Ενημερωτική εκδήλωση για τις γυναίκες πρόσφυγες για την πρόληψη του καρκίνου
3 Ιούν 2019
Εξιτήριο για Κουφοντίνα – Επιστρέφει στις Φυλακές Κασσαβετείας
3 Ιούν 2019

“Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική” ποιητική και μουσική εκδήλωση από τους Volos Poetry Slam

Μοιράσου το άρθρο:

Ποιητική εκδήλωση μετά μουσικής, με τον τίτλο “Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική”, από την ποιητική σκηνή VOLOS POETRY SLAM, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019, στις 19:00, στο νέο κτίριο του ΚΕΘΕΑ, στην οδό Γ.Καρτάλη 48 και 54ου Συντ/τος ΕΛΑΣ , στο πλαίσιο του Μπαζάρ Βιβλίου του Συλλόγου Οικογένειας Φίλων και Εθελοντών του ΚΕΘΕΑ Πιλότος.

Συμμετέχουν: Μάρω Αισώπου, Ελένη Καραβασίλη, Ελλη Σαμαλίδου, Γιάννα Σούλιου, Αστέρης Σχοινάς, Ελενα Ψαραλίδου. Στην μουσική επιμέλεια και στην κιθάρα ο Μιλτιάδης Μίλτος.

“Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική” : Στίχος από το μέγιστο έργο του Οδυσσέα Ελύτη Το Αξιον Εστί. Ο ποιητής καταθέτει: Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου. Γιατί άραγε είναι τόσο σημαντική η ελληνική γλώσσα; Θα λέγαμε επειδή σκεπτόμαστε με λέξεις. Ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζεμπεργκ είπε ότι η θητεία του στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική του άσκηση. Αυτό συμβαίνει γιατί η γλώσσα μας είναι εννοιολογική, δηλαδή υπάρχει πρωτογενής σχέση ανάμεσα στη λέξη και το εννοιολογικό της περιεχόμενο. Αντίθετα η Αγγλική είναι σημειολογική γλώσσα, δηλαδή η σημασία των λέξεων είναι προϊόν συμφωνίας, κατά συνθήκη, και δεν αντιστοιχεί σε κάποια έννοια. Ο Αντισθένης καταθέτει: «Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις» , δηλαδή ξεκινάμε να μαθαίνουμε μέσα από τις λέξεις.

Στον έργο του «Κρατύλος» ο Πλάτωνας αποκαλύπτει το φιλοσοφικό υπόβαθρο της ελληνικής γλώσσας , διερευνά την κατασκευή της και διατυπώνει την φιλοσοφία της, στο πρώτο γνωστό έργο περί ετυμολογίας , δηλαδή αναζήτησης του ετύμου, που είναι το αληθές περιεχόμενο, η ουσία των λέξεων .

Συζητώντας ο Σωκράτης με τον Ερμογένη τον ρωτά αν τα ονόματα εκφράζουν την ουσία των πραγμάτων ή επιλέχθηκαν τυχαία. Ο Σωκράτης επιχειρηματολογεί ότι ο ονοματουργός ή ονοματοθέτης, βάζει σε τάξη και δημιουργεί έναν κόσμο δια της φωνής, αποτυπώνοντας τα κύρια γνωρίσματα των πραγμάτων , δηλαδή την ουσία τους. Αυτός που ονομάζει τα πράγματα τελεί ύψιστο έργο γιατί συνδέει τα ηχοστοιχεία, δηλαδή τα γράμματα, με την φυσική υπόσταση αυτών. Πάνω στα πρώτα ονόματα δομείται η γλώσσα.

Κατά τον Κρατύλο «Μέγιστον εν τοις μεγίστοις η γλώσσα». Η λέξη φωνή προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις φάος και νους . Δηλαδή η φωνή άγει στο φως αυτά που έχουμε στο νου μας. Από εκεί βγαίνει το φθέγγομαι και ο φθόγγος. Τα γράμματα, σα να είναι οι μουσικοί φθόγγοι στο αυτί του μουσικού, αποτελούν μια σύνθεση που αποδίδει το όνομα του πράγματος.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το όνομα που παίρνει ο κάθε άνθρωπος με την δόνηση και την σημειολογία του τον ορίζει; Άραγε το όνομα μας καθορίζει; Η ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam καταθέτει με ποιητικό τρόπο την άποψη των μελών της που συμμετέχουν στο μπαζάρ βιβλίου που οργανώνει ο σύλλογος οικογένειας, φίλων και εθελοντών του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 ώρα 19.00 στο νέο κτίριο του στην οδό Γ. Καρτάλη 48 και 54 ου Συντ/τος ΕΛΑΣ. Τίτλος της εκδήλωσης «Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» που αποτελεί στίχο από το Αξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, τον οποίο τιμά και απαγγέλει από το μεγάλο του αυτό έργο.

Μοιράσου το άρθρο: