Έκθεση φωτογραφίας “Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή” για τον σεβασμό στην ετερότητα
3 Δεκ 2019
Όλα έτοιμα για την έναρξη του Μαγεμένου Δάσους – Στην κεντρική πλατεία η αυριανή τελετή έναρξης και φωταγώγηση του Δέντρου
3 Δεκ 2019

“Άνθρακας” η επικοινωνιακή βόμβα χρέους της νέας δημοτικής αρχής, υποστηρίζει η μείζων μειοψηφία

Μοιράσου το άρθρο:

Για βόμβα χρέους ύψους 4,6 εκατ. ευρώ είχε μιλήσει ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα, πλαισιωμένος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Ηλία Σχορετσιανίτη. Ο κ. Τσιάκος αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η Δημοτική Αρχή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου δανεισμού, αν και το χαρακτήρισε «ακραία ενέργεια» και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα προβλημάτων στη μισθοδοσία. Μίλησε ωστόσο για χρέος το οποίο δε γνώριζε η νέα δημοτική αρχή.
Σήμερα η ομάδα της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας ότι ο δήμος είναι βιώσιμος και ότι η δημοτική αρχή χρησιμοποίησε στοιχεία που πήρε από την αρμόδια υπηρεσία και επέλεξε να προσθέσει και να αφαιρέσει ό,τι βόλευε.
Αρχικά ο επικεφαλής κ. Ντελής, μεταξύ άλλων επεσήμανε: “Δεν υφίσταται καμία βόμβα χρέους, εφόσον ο υπολογισμός των 4,6 εκατ. ευρώ της σημερινής διοίκησης του Δήμου, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου, είναι επιστημονικά αλλά και ουσιαστικά αυθαίρετος. Δύο στοιχεία μόνο θα αναφέρω για να δείτε ότι οι υπολογισμοί αυτοί δεν αντέχουν ούτε σε επιστημονική, αλλά ούτε και σε διοικητική κριτική. Η βόμβα χρέους περιλαμβάνει οφειλές ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές και έχουν πλέον ρυθμιστεί μέχρι το 2032. Περιλαμβάνει,επίσης,δαπάνες οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ή μπορεί και να μην πραγματοποιηθούν ποτέ (ως ατιμολόγητες). Ιδιαίτερα,όταν με την πολιτική μας , της οικονομικής εξυγίανσης, πετύχαμε από τη μια μεριά να εκπέμψουμε ένα αίσθημα ασφαλείας στους δημοτικούς υπαλλήλους του Δήμου και από την άλλη με την μείωση των οφειλών σε προμηθευτές, αποκτήσαμε και πάλι «πρόσωπο στην αγορά».Για το λόγο αυτό ζητήσαμε τη συνδρομή ορκωτών λογιστών, ή ό,τι άλλο η Δημοτική Αρχή ζητήσει να ελεγχθεί στη διάρκεια της θητείας μας και, επιπλέον, αιτηθήκαμε ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.Δεν αξίζει, λοιπόν, να σταθώ περισσότερο στα οικονομικά.
Δεν αποτελεί σφάλμα η φιλοδοξία να θέλεις και να πιστεύεις ότι μπορείς να χειριστείς καταστάσεις πιο αποτελεσματικά από τους προκατόχους σου. Δεν γίνεται,όμως, να αγνοείς ότι τελικά η διακυβέρνηση ενός Δήμου, ο χειρισμός των αναγκών και προσδοκιών των δημοτών σου είναι σαν τη σκυταλοδρομία, αρπάζεις τη σκυτάλη από τον προκάτοχό σου και τρέχεις βάζοντας τα δυνατά σου ώστε να φέρεις το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αποτελεί,όμως, σφάλμα και εύκολο τρόπο η λογική της κατηγόριας για το πόσο κακή ήταν η προηγούμενη δημοτική αρχή κι αν ακόμη πράγματι οι προηγούμενοι είχαν ελλείψεις ή αποτυχίες.
Η συνεχής διαχρονική επανάληψη των φράσεων ″βόμβα στα θεμέλια του Δήμου το χρέος πολλών εκατομμυρίων ευρώ″ ή το παραμύθι της ″καμένης γης″ είναι μια συνταγή που δημιούργησε ανοσία και σήμερα δεν πείθει. Τα στοιχήματα στην αγορά από καιρό πέφτανε βροχή για την ημερομηνία που η σημερινή Δημοτική αρχή θα διαλέξει να αποδομήσει το προνομιακό μας πεδίο,αυτό «της χρηστής οικονομικής διαχείρισης του δήμου» (πολλοί ποντάρανε πως θα ειπωθεί νωρίς, προσωπικά πάντως πόνταρα πως θα ειπωθεί λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού).
Οι παραπάνω φράσεις,″βόμβα στα θεμέλια του Δήμου″, ″καμένη γη″ είναι φράσεις αγαπημένες στην ελληνική πολιτική ζωή. Είναι το πρώτο καταφύγιο της εκάστοτε δημοτικής αρχής προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Είναι, ταυτόχρονα, η καταδίκη των απερχόμενων και η δικαιολογία των επερχόμενων. Είναι φράσεις που λειτουργούν ως μια μετακύλιση ευθυνών που σε απαλλάσσουν από την ευθύνη της ίδιας της πολιτικής που υποσχέθηκες πως θα εφαρμόσεις. Με βάση τις φράσεις αυτές, από τη στιγμή που ο παλαιότερος θα είναι πάντα υπεύθυνος για το κάθε δεινό,είσαι απαλλαγμένος από δεσμεύσεις προς το εκλογικό σου σώμα ή από αστοχίες της δικής σου διαχείρισης. Είναι φράσεις που συμπυκνώνουν την πολιτική που έχεις προαποφασίσει να ακολουθήσεις τα χρόνια που έρχονται.
Μια δημοτική αρχή πωε αντιμετωπίζει τη λειτουργία της Δημοτικής μηχανής, τις ανάγκες της καθημερινότητας και πως οργανώνει το μέλλον; Διαχειριστικά; Προσπαθώντας να κάνει απλώς καλύτερα, με τιμιότητα και διαφάνεια τη δουλειά της, με συναινετικό προφίλ, με οράματα και στόχους τετραετίας ή συλλαμβάνει ένα άλλο σχέδιο, οργανώνει μια άλλη πολιτική πραγματικότητα που δεν έχει καμιά σχέση με τα προηγούμενα;
Μελετώντας πολύ προσεχτικά τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής καταλαβαίνεις ότι υπάρχει σχέδιο. Από την μια μεριά διαπιστώνουμε με θλίψη ότι η νέα Δημοτική Αρχή δεν έχει τη γενναιότητα να αναγνωρίσει ούτε τα αυταπόδεικτα θετικά της θητείας μας. Απεναντίας, ψάχνει να βρει μικρά πράγματα και να τα μεγαλοποιήσει για να αφήσει σκιές στη Διοίκηση που διαδέχθηκε. Από την άλλη απαντήσεις όχι επί της ουσίας, «πετάμε την μπάλα στην εξέδρα», κερδίζουμε τις εντυπώσεις, δημαγωγούμε, υποτιμούμε, σπιλώνουμε και προσβάλλουμε πολλές φορές ακόμη και σκληρά τους πολιτικούς μας αντιπάλους, γιατί είμαστε εμείς οι νικητές, εμείς αποφασίζουμε.
Μέσα από τα γραφόμενα τους, αρχίζει να διαφαίνεται ότι αποβλέπουν και σε κάτι άλλο, πιο μακρινό και μη εμφανές για την ώρα στους ανυποψίαστους δημότες του Δήμου Καρδίτσας. Ειδικά τώρα που διανύουν τον μήνα του μέλιτος. Δεν προβληματίζει και μόνο η αναφορά στη προσφυγή σε δανεισμό; Καλη ώρα να πούμε;
Στο ερώτημα πώς στεκόμαστε εμείς απέναντι σε αυτά τα σχέδια, απαντώ με αυτό που ανέφερα και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η υπεράσπιση των δημοτών και γενικότερα το συμφέρον του Δήμου ήταν και εξακολουθεί να είναι το βασικό μας μέλημα. Η άποψή μας είναι ότι η πρόοδος δεν έρχεται μειώνοντας την άλλη πλευρά, αλλά δουλεύοντας για να τους ξεπεράσεις, να αφήσεις το δικό σου στίγμα υπηρετώντας τα καθήκοντα που σου ανέθεσαν οι πολίτες. Η πρότασή μας ήταν και είναι να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση η νέα δημοτική αρχή και είμαστε εδώ να επικροτούμε κάθε θετική πρωτοβουλία αλλά και να συμβάλλουμε με επιχειρήματα επισημαίνοντας, παράλληλα, καλοπροαίρετα τα αρνητικά και τις αδυναμίες της, καθώς αυτός είναι και ο θεσμικός μας ρόλος, και ένας τρόπος να γινόμαστε όλοι καλύτεροι. Σεβόμενοι τις διακριτές διαφορές μας, θα συνεχίσουμε με ευπρέπεια, καλόπιστα να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να αναλαμβάνουμε δράσεις για μια καλύτερη Καρδίτσα, για Κοινότητες που αξίζει να ζει κάποιος και να δημιουργεί.
Στο πλαίσιο αυτό θα καταγράφουμε τις θέσεις μας στα σημαντικά ζητήματα που συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας και θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις”.

Ακολούθως η κ. Σωτηρία Μπακαλάκου αναφέρθηκε σε οικονομικά στοιχεία, παραθέτοντας και συγκεκριμένα έγγραφα. Μεταξύ άλλων είπε ότι “η οικονομική κατάσταση του Δήμου Καρδίτσας όπως λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια, είναι βιώσιμη. Δεν είναι ένας Δήμος εύρωστος, κουβαλάει πολλά δάνεια από πολύ παλιά, τα οποία ρυθμίστηκαν εκ νέου στη θητεία μας- χωρίς αύξηση επιτοκίων- με τη λογική μέχρι το 2032 όλες οι Δημοτικές αρχές να εξοφλούν ετήσια – σε τράπεζες και οφειλές προς δημόσιο- αθροιστικά το ίδιο ποσό.
Σε γενικές γραμμές, ο δήμος μπορεί πλέον να πληρώνει τις ετήσιες υποχρεώσεις του (μισθούς- προμηθευτές, δάνεια και ρυθμισμένες οφειλές) και περισσεύουν περίπου 1.000.000 ευρώ, το οποίο είχαμε αναφέρει παλιότερα ως «πλεόνασμα». Τα χρήματα αυτά είχαμε αποφασίσει να επιστρέφονται στο Δημότη μέσω του τεχνικού προγράμματος (Χωριά και μικρές παρεμβάσεις στην πόλη).
Η δημοτική αρχή χρησιμοποίησε τα στοιχεία που πήρε από την υπηρεσία και επέλεξε να προσθέσει και να αφαιρέσει ότι βόλευε.
Τι έκανε με λίγα λόγια; Άθροισε τις άμεσες υποχρεώσεις , τα ρυθμισμένα χρέη που θα πληρωθούν σε πολλά χρόνια στο μέλλον, εκτός των δανείων των τραπεζών, (στην ουσία προσπάθησε να παρουσιάσει τις σε βάθος χρόνου ρυθμισμένες οφειλές ως άμεσες υποχρεώσεις) και επινόησε 800.000 ευρώ υποχρεώσεις που δεν υφίστανται, είναι εν δυνάμει, καθώς είναι γραμμένες στον προϋπολογισμό άρα ίσως και να γίνουν, ίσως και να μη γίνουν. Και από αυτά αφαίρεσε μόνο το ταμείο που αφορά τα τακτικά έσοδα (910.102,22), ενώ μέσα στις οφειλές προς τρίτους περιλαμβάνονται και δαπάνες που πληρώνονται από ειδικευμένες πιστώσεις και περιλαμβάνονται στο ταμείο με τα ειδικευμένα που ανέρχεται σε 2.905.023,15.
Και το κατασκεύασμα αυτό, με τα στοιχεία που επέλεξε να παρουσιάσει από το παραπάνω έγγραφο, το βάφτισε «βόμβα», να δημιουργήσει δηλαδή την υπόνοια ότι είναι κάτι που ανακαλύφθηκε ξαφνικά, που ενδεχομένως να μην ήταν γνωστό και ότι ο Δήμος κινδυνεύει άμεσα από την ύπαρξη αυτών των υποχρεώσεων. Και όπως προκύπτει και από τα συμφραζόμενα, το πιο πιθανό, όλο αυτό ήταν στημένο για να μας προϊδεάσει στην προσφυγή σε δανεισμό.
Ο λόγος που ζητήσαμε ορκωτούς λογιστές ήταν για να παρουσιαστούν και να ερμηνευτούν τα στοιχεία με τον ορθό τρόπο για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες”. Στη συνέχεια η κ. Μπακαλάκου προχώρησε σε ανάλυση η οποία, όπως είπε, αποτυπώνει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καρδίτσας, με τη χρήση επίσημων εγγράφων και στοιχείων. Συμπερασματικά, μέσα από τη χρήση αυτών των στοιχείων η κ. Μπακαλάκου κατέληξε ότι οι άμεσες υποχρεώσεις είναι μικρότερες από το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων τόσο στις 31.08.2019 όσο και στο σύνολο του έτους. Δεν υπάρχουν μη ρυθμισμένα χρέη, είναι όλα ρυθμισμένα μέχρι το 2032. Δεν υπάρχουν οφειλές μη καταχωρημένες στο πληροφοριακό σύστημα του Δήμου. Δεν υπάρχουν οφειλές ούτε στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, εξοφλήθηκαν όλες οι οφειλές και σήμερα είναι όλα επίσης βιώσιμα. “Ο δήμος περιήλθε σ αυτή την κατάσταση μετά από πολλές ενέργειες ορθής και συνετής διαχείρισης που περιλάμβανε πρώτα απ όλα τη μείωση των δαπανών και στη συνέχεια την αύξηση των εσόδων. Για να συνεχίσει ο Δήμος να είναι βιώσιμος πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική της συνετής διαχείρισης και όχι με αύξηση των δαπανών μέσα από σπατάλες και περιττά έξοδα”, είπε χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το άρθρο: