Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι φυσικοθεραπευτές και στη Μαγνησία
23 Μαΐ 2019
Η ομιλία της υποψηφίου δημάρχου Βόλου Νάνσυς Καπούλα στην Αγριά
23 Μαΐ 2019

Όλα έτοιμα για το άτυπο δημοψήφισμα για την καύση απορριμμάτων

Μοιράσου το άρθρο:

Κάλεσμα στους Βολιώτες να ψηφίσουν στο άτυπο δημοψήφισμα για το αν τάσσονται υπέρ ή κατά της καύσης απορριμμάτων, που θα γίνει στις 26 Μαίου, ημέρα των ευρωεκλογών, αλλά και των εκλογών για την αυτοδιοίκηση απηύθυναν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών σε συνέντευξη Τύπου. Η διαδικασία θα ξεκινήσεις στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις τρεις το απόγευμα εν΄νω η καταμέτρηση και τα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν ξεκινήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών γενικότερα.

Τα εκλογικά κέντρα θα είναι: 1ο Λύκειο Βόλου, 1ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, 13ο Δ.Σ. Βόλου, 3ο Δ.Σ. Βόλου, 2ο  Λύκειο Άναυρος, ΕΠΑΛ Αγριάς, 5ο Γυμνάσιο Βόλου, 9ο Δ.Σ. Βόλου, 23ο Δ.Σ. Βόλου, 1ο Δ.Σ. Διμηνίου, και 8ο Γυμνάσιο Βόλου.

Θα στηθεί μία κάλπη έξω από τα 11 εκλογικά κέντρα σε διάφορα σημεία του Δήμου Βόλου ενώ ήδη σήμερα ενημερώθηκε ο εισαγγελέας ότι θα γίνει αυτή η διαδικασία. Ο πολίτης θα ρίχνει μέσα ένα ναι η όχι και θα υπογράφει σε μία κατάσταση με το όνομά του. Η καταμέτρηση θα γίνει στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών, όπως ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Στ. Λημνιός παρουσία εθελοντών δικηγόρων. “Γνωρίζουμε ότι θα το αμφισβητήσουν κάποιοι επειδή δεν υπάρχει ωράριο και εκλογικοί κατάλογοι. Αν ψηφίσουν 2ή 3 χιλιάδες άτομα θα έχουμε μια ισχυρή ένδειξη για το τι επιθυμούν οι πολίτες.  Στην ουσία δίνουμε τη δυνατότητα να εκφραστούν και με ένα διαφορετικό τρόπο”.

Παράλληλα τα μέλη της επιτροπής θα ενημερώσουν τους πολίτες και για την κινητοποίηση της Τετάρτης 5 Ιουνίου έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και κάλεσαν όλους τους φορείς να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία κατά της καύσης των απορριμμάτων και το αίτημα για ανάκληση της άδειας για καύση τους από την ΑΓΕΤ.  Από τους φορείς που κλήθηκαν να συμμετέχουν αλλά και να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία, ώστε ο Βόλος να νεκρώσεις,  απάντησε μόνο ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου θετικά, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν και οι άλλοι φορείς.

Όπως ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα χρησιμοποιηθούν και αυτά ως βάση συζήτησης με μια  επόμενη δημοτική αρχή. “Συναντηθήκαμε με τέσσερις από τους πέντε υποψηφίους δημάρχους, καθώς ο Αχ. ΜΠέος αρνήθηκε να μας συναντήσει. Αν είναι δήμαρχος ο Αχ. Μπέος οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν γιατί συμπλέει με την ΑΓΕΤ και καλύπτει την δραστηριότητα της επιχείρησης” εξήγησε ο κ. Λημνιός.

Οι φορείς που κλήθηκαν

Απαντήσεις (συνοπτικά) από τις ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

Επειδή το μέγιστο και πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή θέμα για την πόλη του Βόλου είναι η θανατηφόρα δραστηριότητα της τσιμεντοβιομηχανίας που καίει απορριμματογενή καύσιμα, και αυτό δεν υπήρχε καν στην προεκλογική ατζέντα των υποψηφίων δημάρχων της πόλης, ως Επιτροπή Αγώνα αποφασίσαμε να το φέρουμε εμείς στην προεκλογική επικαιρότητα με δύο τρόπους: ο ένας είναι να απευθυνθούμε στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες θέτοντας πολύ σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματα και ο άλλος είναι να υλοποιήσουμε ένα άτυπο δημοψήφισμα την ημέρα των εκλογών στα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα της πόλης, όπου οι συνδημότες μας θα ψηφίζουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην καύση απορριμματογενών καυσίμων από την ΑΓΕΤ.

Καταρχήν, λοιπόν, απευθυνθήκαμε σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων (με αλφαβητική σειρά: Αποστολάκης, Καπούλα, Μπέος, Παπαδούλης, Ριζόπουλος)  με 4 ερωτήματα σχετικά με τη θέση τους για την καύση απορριμματογενών καυσίμων από την ΑΓΕΤ, τη δημιουργία εργοστασίου SRFστο δήμο Βόλου, την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο μας. Ζητήσαμε να μας αναφέρουν και τις ενέργειες στις οποίες προγραμματίζουν να προβούν όταν εκλεγούν στη θέση του δημάρχου προκειμένου να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Από αυτούς, ο κ. Μπέος απάντησε ότι θα μας δεχτεί σε συζήτηση μετά τις εκλογές, ενώ οι υπόλοιποι μας δέχτηκαν σε συνάντηση και εκ των υστέρων μας έστειλαν και γραπτά τις απαντήσεις τους. Έτσι, προκύπτει ότι:

  • Ξεκάθαρη στάση κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ παίρνουν ο κ.Ριζόπουλος από το ΚΚΕ και ο κ. Αποστολάκης από το Όλοι μαζί για το Βόλο. Ο πρώτος το έχει δηλώσει με την προσωπική του στάση πολλές φορές συμμετέχοντας ο ίδιος και το κόμμα του στους αγώνες της Επιτροπής Αγώνα, αλλά και με δικές τους θεσμικές παρεμβάσεις σε Περιφερειακά Συμβούλια, Βουλή και Ευρωκοινοβούλιο και δεσμεύεται για μαχητικούς αγώνες μέχρι να σταματήσει το έγκλημα, ενώ ο δεύτερος δηλώνει τη διαφοροποίησή του από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την καύση απορριμμάτων, διεκδικεί αναστολή των ΑΕΠΟ, μέχρι η βιομηχανία, η Περιφέρεια και οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί να αποδείξουν την ασφάλεια της δραστηριότητάς τους, διεκδικεί δεσμευτικό για το δήμο τοπικό δημοψήφισμα, και υπόσχεται ακόμη και προσφυγή του δήμου στη δικαιοσύνη προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες. Ο κ. Παπαδούλης δεν τάχθηκε κατά της καύσης, υπόσχεται όμως να ενημερωθεί πλήρως για το θέμα από την Επιτροπή Αγώνα και από Έλληνες και ξένους επιστήμονες και κατόπιν θα πάει στα κεντρικά της Lafargeστο εξωτερικό για να διαπραγματευθεί. Σημασία για αυτόν έχει να τηρείται η νομοθεσία… Τέλος, η κ.Καπούλα δεν θεωρεί την καύση απορριμμάτων τρόπο διαχείρισής τους, αν και πιστεύει ότι δεν μπορεί ένας ιδιώτης / φορέας να υποδείξει στον επενδυτή τις επιλογές για τις επενδύσεις του. Και δίνει βάρος στην εφαρμογή της νομοθεσίας.
  • Το σημείο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι η ανάγκη για διαφανείς, συνεχείς και καθημερινές μετρήσεις ρύπων, βαρέων μετάλλων, διοξινών και φουρανίων.
  • Όλοι είναι αντίθετοι με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRFστο δήμο Βόλου, ακόμα και αν επανέλθει το σενάριο αυτό στο προσκήνιο.
  • Στο θέμα της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκτός του κ. Παπαδούλη που περιορίστηκε στην εγκατάσταση δικτύουμετρητών αέριων ρύπων σε όλη την πόλη για τον εντοπισμό των πηγών ρύπανσης, όλοι οι άλλοι προτείνουν μια σειρά μέτρων προς εφαρμογή προκειμένου να σταματήσει η ρύπανση. Με πιο σφαιρική οπτική αυτή των κ. Αποστολάκη και Ριζόπουλου.
  • Στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, εκτός του κ. Παπαδούλη που περιορίστηκε στη διαλογή στην πηγή σε 4 αρχικά συνοικίες του Δήμου και μετά να την επεκτείνει και στον υπόλοιπο Δήμο, οι άλλοι 3 υποψήφιοι διαθέτουν πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με διαφορές και ομοιότητες μεταξύ τους. Σημασία για μας έχει ότι αν και κανένας δεν αγγίζει το στόχο του zerowaste(μηδενικά απόβλητα), όλοι δίνουν πια βάρος και στη μείωση των απορριμμάτων, εκτός από τη διαχείρισή τους.

Τα ίδια ερωτήματα απευθύναμε και στους υποψήφιους περιφερειάρχες (αλφαβητικά και πάλι: Αγοραστό, Ακρίβο, Δελημήτρο, Κουρέτα, Ντούρο, Τσιαπλέ και Τσιλιμίγκα). Από αυτούς απάντησαν μόνο οι Δελημήτρος (Ανυπόταχτη Θεσσαλία) και Ντούρος (Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία), ενώ ο κ.Κουρέτας απάντησε εν συντομία ότι είναι κατά της καύσης απορριμμάτων και έχει διοργανώσει σχετική εκδήλωση για αυτό. Ωστόσο, οι απόψεις των περισσότερων μας είναι ήδη γνωστές, τόσο οι προσωπικές όσο και των κομματικών χώρων που εκπροσωπούν (ιδιαίτερα του κ. Αγοραστού, που έχει ήδη υπηρετήσει στο αξίωμα που διεκδικεί και που προέρχεται από ένα κόμμα αμετάκλητα υπέρ της καύσης απορριμμάτων, εξαίρεση αποτελούν οι κ.κ. Ακρίβος και Τσιλιμίγκας που δεν έχουν τοποθετηθεί ποτέ σχετικά). Όσο για τους κ.Δελημήτρο και Ντούρο, η αντίθεσή τους στην καύση απορριμμάτων και στην κατασκευή εργοστασίου SRFστο δήμο μας είναι δηλωμένη και ο αγώνας μας είναι κοινός, αφού τόσο οι ίδιοι όσο και πολλά μέλη των παρατάξεών τους συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις της Επιτροπής. Ωστόσο, στο θέμα της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της διαχείρισης απορριμμάτων παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους, σε γενικές γραμμές όμως, διακρίνεται η ανησυχία τους να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος με κατεύθυνση προς ένα βιώσιμο περιβάλλον στην πόλη.

Μοιράσου το άρθρο: