Τραγούδια για καλοκαίρι, για θάλασσες και πλοία
11 Ιούλ 2019
Ακυβέρνητο ιστιοφόρο με τουρίστες στη Σκιάθο
11 Ιούλ 2019

Ενεργοποιήθηκε νέα Συμφωνία αξιοποίησης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία

Μοιράσου το άρθρο:

«Ένα έθνος που καταστρέφει τα εδάφη του καταστρέφει τον εαυτό του. Τα δάση είναι οι πνεύμονες της γης μας, καθαρίζοντας τον αέρα και δίνοντας φρέσκια δύναμη στους ανθρώπους μας (Φραγκλίνος Ρούζβελτ)

Η μαύρη ημέρα που ξημέρωσε σήμερα, με την απώλεια επτά ανθρώπινων ζωών και εκατοντάδων τραυματιών,  λόγω της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την Χαλκιδική αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, εκτός των όποιων ευθυνών προκύπτουν για την πολιτική ηγεσία της χώρας, προκύπτει η τεράστια ευθύνη που έχουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες, όλων των κρατών, σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με το Περιβάλλον και τις πολιτικές που εφαρμόζονται και το επιβαρύνουν δραματικά.

Αφορμή για την παραπάνω αναφορά αποτέλεσε η είδηση της «νέας εθελοντικής συμφωνίας αξιοποίησης δευτερογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία» που υπέγραψε λίγο καιρό πριν την αποχώρησή του από το Υπουργείο  ο κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Συμφωνία διπλής ανάγνωσης και με σημεία έντονης διαφωνίας μεταξύ θεσμοθετημένου πολιτειακού φορέα και ενεργών πολιτών Βόλου.

Συγκεκριμένα, «Η νέα εθελοντική συμφωνία για την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία ενισχύει την περιβαλλοντική προστασία, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου» υποστήριξε ο πρώην Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, συμφωνία που υπέγραψε λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Μάλιστα μέσω αυτής της συμφωνίας δίδεται η δυνατότητα 9.000 τόνων RDF – SRF για καύση στην ΑΓΕΤ. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ ελληνικού υπουργείου και της εταιρίας μεταφορών αποβλήτων «Deco s.p.a” με έδρα την πόλη Σπολτόρε της Περιφέρειας Πεσκάρα της Ιταλίας.
Αν και κατά τον κ. Φάμελλο η συμφωνία θεωρείται πράξη προστασίας υπέρ του περιβάλλοντος, κατά την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης, υποστηρίζουν ότι ο Βόλος πλέον και με τη βούλα γίνεται η χωματερή και ο αποτεφρωτήρας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ενδιαφέρον, ωστόσο αποκτά και με το ποια πολιτική θα αντιμετωπίζει το όλο θέμα η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας με μέλη της Επιτροπής, μας επεσήμαναν ότι θα επιδιωχθεί επίσημη συνάντηση, το επόμενο χρονικό διάστημα, με τον κ. Δημήτρη Οικονόμου, υφυπουργό Περιβάλλοντος, συνταξιούχο καθηγητή Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τι προβλέπει η νέα εθελοντική συμφωνία

Συγκεκριμένα η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και του Προέδρου της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, Νέλλο Κανελλόπουλο. Η νέα Εθελοντική Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος αφορά στην αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία. Η νέα Εθελοντική Συμφωνία αντικαθιστά την προγενέστερη, που έληξε το 2016, θέτοντας ένα νέο, φιλόδοξο, αλλά και αυστηρό πλαίσιο, το οποίο ενισχύει τόσο την ανταγωνιστικότητα της τσιμεντοβιομηχανίας σε μία ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα όσο και τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της τσιμεντοβιομηχανίας, πέραν των συμβατικών, όπως προβλέπονται στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η Ελλάδα με αυτό τον τρόπο ενισχύει, επίσης, και την εθνική της συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφού η χρήση δευτερογενών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία συνεισφέρει σημαντικά και στη μείωση των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα, μέσω της νέας Εθελοντικής Συμφωνίας, αυστηροποιούνται οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις των τσιμεντοβιομηχανιών για τη χρήση εναλλακτικών δευτερογενών καυσίμων, δηλαδή καθιερώνεται η δημοσιοποίηση των μετρήσεων, αυξάνεται η συχνότητα των μετρήσεων των παρακολουθούμενων εκπομπών αέριων ρύπων, πέραν των συμβατικών απαιτήσεων της νομοθεσίας, εξακολουθούν να αποκλείονται από τη χρήση κατηγορίες δευτερογενών καυσίμων με χαμηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και δρομολογείται η σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, με το οποίο επιτυγχάνονται ταυτόχρονα προστασία του περιβάλλοντος, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας στον κλάδο, μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κόστους ενέργειας, καθώς και του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων για την κοινωνία, σε συνθήκες διαφάνειας και ελεύθερης πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία.

Μοιράσου το άρθρο: