Ν. Χαυτούρας: «Μίζερο» το ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Μαγνησία – Αιχμές προς τη Ν.Ε.
9 Ιούλ 2019
Το τριήμερο 12-14 Ιουλίου το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Ν. Αγχιάλου
9 Ιούλ 2019

Διερεύνηση εφαρμογής ενιαίου συστήματος εισιτηρίων για πράσινες μεταφορές

Μοιράσου το άρθρο:

Ένα ενιαίο σύστημα εισιτηρίων θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περιοχή μας για την εξυπηρέτηση κατοίκων αλλά και επισκεπτών, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησής του από το ΠΕΠ Θεσσαλίας. Πρόκειται για μία από τι πρακτικές που διερευνώνται στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος OptiTrans στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το οποίο ολοκληρώνεται το 2021. Παράλληλα εξαιρετικές επιδόσεις έχει η εφαρμογή Green Your Move που παρουσιάστηκε σήμερα στους εταίρους που συμμετέχουν στο προαναφερόμενο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, σήμερα εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των δημόσιων μεταφορικών μέσων από την Ισπανία, την Ρουμανία, την Εσθονία και την Κροατία επισκέπτονται στο Βόλο, και είχαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ καθώς και με εκπροσώπους του Τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παρουσίαση εφαρμογής Green Your Move

Ο καθηγητής Γιώργος Σαχαρίδης τους παρουσίασε το έργο Green Your Move που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life. Η ομώνυμη εφαρμογή που χρησιμοποιείται ευρέως από 7.000 χρήστες ανά την Ελλάδα και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, σε λίγο καιρό θα διαθέτει και τηλεματική. Όπως εξήγησε ο κ. Σαχινίδης «εμείς παρουσιάσαμε την τεχνογνωσία μας και τα επιστημονικά αποτελέσματα του δικού μας προγράμματος καθώς αποτελεί μία καλή πρακτική για μετακινήσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος και με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος».

Η εφαρμογή Green Your Move διατίθεται  στα διαδικτυακά ηλεκτρονικά καταστήματα και για κινητά αλλά και για υπολογιστές σε web έκδοση. Περιλαμβάνει περίπου 35 δίκτυα ελληνικών εταιρειών μέσων μαζικής μεταφοράς από Αλεξανδρούπολη μέχρι Πάτρα. Σε λίγες μέρες θα υπάρχει και νέα έκδοση της εφαρμογής, πολύ πιο βελτιωμένη, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σαχαρίδης, «το επόμενο στάδιο που ξεκινήσαμε και ειδικά με το αστικό ΚΤΕΛ Βόλου που είναι πρωτοπόρο σε τέτοιες προσπάθειες,  είναι να βάλουμε στην εφαρμογή και πραγματικού χρόνου δεδομένα. Σύντομα δηλαδή το green your move θα έχει και το κομμάτι της τηλεματικής, την πρόβλεψη δηλαδή τι ώρα θα φθάσει στη στάση το λεωφορείο»

Οι χρήστες της εφαρμογής είναι διασκορπισμένοι στην Ελλάδα, οι περισσότεροι στις επαρχιακές περιοχές και όχι στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη γιατί οι εμπνευστές της επιθυμούν να  δραιωθεί πρώτα περιφερειακά. «Έχουμε 6-7.000 χρήστες που κατά καιρούς αυξομειώνονται ενώ είναι διασκορπισμένη σε όλες τις περιοχές, 500 έως 100 σε κάθε περιοχή που χρησιμοποιείται η εφαρμογή», εξήγησε.

Καλές πρακτικές για πράσινες μετακινήσεις

Ο Βασίλης Μητσιός, εξωτερικός συνεργάτης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το πρόγραμμα Optitrans ανέφερε ότι το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe. «O σκοπός της σημερινής επίσκεψης των εταίρων αφορά την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών πάνω σε θέματα πράσινων δημοσίων μεταφορών και την διαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν αυτόν τον τομέα, όπως αυτές επηρεάζονται από φορείς όπως είναι οι εταίροι του προγράμματος οι οποίοι έχουν άμεση ή έμμεση επίδραση σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το αντίστοιχο ΠΕΠ Θεσσαλίας. Απώτερος στόχος είναι να βελτιωθούν οι πράσινες δημόσιες μεταφορές με πιθανή χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020. Γιαυτό το σκοπό συνεργαζόμαστε με αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ και άλλους εταίρους που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. «Είμαστε εδώ στο Π.Θ. στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών και μας παρουσίασαν το πρόγραμμα Green Your Move που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life το οποίο έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και να κάνει ελκυστικές τις δημόσιες μεταφορές και ταυτόχρονα να προστατέψει το περιβάλλον με τη μείωση των ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα».

Ο κ. Μητσιός αναφέρθηκε σε μία από τις καλές πρακτικές που παρουσίασαν οι εταίροι που είναι αυτή ενός ενιαίου συστήματος εισιτηρίων θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περιοχή μας παρά τις όποιες δυσκολίες που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες. «Πάντως παρόλα αυτά είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τα ΚΤΕΛ για τις δυνατότητες και τα πιθανά οφέλη, ώστε κι αυτά με τη σειρά τους να διερευνήσουμε σε συνεργασία με Π.Θ.  και να οδηγηθούμε σε κάποιες τέτοιες λύσεις», διευκρίνισε.

Μέσα από τη συμμετοχή της στο έργο OptiTrans η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδιώκει, αξιοποιώντας την εμπειρία από καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να προτείνει νέα και καινοτόμα έργα που αφορούν τις δημόσιες μεταφορές με γνώμονα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να προωθήσει:

  • τη βελτίωση της ικανότητας σχεδιασμού και οργάνωσης του δικτύου των δημόσιων μεταφορών
  • την υιοθέτηση σχεδίων δράσης που εισάγουν καινοτόμες πρακτικές στη βελτίωση δημόσιων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων από κοινοτικούς και  εθνικούς πόρους
  • τη συμβολή στην αλλαγή στάσης και νοοτροπίας στις μετακινήσεις με την προώθηση της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών και άλλων μέσων πράσινης μετακίνησης (π.χ. ποδήλατο, ηλεκτροκίνηση κλπ.).

 

 

Μοιράσου το άρθρο: