Πρόεδρος Λιβυκής Βουλής προς Γκουτιέρες: «Παράνομη οντότητα η κυβέρνηση της Τρίπολης»(video)
9 Δεκ 2019
ΕΔΕ για την αστυνομική βία στα Εξάρχεια (video)
9 Δεκ 2019

Παρέμβαση Ν. Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου ο ΥΠΕΞ έθεσε το ζήτημα των παράνομων συμφωνιών Τουρκίας – Λιβύης και θέματα που άπτονται της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Αγκυρα και η Τρίπολη δεν συμμορφωθούν, καθώς και τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη λήξη του Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα δικαιώματά της. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πρέπει να πω ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Κύπρο, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, ο οποίος αύριο θα ενημερώσει τα κόμματα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στη 1.30 το μεσημέρι.

Το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί σοβαρή ανησυχία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, ενισχύονται οι ελληνικές θέσεις για τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης με την επιστολή που επέδωσε στον ΟΗΕ ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης. Με αυτή ζητά να μην αναγνωριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να κριθεί ως άκυρο το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη. Όπως αναφέρει ο Ακίλα Σαλέχ Αΐσα, ο οποίος την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Αθήνα, οι δύο χώρες δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα για να οριοθετήσουν και συνεπώς το επίμαχο κείμενο παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπλέον τονίζει ότι η λιβυκή Βουλή, η οποία αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή της χώρας, δεν το αναγνωρίζει, ενώ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ αποτελεί παράνομη οντότητα.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:

Επί ποδός η ελληνική διπλωματία για την τουρκική προκλητικότητα (video)

Πρόεδρος Λιβυκής Βουλής προς Γκουτιέρες: «Παράνομη οντότητα η κυβέρνηση της Τρίπολης»(video)

www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: