαντική εξάλλου είναι και η πρόβλεψη η δυνατότητα των ελλήνων ναυτικών να ψηφίζουν εκτός της ελληνικής επικράτειας προσκομίζοντας το ναυτικό τους φυλλάδιο στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα.

Επίσης, επιχειρείται η απλούστευση της εκλογικής διαδικασίας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ταυτόχρονα, ικανοποιείται το πάγιο αίτημα για αποζημίωση των μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις μείωσαν τα βάρη για όλους

Το νομοσχέδιο με τίτλο “Φορολογική Μεταρρύθμιση” άλλαξε εντελώς τη στοχοθεσία στη φορολογική νομοθεσία. Οι νέες ρυθμίσεις μείωσαν τα φορολογικά βάρη για όλους: μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και μελλοντικούς επενδυτές, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε επίπεδο φορολόγησης μισθωτών, επαγγελματιών, αγροτών και συνταξιούχων δίνεται τεράστια ανάσα σε όσους ανήκουν στα χαμηλά εισοδήματα: Για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9%. Η αλλαγή αυτή αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων φορολογουμένων, με δεδομένο, ότι το 2018, 6 στις 10 φορολογικές δηλώσεις περιείχαν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι πολύτεκνες οικογένειες, αφού αυξάνεται το φορολογητέο όριο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Το οικογενειακό εισόδημα ενισχύεται επιπλέον από τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα βρεφικά είδη.

Αντίστοιχα, μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στο 24% και περιορίζεται στο 5% η φορολόγηση των μερισμάτων. Έτσι, παρέχεται στήριξη στις εταιρίες και τους επιχειρηματίες να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους και ταυτόχρονα δίνεται ξεκάθαρο μήνυμα σε νέους επενδυτές, ότι η Ελλάδα γίνεται χώρα που ενδιαφέρεται για το επιχειρείν και το ενισχύει. Στο ίδιο πλαίσιο, μειώνεται η φορολόγηση των αγροτικών συνεταιρισμών για να δοθεί ώθηση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξή της στα άτομα με αναπηρία, απαλλάσσοντας από την εισφορά αλληλεγγύης όσους έχουν αναπηρία μεγαλύτερη του 80%.

Παράλληλα, γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια για ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας μέσω της αναστολής του ΦΠΑ στην οικοδομή για 3 έτη. Επίσης, η μείωση του φόρου για τις εργασίες που αφορούν στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική ανακαίνιση των κτιρίων, θα φέρει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτές τις εργασίες.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε 24 έως 48 μηνιαίες δόσεις και μάλιστα να μπορούν να υπαχθούν και δεύτερη φορά στη ρύθμιση, εάν για κάποιο λόγο δεν ήταν συνεπείς την πρώτη φορά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κάθε Έλληνας πολίτης να τακτοποιήσει τις οφειλές του και να είναι φορολογικά ενήμερος με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

Με το σχέδιο “Ηρακλής” το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει εγγυήσεις έως 12 δις ευρώ στις Τράπεζες για τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με αυτό τον τρόπο, οι τράπεζες θα μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους κατά περίπου 40%.

Όλα τα ανωτέρω γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας της σημερινής Κυβέρνησης να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων ετών και να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει».

 

Μοιράσου το άρθρο: