Το ρεμπέτικο συγκρότημα “ΝΟΜΟτέλια” στα “Ηχοχρώματα”
3 Ιούν 2019
Σήμερα η ανοιχτή γενική συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών
3 Ιούν 2019

Ο κύκλος της φθίσης- Σανατόριο Πηλίου

Μοιράσου το άρθρο:

Στο Πήλιο μας ταξιδεύει το νέο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτη Διάβασης»που θα μεταδοθεί το Σάββατο 1η Ιουνίου 2019, στις 12:00  από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ Βόλου (και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, στις 13:00). Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη συναρπαστική ιστορία του πρώτου ορεινού ιδιωτικού σανατορίου που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1909 από τον γιατρό Γεώργιο Καραμάνη.

Στο φόντο, ο λογοτεχνικός κύκλος του Πηλίου στα χρόνια του Μεσοπολέμου και ένας φλογερός έρωτας. Αυτός, του γιατρού Καραμάνη με μία νεαρή γυναίκα, τριάντα χρόνια νεότερή του, την Άννα Καμπανάρη, που προσλήφθηκε ως βοηθός του το 1919. Η Άννα θα σημαδέψει για πάντα τη ζωή του γιατρού αλλά και την ίδια την ιστορία του σανατορίου.

Η Άννα και ο γιατρός Καραμάνης θα παντρευτούν το 1922. Όταν όμως η Άννα συναναστραφεί με τον Άγγελο Σικελιανό στις συναντήσεις του λογοτεχνικού κύκλου, ένας νέος έρωτας θα γεννηθεί στο περιθώριο της ιστορίας του σανατορίου. Η Άννα θα εγκαταλείψει το σανατόριο και τον γιατρό Καραμάνη και θα παντρευτεί τον Σικελιανό, ενώ ήδη οι άνεμοι του πολέμου φυσούν πάνω από την Ευρώπη.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ υλοποιείται με τη σημαντική επιστημονική συμβολή του καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γιατρού πνευμονολόγου, Κώστα Γουργουλιάνη και της Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένης ΓΑΚ Βόλου. Όλα τα τεκμήρια που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένης της επιστολογραφίας μεταξύ της Άννας, του Σικελιανού και του γιατρού Καραμάνη, προέρχονται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία νομού Μαγνησίας.

Μιλούν ακόμη ο Πέπο Σαλέμ, γιος του Εμμανουήλ Σαλέμ που νοσηλεύθηκε στο σανατόριο Καραμάνη, και ο Δημήτρης Τζουρβατζής, εργαζόμενος στο σανατόριο.

Έρευνα -τεκμηρίωση – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης – Φρόσω Παύλου

Συμμετέχει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σοφία Ζουζέλη.

Διαβάζουν: Δημήτρης Παπαγιάννης, Αθηνά Αθανασίου, Μαίρη  Μακρή.

Παίζει φυσαρμόνικα και διαβάζει ο Γιάννης Παπαγιάννης.

Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη

Μοιράσου το άρθρο: