Αγιασμός έναρξης του σχολικού έτους στο Βρεφονηπιακό Σταθμό της Μητρόπολης
12 Σεπ 2019
Η χαράκτρια Μαίρη Σχοινά μιλά στην ΕΡΤ Βόλου
12 Σεπ 2019

Εκδήλωση στο Μορφοβούνι Δ. Λίμνης Πλαστήρα για τους ανέργους και τις ευκαιρίες απασχόλησης

Μοιράσου το άρθρο:

Με συμμετοχή κόσμου από όλα τα χωριά της λίμνης Πλαστήρα, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τους ανέργους και την απασχόληση στο Μορφοβούνι.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κώστα Λαμπρόπουλος υπεύθυνος Τουρισμού και το μέλος Κώστας Βασιλείου. Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΕΒΕΚ για την ανάπτυξη και εστίασε σε δράσεις για την ανάπτυξη του Τουρισμό στο νομό Καρδίτσας.
Βασικοί ομιλητές ήταν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος και ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΑ Βασίλης Μπέλλης.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας και την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση μέσα από πολιτικές ανάπτυξης. Παρουσίασε το σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, προπάντων στην Τουριστική Ανάπτυξη.
Επίσης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος προτίθεται να στηρίξει την τοπική οικονομία, καθώς και τα κίνητρα για να στηριχθούν οι άνεργοι προκειμένου να γίνουν αφεντικά στον τόπο τους, είτε μέσα από ατομικές επιχειρήσεις, είτε με κοινωνικούς συνεταιρισμούς. (Τα βασικά σημεία της πρότασης στη συνέχεια)
Ο κ. Β. Μπέλλης παρουσίασε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους νέους άνεργους μέσα από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα YES που απευθύνεται σε νέους από 25 -29 ετών.
Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Leader, αλλά και στις συνεταιριστικές μορφές και την κοινωνική οικονομία. Επίσης παρουσίασε στο κοινό τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που παρέχει δωρεάν για κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς και χρηματοδοτικές ευκαιρίες που έχει το κάθε πρόγραμμα. Ειδική αναφορά έκανε στην εξασφάλιση άτοκου δανείου από τη Συνεταιριστική Τράπεζα της Καρδίτσας.
Ακολούθησε ουσιαστικός διάλογος με το κοινό, όπου δόθηκε η δυνατότητα για πρόσθετη ενημέρωση, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι η εκδήλωση κράτησε σχεδόν 3 ώρες.
Ο δήμαρχος κ. Νάνος, μεταξύ άλλων, τόνισε:
« Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους φορείς ανάπτυξης της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. Ο ρόλος είναι να δράσει στρατηγικά, δηλαδή να αναλύσει, να αξιολογήσει, να θέσει προτεραιότητες, να χαράξει πολιτικές και να προγραμματίσει δράσεις που θα προωθήσουν την απασχόληση.
Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να γνωρίζει τις τοπικές συνθήκες, τις ιδιαίτερες παραγωγικές δυνατότητες, το ανθρώπινο κεφάλαιο. Έχει υποχρέωση να αναλάβει ενεργό ρόλο:
Στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής,
στη δημιουργία υποδομών και συνθηκών που ευνοούν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Στην ανάληψη της ευθύνης του ρόλου υποκινητή, συντονιστή και υποστηρικτή της ανάπτυξης νέων ιδεών, προσεγγίσεων και πρωτοβουλιών που απαντούν στις ανάγκες της τοπικής κοινότητας και της αγοράς εργασίας»
«Δεσμευτήκαμε ότι θέτουμε ως προτεραιότητα τον Άνθρωπο και το αποδεικνύουμε στην πράξη. Στηρίζουμε την υγιή οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την αειφορική και βιώσιμη Ανάπτυξη, με σεβασμό στο Περιβάλλον. Με σεβασμό στην Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Παράδοσή μας, επενδύουμε σε έργα Πνοής που λείπουν από τα χωριά μας, τα οποία οδηγούν στην οικονομική και κοινωνική ευημερία.
Έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ανάπτυξης για υποδομές, οι οποίες στοχεύουν να δημιουργήσουν ισχυρές βάσεις για την ανάπτυξη της Τοπικής Οικονομίας, την τόνωση της επιχειρηματικότητας σε κάθε κλάδο και μορφή παραγωγής και υπηρεσιών. Να αυξήσουν την απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία.

1ον Δημιουργία Τοπικού Μητρώου Απασχόλησης, για να γνωρίζουμε όλοι πόσοι και ποιοί είναι άνεργοι, με ποια εξειδίκευση και δεξιότητες, με σκοπό την ενημέρωση ιδιωτών και επαγγελματιών για αναζήτηση εργατών και μαστόρων από το Μητρώο.

2ον Δημιουργία Γραφείου Ανάπτυξης για υποστήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ατομικών και συλλογικών.

3ον Δημιουργία δεκάδων θέσεων εργασίας μέσα από μορφές Κοινωνικής Οικονομίας, με ανάθεση εργασιών και έργων του Δήμου σε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, όπως για παράδειγμα:

α. Σε ΚοινΣΕΠ Εργασίας μπορούν να ανατεθούν (σε γυναίκες) οι καθαρισμοί δημοτικών κτιρίων, πλατειών, (σε άντρες) η κοπή χόρτων, οι κλαδονομές, πάσης φύσεως εργασίες που έχει ανάγκη ο Δήμος.

β. ΚοινΣΕΠ Οικοδόμων, με ανάθεση έργων του Δήμου, όπως συντηρήσεις κτιρίων, τοίχων αντιστήριξης, τσιμεντοστρώσεις οδών, πάσης φύσεως οικοδομικών εργασιών.

γ. Δασεργατικός ΚοινΣΕΠ, μπορούν να αναλάβουν την κοπή και διάθεση των καυσοξύλων για τις ατομικές ανάγκες, την διάθεση και εμπορία καυσοξύλων στις επιχειρήσεις της περιοχής λίμνης Πλαστήρα, αλλά και στην πόλη της Καρδίτσας.
Επίσης είναι εύκολο να αξιοποιήσει και άλλα δασικά προϊόντα, όπως λ.χ. την ξυλεία καστανιάς για περιφράξεις πάρκων, υποστηλώματα (παλούκια), μαδέρια, κλπ.
Η παραγωγή και εμπορία φυτοτεχνικών ειδών, φυλλόχωμα, καστανόχωμα, κηπόχωμα, είναι μια άλλη κατηγορία που έχει οικονομικό ενδιαφέρον.
Η δημιουργία φυτωρίου με παραγωγικά ή καλλωπιστικά δέντρα, όπως λ.χ. καστανιές, φλαμουριές, έλατα, κλπ, με δυνητικούς πελάτες ιδιώτες και δήμους.
Η παραγωγή βιομάζας μέσα από τους καθαρισμούς δασών με εξασφαλισμένη τη διάθεση στην Συνεταιριστική Ενεργειακή, (40 ευρώ τον τόνο)

δ. Συνεταιρισμός καστανοπαραγωγών, μετά από παραχώρηση δημοτικών καστανομεριδίων στα μέλη, με στόχο την μετατροπή των άγριων καστανεώνων σε εμβολιασμένες καστανιές.

ε. Δημιουργία συνεταιριστικού εκτροφείου άγριων θηραμάτων, με προτεραιότητα ζαρκάδια, ελάφια, λαγοί και αυθεντικά αγριογούρουνα, άγρια γίδια, κ.ά.

στ. Συνεταιρισμοί παραγωγών με στόχο κατά προτεραιότητα τη δημιουργία συνεταιριστικού οινοποιείου, τυροκομείου, κρεοπωλείου, πρατήριο αγροτικών προϊόντων, όπου ο κάθε παραγωγός θα δημιουργεί τα δικά του προϊόντα μέσα σε απόλυτα ελεγχόμενες για την ποιότητα συνθήκες.

4ον Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο Αγροτικής Παραγωγής (ΕΣΧΑΠ), με καθορισμό παραγωγικών ζωνών και δημιουργία ανάλογων υποδομών.
α. Αμπελουργική ζώνη Μοσχάτου – Μεσενικόλα – Μορφοβουνίου
β. Κτηνοτροφικό Πάρκο (Ράζια Μορφοβουνίου) και κτηνοτροφικοί θύλακες στα υπόλοιπα χωριά.
γ. Πρότυπο Αγρόκτημα Νευροπόλεως, (Κερασιά – Κρυονέρι, Καλύβια Φυλακτής, Πεζούλα, Νεοχώρι), με ανάδειξη των κηπευτικών.
δ. Νέες καλλιέργειες, όπως αρωματικά φυτά,

5ον Βιοτεχνική παραγωγή – δευτερογενής τομέας
α. Αξιοποίηση προγραμμάτων, ενθάρρυνση δημιουργίας οικογενειακών επιχειρήσεων βιοτεχνίας με έμφαση στον Αγροδιατροφικό Τομέα.
β. Ανάδειξη – Προβολή των υπαρχόντων εργαστηρίων κάθε είδους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή

6ον Προβολή – Διαφήμιση – Δημιουργία νέων αγορών
α. Δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου – Αγορά Ποιοτικής Γεωργίας στη θέση «Σταυρός» Κερασιάς, με υπαίθρια αγορά κάθε Κυριακή, για απευθείας διάθεση των προϊόντων.
β. Προβολή παραγωγής και παραγωγών μέσα από διαδίκτυο και έντυπα του Δήμου, με στόχο την προώθηση ντόπιων ποιοτικών προϊόντων.
γ. Ενθάρρυνση για σύναψη συμβολαίων παραγωγών και τουριστικών επιχειρήσεων της λίμνης και της Καρδίτσας.
δ. Δημιουργία νέας «εσωτερικής αγοράς» μέσα από το Μητρώο Ετεροδημοτών των κοινοτήτων της λίμνης Πλαστήρα αλλά και την αύξηση των τουριστών.

7. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στρατηγικός στόχος η μετάβαση από τον τουρισμό στου ΣΒΚ στον τουρισμό 4 εποχών και 365 ημερών.
Ειδικός στόχος, η μετάβαση από τη μονοκαλλιέργεια του εσωτερικού τουρισμού στο δυναμικό άνοιγμα στον διεθνή τουρισμό.
α. έργα υποδομής για αύξηση της επισκεψιμότητας – απασχολησιμότητας και παραμονής των τουριστών στη λίμνη Πλαστήρα
β. χωροθέτηση παραλίμνιων σημείων για δραστηριότητες σε κάθε κοινότητα.
γ. κατάρτιση ντόπιων σε ειδικότητες υποστηρικτικές του τουρισμού, σερβις, ξενοδοχεία, δραστηριότητες, οικοξενάγηση, κλπ

8. Σύνδεση ∆ια βίου μάθηση και ανάπτυξη της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο για εκπαιδευτικές δράσεις των νέων επιχειρηματικών ιδεών και καινοτομιών.
Περιοδικές συναντήσεις των νέων με στελέχη του ΕΒΕΚ, τοπικών και άλλων επιχειρήσεων στις οποίες θα δίνονται πληροφορίες στους νέους μας για ευκαιρίες στην αγορά εργασίας»

Μοιράσου το άρθρο: