Ζαγορά: Με φυτοφάρμακο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει 42χρονος
11 Ιούλ 2019
Γιορτές τσίπουρου και λουκάνικου
11 Ιούλ 2019

H Ζαγορά μετράει και πάλι τις πληγές της από την χαλαζόπτωση

Μοιράσου το άρθρο:

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ περιοδεύουν αυτή την ώρα στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, προκειμένου να κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις από την χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή και που προκάλεσε ζημιές στην παραγωγή μήλων και αχλαδιών, αλλά και στα κηπευτικά. Το χαλάζι μεγέθους ρεβυθιού, διάρκειας δέκα λεπτών έπληξε ττη Ζαγορά, το Πουρί, το Ανήλιο και τη Μακρυράχη. Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου έπεσε ξανά χαλάζι στις 2 Ιουνίου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης, επεσήμανε ότι δεν προλαβαίνουν να μετράνε ζημιές στην περιοχή, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υποστήριξη αγροτών και τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες μετράνε και αυτές ζημιές κυρίως λόγω της διακοπής ρεύματος- λόγω πτώσης δέντρων- καθόλη τη διάρκεια όλης της νύκτας και σήμερα το πρωί.

Επιστολή Κολυνδρίνη στον υπ. Αγρ. Ανάπτυξης για αποζημίωση παραγωγών

Την αποζημίωση των καλλιεργητών που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση ζητεί με έγγραφό της προς το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάκη Βορίδη, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Στο έγγραφο αναφέρονται ειδικότερα, τα εξής:

κ. Υπουργέ,

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο  εικοσιτετράωρο, με σφοδρή χαλαζόπτωση, θυελλώδεις ανέμους στη Ζαγορά και σε άλλες περιοχές του Πηλίου, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή μήλων. Οι πληγέντες παραγωγοί απειλούνται με ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή, καθώς κινδυνεύουν να πάρουν έως και μηδενική παραγωγή από τις εκμεταλλεύσεις τους.
Παράλληλα, η επιπρόσθετη, φετινή καταστροφή των παραγωγών σε συνδυασμό και με το δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας όλα τα προηγούμενα χρόνια και τα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν οδηγηθεί πολλοί αγρότες και παραγωγοί, καθιστά πια το μέλλον τους αβέβαιο και την οικονομική και παραγωγική τους επιβίωση ιδιαίτερα αμφίβολη.

Η άμεση και ταχύτατη αποζημίωση τους από την Πολιτεία θα σημάνει για όλους τους πληγέντες παραγωγούς το εφαλτήριο για συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας και όχι την εγκατάλειψη της, που θα έχει δυσμενή αποτελέσματα για την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και την πολιτική σας ευσυνειδησία, σε ανάλογα θέματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής της χώρας μας, ζητούμε να τηρηθούν άμεσα, όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε άμεση αναγγελία ζημιάς και εκτίμηση για τους πληγέντες παραγωγούς μήλων της Ζαγοράς.

Μοιράσου το άρθρο: