Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οικονομική Πολιτική & Ιδιωτικό Χρέος» από τον Εμπορικό Σύλλογο
9 Οκτ 2019
Ένα μικρό αφιέρωμα στους Los Lobos
9 Οκτ 2019

Οι ψυχικά ασθενείς δεν πρέπει να στιγματίζονται-Εκδηλώσεις από το Αχιλλοπούλειο

Μοιράσου το άρθρο:

Σειρά εικαστικών και θεατρικών εκδηλώσεων με στόχο το μη στιγματισμό των ψυχικά ασθενών και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, διοργανώνει αύριο το Νοσοκομείο Βόλου. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των δράσεων από το διοικητή Ματθαίο Δραμητινό αλλά και επιστήμονες του Τομέα Ψυχικής Υγείας. Σε όλες τις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν εργαζόμενοι στο χώρο αλλά και φιλοξενούμενοι και στις πέντε δομές ψυχικής υγείας που διαθέτει το Αχιλλοπούλειο.

“Φιλοδοξία μας είναι να δείξουμε στον κόσμο ότι η ψυχική νόσος δεν είναι στίγμα ” τόνισε ο κ. Δραμητινός

Η υποδιευθύντρια Νοσηλευτικής, Χρυσάνθη Κορώνη, επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνονται δράσεις για την ψυχική υγεία με στόχο να περιοριστεί το στίγμα που συνδέεται με την ψυχική νόσο. «Όποιος έχει ψυχική νόσο, μπορεί να είναι λειτουργικός εφόσον έχει τη σωστή φροντίδα», επισήμανε.

Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τις 10.30 το πρωί, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αγίου Νικολάου, με εικαστικό δρώμενο και στις 11.30 στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει δεκάλεπτο θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Τι θα έλεγε η ψυχική υγεία αν είχε φωνή». Στο θεατρικό δρώμενο θα συμμετάσχουν φιλοξενούμενοι και επαγγελματίες υγείας των ξενώνων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «ΑΡΙΑΔΝΗ» και «ΦΙΛΥΡΑ».

Σε περίπτωση ακατάλληλων καιρικών συνθηκών, οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της «ΚΑΤΑΚΟΜΒΗΣ» του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Τέλος, μεταξύ 19:00-22:00, θα γίνει στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» προβολή της ταινίας «Lars and the real girl». Την προβολή θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με το κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παράλληλα, θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δομές και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχει το Νοσοκομείο μας.

Η εικαστικός Έρικα Γκουντενσβάγκερ και η υπεύθυνη του Ξενώνα «Φιλύρα» Γιούλη Τσάρκα μίλησαν για το θεατρικό δρώμενο και τα εικαστικά. Το κείμενο του εικαστικού δρώμενου έγινε επί τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργο Βλιώρα και το δραματοποίησε η κ. Κορώνη.

Η εικαστικός καθηγήτρια του Π.Θ. ανέφερε ότι όσοι βρεθούν αύριο στον Άγιο Νικόλαο θα δουν μέσα από το εικαστικό δρώμενο πώς οι άνθρωποι  μαθαίνουν να  εκφράζουν τα συναισθήματα τους. “Η σκέψη μας ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους και θεραπευτές να δουν πως θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από μια εικαστική δράση. Ο καθένας θα συνεργαστεί με ένα άλλο άτομο και θα ζωγραφίσουν το περίγραμμα του σώματός τους σε ένα χαρτί και βάζοντας χρώματα και σχήματα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Ήδη έχουμε κάνει προεργασία με φιλοξενούμενους να σκεφθούν ωραίες εμπειρίες τους για να τις ζωγραφίσουν. Στόχος να μπορούν να μάθουν άλλο τρόπο να εκφράζονται, να δουν ζωή μέσα από άλλη οπτική γωνία. Το ίδιο έργο μπορούν μετά να εμπλουτίσουν ή ως εργαλείο συζήτησης μεταξύ τους και κάνοντας κουβέντα πάνω σε αυτό”.

Πλήρεις όλες οι δομές ψυχικής υγείας

Η Παναγιώτα Τσάρκα τόνισε ότι στον ξενώνα «Φιλύρα» φιλοξενούνται 15 άτομα, ενώ λειτουργούν επίσης δύο προστατευμένα διαμερίσματα. Αντίστοιχα, ο ξενώνας «Αριάδνη» λειτουργεί 7 διαμερίσματα, που είναι πλήρη.

Η ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου έχει δυνατότητα φιλοξενίας 15 ατόμων και πάντα είναι γεμάτη, καθώς καλύπτει την περιοχή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως άλλωστε και το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι το Γραφείο Ψυχολόγων εργάζεται ασταμάτητα όπως και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

Μοιράσου το άρθρο: