ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: Να διαγραφούν οφειλές σχολείων στη ΔΕΥΑΜΒ
18 Σεπ 2019
Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας για τις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα
18 Σεπ 2019

Αύριο τα εγκαίνια της 19ης Οικολογικής Γιορτής στο άλσος του Παυσίλυπου

Μοιράσου το άρθρο:

Αύριο στις 8.30 το βράδυ στο άλσος του Παυσίλυπου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της 19ης Οικολογικής Γιορτής, η οποία θα διαρκέσει ως την Κυριακή. Φέτος είναι αφιερωμένη στην Κομποστοποίηση-Επανάχρηση-Ανακύκλωση. Στο Άλσος του Παυσίλυπου θα λειτουργεί πανελλαδική εκθεσιακή αγορά πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων, ειδών χειροτεχνίας και οικολογικών δραστηριοτήτων και τις τέσσερις ημέρες της διοργάνωσης, ενώ παράλληλα θα γίνονται πολλές εκδηλώσεις για τους επισκέπτες της 19ης Οικολογικής Γιορτής, η οποία ως κύριο διοργανωτή έχει την “Οικόσφαιρα”. Σήμερα δόθηκε συνέντευξη τύπου από τους συνδιοργανωτές και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.
Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Δ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι “..μετά από τέσσερις περίπου μήνες δουλειάς, είμαστε καθόλα έτοιμοι ως Οργανωτική Επιτροπή να ξεκινήσει η 19η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, αυτός ο τόσο σημαντικός και ξεχωριστός θεσμός όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για ολόκληρη τη Θεσσαλία Επί ένα τετραήμερο, η περιοχή μας θα βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος και το άλσος του Παυσιλύπου, όπου θα λάβει χώρα η διοργάνωση, θα γίνει το σημείο αναφοράς όλων μας. Εκεί θα ΄΄χτυπάει΄΄ η ΄΄καρδιά΄΄ της οικολογίας, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, ενώ η Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Ειδών Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων αναμένεται να προσελκύσει, για άλλη μια φορά, το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, ντόπιων και ξένων”.
Ακολούθως η κ. Σύλβια Σινάνη, υπεύθυνη της ομάδας των παράλληλων εκδηλώσεων προσκάλεσε τους πολίτες της πόλης να συμμετάσχουν ενεργά στο τετραήμερο εκδηλώσεων, διότι, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, “η επιτυχία τους εξαρτάται από τη συμμετοχή τους.Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργικά βιωματικά εργαστήρια, καλλιτεχνικά και εικαστικά δρώμενα και ποιοτικές μουσικές βραδιές. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 19-9-’19 και θα απολαύσουμε μια βραδιά τζαζ με τους Μαρκαντώνη Α. και Παπαβασιλείου Ε.. Θερμές ευχαριστίες στους συντονιστές των ομάδων των παράλληλων δράσεων για την εποικοδομητική τους συνεργασία καθώς και στους επιστήμονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι παρείχαν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και ιδιαίτερα στην εικαστικό κ. Μακρή Μάρθα, η οποία φιλοτέχνησε και την αφίσα προγράμματος. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα, ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας, διότι η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί δείκτη προόδου μιας κοινωνίας που σέβεται τους πολίτες της. Βασικό μέλημά μας να καλλιεργήσουμε στα παιδιά περιβαλλοντική συνείδηση, αγάπη για το περιβάλλον, ενασχόληση με τη φύση μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, διότι ποτέ δεν ξεχνάς κάτι που έμαθες βιωματικά μέσα στην χαρά. Να συνειδητοποιήσουμε ότι το περιβάλλον δεν αντέχει άλλο τη ρύπανση και την καταστροφή και είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε τη φύση αναδεικνύοντας τις αξίες της Οικολογίας. Άλλωστε το καθαρό περιβάλλον αποτελεί προϋπόθεση υγείας και διασφάλιση καλύτερου μέλλοντος των νέων γενεών.
Είναι χρέος μας λοιπόν, ως κάτοικοι αυτής της χώρας αλλά και αυτού του πλανήτη και υπόθεση όλων μας να συμβάλουμε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την ανακύκλωση.
Διότι το περιβάλλον και τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου”.
Ο κ. Τάσος Σπυρίδης, υπεύθυνος της Ομάδας Εκθεσιακής Αγοράς, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα συμμετέχουν 32 εκθέτες με 37 περίπτερα και στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα υγιεινό διατροφικό μοντέλο που αντανακλά και στην υγεία και στο περιβάλλον. Θα υπάρχει μέριμνα ώστε από τους επισκέπτες να είναι διακριτές οι διαφορές ανάμεσα στα προϊόντα αμιγώς βιολογικής γεωργίας και στα προϊόντα που βρίσκονται στο στάδιο της μετατροπής, καθώς και στους πάγκους των παραγωγών να παρουσιάζονται τα προϊόντα που είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά.
Ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρέστη στη συνέντευξη τύπου ο κ. Ν. Καραγιάννης ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού: “..Η φετινή αφιερώνεται στην Κομποστοποίηση, Επανάχρηση και Ανακύκλωση, ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο καθώς συμπίπτει με το σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη δημιουργία «Πράσινων Σημείων» στους Δήμους της Θεσσαλίας, Οικιακής Κομποστοποίησης και Συστημάτων διαλογής στην πηγή. Η σχετική προκήρυξη, συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ, θα οδηγήσει στη δημιουργία τουλάχιστον ενός Πράσινου Σημείου σε κάθε Δήμο, δηλαδή ενός οργανωμένου χώρου, οριοθετηµένου και διαμορφωμένου µε κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες να εναποθέτουν χωριστά ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση που θα συμβάλει στην ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων. Είναι ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα σε όσο το δυνατόν περισσότερους Δήμους έτσι ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με έργα και παρεμβάσεις έχει στόχο να κάνει την ανακύκλωση καθημερινότητα για όλους. Η προστασία του περιβάλλοντος και η μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον, αποτελεί Στρατηγική της Περιφερειακής Αρχής μας και στρατηγικό στόχο μας για τη Θεσσαλία. Σε συνεχή συνεργασία μας με τους 3 ΦΟΔΣΑ της Θεσσαλίας αλλά και τους Δήμους, εργαζόμαστε για τη Θεσσαλία και τους κατοίκους της, για την ποιότητα ζωής και την αειφορία. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε τις απαιτούμενες πιστώσεις και από το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την κατασκευή των τριών Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και συμπληρωματικών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Εξασφαλίζουμε λοιπόν τη δυνατότητα να συνεχίσει η Θεσσαλία να είναι μια «πράσινη» Περιφέρεια, η πιο πράσινη περιφέρεια στη χώρα, επικεντρωνόμενη πλέον στην Πρόληψη και την Ανακύκλωση, τηρώντας τις προβλέψεις του περιβαλλοντικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνουμε την Ανακύκλωση πράξη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Αξίζουν συγχαρητήρια στην Οικοσφαιρα και την ομάδα της οργανωτικής επιτροπής, σε όλους όσοι οραματίστηκαν, αγωνίστηκαν και με την ενεργό συμμετοχή και παρουσία τους εδραίωσαν την Οικολογική Γιορτή. Καλώ το κόσμο να επισκεφτεί την εκθεσιακή αγορά και να λάβει μέρος στις παράλληλες εκδηλώσεις που συμβάλλουν έτσι στην καλλιέργεια του πνεύματος για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας αποτελεί ένα καταξιωμένο θεσμό, μια συλλογική έκφραση της κοινής μας επιθυμίας για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ανθρώπινης κοινωνίας. Και μια αφορμή να σκεφτούμε πώς το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία μας, τις κοινωνίες μας, τη ζωή μας την ίδια”.
Ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Σπ. Κουρτεσιώτης υπογράμμισε ότι ο Δήμος Καρδίτσας συνέδραμε μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του, έτσι ώστε αυτή η σημαντική εκδήλωση για την πόλη της Καρδίτσας να είναι καθ’ όλα έτοιμη για την έναρξή της. Ευχαρίστησε την ομάδα για τη συνεργασία και κάλεσε τον κόσμο της Καρδίτσας να στηρίξει με την παρουσία του τη 19η Οικολογική Γιορτή”.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Οικόσφαιρας κ. Σ. Βασιλάκος ευχαρίστησε το δήμο Καρδίτσας και την περιφέρεια και προσωπικά τον κ. Αγοραστό για τη στήριξή τους, ενώ αντίθετα σημείωσε την διαχρονική απουσία των υπουργείων αγροτικής ανάπτυξης και πολιτισμού. Το περιβάλλον, ανέφερε ο κ. Βασιλάκης είναι μια ανυπεράσπιστη έννοια, στην οποία πολλοί σπεκουλάρουν αλλά λίγοι προσφέρουν. Οι οικολόγοι όταν ως κίνημα πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970 θεωρούνταν γραφικοί. Ωστόσο το Οικολογικό Κίνημα ήταν αυτό που ανέλαβε το φορτίο του περιβαλλοντικού ζητήματος και ανάγκασε τις κυβερνήσεις να πάρουν θέση. Τέλος με τη σειρά του κάλεσε τους πολίτες του νομού και όχι μόνο να επισκεφθούν την έκθεση.

ΒΡΑΔΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2019
20:30 –21:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος
Γιώργος Μπανάτσας
21:00 Μουσική βραδιά με την Αναστασία Μαρκαντώνη τραγούδι
και τον Ευάγγελο Παπαβασιλείου πιάνο.
Με παλιά ελληνικά και ξένα κομμάτια σε μια δικιά τους τζαζ εκδοχή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2019
10:00 – 11:30 «Παιχνίδι για την ανακύκλωση»
Κέντρο Εκπαίδευσης για την
Αειφορία Μουζακίου
11:30 – 12:30 Θεατρικό παιχνίδι:
«Γέμισε την καρδιάς σου με
πολύτιμους θησαυρούς»
Σύλβια Σινάνη,
Παιδαγωγός Θεάτρου
18:30 – 19:30 Επανάχρηση – Ανακύκλωση –
Δημιουργικός Μετασχηματισμός
Μπιλιούρης Κων/νος, Εικαστικός
20:00 – 21:00 «Περί Υγείας και Θεραπείας»
Η αποτελεσματικότητα των
φυτικών και χημικών
φαρμάκων. Γιατί το χημικό
φάρμακο περιόρισε τη χρήση
της βοτανοθεραπείας;
Σωκράτης Βασιλάκος,
Γεωπόνος – Βοτανολόγος
– υγιεινιστής – συγγραφέας
21:00 – 23:00 Προβολή – παρουσίαση
του ντοκιμαντέρ
«Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε
τις ντομάτες»
της Μαριάννας Οικονόμου
Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2019
10:00 – 11:00 Για φαντάσου…να μας μιλούσαν
τα σκουπίδια και να μας έλεγαν την ιστορία τους…
Παιδικές βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ Δήμου Καρδίτσας
11:00 – 12:30 «Ανακυκλώνουμε παίζοντας»
για παιδιά 5 – 11 ετών
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
18:00 –19:00 «Ο κύριος Μπλε» παραμύθι
για την Ανακύκλωση
Μυρτώ Φούκα Εκπαιδευτικός –
Μουσικός
19:00 –20:00 Παιδικά εργαστήρια
«Τα Αρπακτικά πουλιά»
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
20:00 –21:00 «Ανακύκλωση –
Επαναχρησιμοποίηση στις τέχνες»
Εργαστήρι για μικρά
και μεγάλα παιδιά
1 όλα – Πράσινο Σχολείο
Βασιλάκου Ευαγγελία
Διπλ/χος διαχείρισης
περιβάλλοντος και φυσικών πόρων
21:00 – 21:30 Προβολή ντοκιμαντέρ
«Οι τελευταίοι των
Ασπροπάριδων»
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
21:30 «Ρεμπέτικη παρέα» – Οδ.
Σακελλαρόπουλος μπουζούκι-
φωνή, Ηλ. Παπαλίτσας μπουζούκι-
φωνή, Γιώργος Φιλίππου φωνή,
Γιώργος Κουτής Κιθάρα-φωνή

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2019
11:00 – 12:00 «Η νεράιδα της Λίμνης» παραμύθι,
Μουτσέλου Ντίνα, Νηπιαγωγός
– συγγραφέας
12:00 – 13:00 «Ανακυκλώνω παίζοντας»
Από το 1ο σύστημα Προσκόπων
Καρδίτσας
17:00 –19:00 «Παίζω – Ενεργώ
και μεταμορφώνομαι»
Εργαστήριο για παιδιά
«Τέχνης Παίδευσης»
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
19:00 –20:00 Παιδικά εργαστήρια
«Τα Αρπακτικά πουλιά»
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
20:00 –21:00 Ανακύκλωση και φωτογραφία
– ΛΕΦΚ Καρδίτσας
21:00 Μουσική Αποχαιρετιστήρια Εκδήλωση,

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ – Μουσικό σχήμα Καρδίτσας

Μοιράσου το άρθρο: