Σε δέκα σχολεία της Μαγνησίας θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες μαθητές
9 Οκτ 2019
Κ. Αγοραστός: «Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει το έργο του Αχελώο»
9 Οκτ 2019

“Στο νέο εργασιακό μοντέλο αντιστοιχούν νέες ευκαιρίες αλλά και νέοι επαγγελματικοί κίνδυνοι”

Επισήμανε η πρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε, κ. Ρένα Μπαρδάνη σε ημερίδα στο Βόλο

Μοιράσου το άρθρο:

Ημερίδα με θέμα: «Η Προαγωγή Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία: Σύγχρονες Προκλήσεις και Καινοτόμα Εργαλεία», πραγματοποιήθηκε σήμερα (9-10-2019) στο ξενοδοχείο Valis Resort στην Άγριά Βόλου, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του «2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», το οποίο θα διοργανωθεί από το ΕΛΙΝΥΑΕ στην Αθήνα στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε της ημερίδας, η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας – ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. κ. Ρένα Μπαρδάνη, τόνισε – μεταξύ των άλλων – πως η ρομποτική, η τεχνική νοημοσύνη και άλλες επαναστατικές καινοτομίες διαμορφώνουν ένα νέο εργασιακό μοντέλο στο οποίο αντιστοιχούν νέες ευκαιρίες, νέοι επαγγελματικοί κίνδυνοι, νέα εργαλεία αντιμετώπισης.

“Σήμερα μιλάμε για εργασιακό άγχος, για επαγγελματική εξουθένωση, κίνδυνοι που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «αναδυόμενοι» που σιγά-σιγά εκτοπίζουν τους παραδοσιακούς που δεν παύουν όμως να υπάρχουν. Η Υγεία και η Ασφάλεια πρέπει λοιπόν και αυτή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να  ενσωματώσει  πολιτικές  διαχείρισης όλων αυτών των κινδύνων. Οι προκλήσεις λοιπόν είναι μεγάλες για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για τη χώρα μας” επισήμανε η κ. Μπαρδάνη, προσθέτοντας ότι οι προσαρμογές στα νέα δεδομένα πρέπει να είναι ταχύτατες διαφορετικά θα μας ξεπεράσουν.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Κολιοπούλου από την πλευρά της, τόνισε – μεταξύ άλλων:

«…Οι δεσμοί συνεργασίας του ΣΒΘΣΕ με το ΕΛΙΝΥΑΕ, είναι μακροχρόνιοι και δυνατοί. Υποστηρίξαμε από την αρχή την ίδρυσή του ΕΛΙΝΥΑΕ, ως πολύτιμο δημιούργημα των Κοινωνικών Εταίρων. Διεκδικήσαμε τη δημιουργία του Παραρτήματος με έδρα το Βόλο και Περιφέρεια εμβέλειας δράσης τις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Στόχος μας ήταν το Παράρτημα να ενταχθεί ενεργά σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, και επιδιώξαμε αυτό να εξελιχθεί σε ένα αξιόπιστο εργαλείο κάλυψης των αναγκών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην ασφαλή και έγκυρη πληροφόρηση και επιμόρφωση τους για τόσο σημαντικά ζητήματα».

Όσον αφορά δε στις επιχειρήσεις η κα Κολιοπούλου επισήμανε ότι η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας δεν αποτελεί μόνο νομική και ηθική υποχρέωση των επιχειρήσεων, αλλά συστατικό στοιχείο και γνώρισμα των σύγχρονων επιχειρήσεων που θέλουν να έχουν δυνατότητες ανάπτυξης και προόδου.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: