Σημαντικές επιτυχίες δρομέων του Συλλόγου Υγείας Δρομέων Βόλου
13 Αυγ 2019
Παρουσίαση της Αλοννήσου ως καταδυτικού προορισμού στο Βέλγιο
13 Αυγ 2019

Αντιδράσεις για την αναστολή λειτουργίας του ΚΕΕ και των Διετών Προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μοιράσου το άρθρο:

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταδικάζει την αναστολή/κατάργηση της λειτουργίας του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των Διετών Προγραμμάτων και καλεί τις Πρυτανικές Αρχές και τη Σύγκλητο καθώς και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς να υπερασπιστούν την απόφαση λειτουργίας τους, προκειμένου να αποφευχθεί ένα σοβαρό πλήγμα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η ανακοίνωση της παράταξης

Η ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ) και η λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων (ΔΠ) στα ΑΕΙ αποτελεί ένα νέο ακαδημαϊκό θεσμό προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της επαγγελματικής-τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Τα ΔΠ απευθύνονται, σε πρώτη φάση, σε απόφοιτους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της αντίστοιχης ειδικότητας, επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και αποτελούν μία δυναμική προσπάθεια ανασύστασης της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Είναι δε εξασφαλισμένη η δημόσια χρηματοδότησή τους, η οποία για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά έναρξης των ΔΠ ανέρχεται στα 1.8 εκ. ευρώ.

Με τη λειτουργία των ΔΠ για πρώτη φορά στην ακαδημαϊκή ιστορία της χώρας δίνεται η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να διευρύνουν περαιτέρω τον κοινωνικό τους ρόλο προσφέροντας τους πόρους τους (υποδομές, γνώσεις, ανθρώπινο δυναμικό) στη μεταλυκειακή εκπαίδευση. H τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση αναβαθμίζεται όταν τίθεται υπό την επιστημονική και εκπαιδευτική εποπτεία των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία του προσωπικού τους και συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.Τα υψηλού επιπέδου αυτά χαρακτηριστικά των ΔΠ θα τα καταστήσουν σημεία αναφοράς και των άλλων φορέων τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Με αποφάσεις τους οι Σύγκλητοι των μισών Πανεπιστημίων της χώρας αγκάλιασαν το εγχείρημα και έθεσαν τις βάσεις οργάνωσης και λειτουργίας συγκεκριμένων ΔΠ, τα οποία στη πλειονότητά τους είναι συνδεδεμένα με τα τοπικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και την πολύχρονη παράδοση που τα ίδια τα Πανεπιστήμια ή τα ενσωματωμένα ΤΕΙ ανέπτυξαν σε κάθε πόλη.Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ) ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας, και μετά από διερεύνηση του σχετικού κοινωνικοοικονομικού χώρου και των δυνατοτήτων του, θεσμοθέτησε με απόφαση της Συγκλήτου την ίδρυση ΚΕΕ και τη λειτουργία 10 ΔΠ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020. Το σκεπτικό για τις επιλογές των ειδικοτήτων του ΠΘ ήταν η ανάγκη για σύγχρονη και υψηλού επιπέδου τεχνολογική-επαγγελματική εκπαίδευση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και η περιοχή. Εξ αυτών 3 προβλέπεται να λειτουργήσουν στον Βόλο, 3 στη Λάρισα, 2 στην Καρδίτσα, 1 στη Λαμία και 1 στα Τρίκαλα. Οι ειδικότητες που το ΠΘ είναι έτοιμο από πλευράς υποδομών και πόρων να προσφέρει είναι:

Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Εστίασης, Λάρισα
Τεχνικός Ποτοποιίας – Αποσταγματοποιΐας, Λάρισα
Τεχνικός Αγροτικών Καλλιεργειών, Λάρισα
Μεσίτης – Διαχειριστής Ακίνητης Περιουσίας, Βόλος
Τεχνικός Κηποτεχνίας και Αστικού Πρασίνου, Βόλος
Εργοδηγός – Τεχνικός εργοταξίου, Βόλος
Τεχνικός Δενδροκομίας-Ελαιοκομίας, Λαμία
Ειδικός οργάνωσης δραστηριοτήτων σε εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού, Τρίκαλα
Ειδικός Σχεδιασμού – Παραγωγής Επίπλου, Καρδίτσα
Τεχνικός Αγροδιατροφής Κτηνοτροφικών Προϊόντων, Καρδίτσα

Μάλιστα, το ΠΘ έχει την πρόθεση να προσφέρει και άλλες μοντέρνες ειδικότητες στο μέλλον.Είναι σαφές ότι στην πλειονότητά τους τα ΔΠ έχουν άμεση αναφορά στην ακαδημαϊκή παράδοση των πόλεων που τα φιλοξενούν ή ακόμα προσφέρουν νέες κατευθύνσεις ανάπτυξης στη βάση των παρεχόμενων ακαδημαϊκών υπηρεσιών του ΠΘ. Αποτελούν δε μία γέφυρα σύνδεσης με την τοπική κοινωνία και το παραγωγικό δυναμικό.

Η αναστολή/κατάργηση της λειτουργίας των ΔΠ του ΠΘ αποτελεί πλήγμα στην αυτοτέλεια και στο αυτοδιοίκητο του ΠΘ, καθώς αποφασίστηκε «εκ των άνω», κατά παρέκκλιση της απόφασης της Συγκλήτου για τη λειτουργία τους, δημιουργεί αναστάτωση σε γονείς και απόφοιτους των ΕΠΑΛ οι οποίοι πιθανά προγραμμάτισαν την παρακολούθηση κάποιου ΔΠ, στερεί τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας από καταρτισμένους απόφοιτους σε αντικείμενα αιχμής, ενώ τους προωθεί στον ιδιωτικό τομέα (βλέπε ιδιωτικά ΙΕΚ, κ.ά.) με ότι αυτό συνεπάγεται για τους οικονομικούς προγραμματισμούς των οικογενειών, αποτρέπει το ΠΘ από το να αναδείξει τον κοινωνικό του ρόλο και τη δυνατότητα προσφοράς στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση,
οδηγεί σε απώλεια πόρων και θέσεων εργασίας για το ΠΘ, υπονομεύει την πιο στενή σχέση παραγωγικών δομών και ΠΘ

Επιπλέον, τίθεται και θέμα σεβασμού των συναδέλφων που εργάστηκαν μεθοδικά ώστε να υποβάλλουν προτάσεις και των οργάνων που τις αξιολόγησαν.

Για τους παραπάνω λόγους η Συσπείρωση του ΠΘ είναι αντίθετη στην αναστολή/κατάργηση της λειτουργίας του ΚΕΕ και των ΔΠκαι καλεί τις Πρυτανικές Αρχές και τη Σύγκλητο καθώς και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς των δύο Περιφερειών να υπερασπιστούν την απόφαση λειτουργίας και οργάνωσης του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσηςκαι των Διετών Προγραμμάτων.

Μοιράσου το άρθρο: