Περιοδεία στην κεντρική αγορά του Βόλου πραγματοποίησε η υποψήφια Δήμαρχος Ν. Καπούλα
20 Μαΐ 2019
‘Αρειος Πάγος: Δεν υπάρχει πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς για την επένδυση στις Νηές
20 Μαΐ 2019

Με κλειστά εργαστηριακά ιατρεία διαμαρτύρεται ο Ιατρικός Σύλλογος

Μοιράσου το άρθρο:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας στηρίζει την απόφαση όλων των Ομοσπονδιών και Συλλόγων των εργαστηριακών και κλινικό-εργαστηριακών ιατρών της χώρας για προειδοποιητικό κλείσιμο των ιατρείων τους επί 3ήμερο, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν σε αυτήν την κινητοποίηση, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο δελτίο τύπου, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της στήριξης και χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, παρά τις εξαγγελίες και των περιορισμένης αποτελεσματικότητας διορθωτικών κινήσεων στον ευαίσθητο αυτόν τομέα.

Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία εξακολουθούν να κυμαίνονται στο 4,5% του Α.Ε.Π., παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τουλάχιστον 6% του Α.Ε.Π. προκειμένου να έχει μία χώρα ασφαλές σύστημα Δημόσιας Υγείας και του μέσου όρου των Ευρωπαϊκών χωρών που κυμαίνεται κατά μέσον όρο στο 7% του Α.Ε.Π. τους.

Αναλυτικότερα:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της στήριξης και χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, παρά τις εξαγγελίες και των περιορισμένης αποτελεσματικότητας διορθωτικών κινήσεων στον ευαίσθητο αυτόν τομέα.

Συγκεκριμένα, οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία εξακολουθούν να κυμαίνονται στο απαράδεκτο για Ευρωπαϊκή χώρα χαμηλό ποσοστό 4,5% του Α.Ε.Π. (Ακαθάριστο Εθνικό προϊόν), παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τουλάχιστον 6% του Α.Ε.Π. προκειμένου να έχει μία χώρα ασφαλές σύστημα Δημόσιας Υγείας και του μέσου όρου των Ευρωπαϊκών χωρών που κυμαίνεται κατά μέσον όρο στο 7% του Α.Ε.Π. τους.

Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι να συνεχίζεται:

– Η υποστελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων της χώρας, με κλινικές να κλείνουν ή να κινδυνεύουν να κλείσουν, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξουθενωμένο και αδύναμο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν. Οι λίγες προσλήψεις που πραγματοποιούνται καθώς και η απαράδεκτη πλέον λύση των επικουρικών ιατρών δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των Νοσοκομείων μας. Επίσης οι θετικές και αποτελεσματικές κινήσεις διοικήσεων, στελεχών και προσωπικού ορισμένων Νοσοκομείων δεν αλλάζουν την γενικότερη προβληματική κατάσταση που επικρατεί. Οι χαμηλές αποδοχές για την εξαιρετικά υπεύθυνη και με εξοντωτικά ωράρια εργασία των ιατρών στα Νοσοκομεία μας σε συνδυασμό με τις καλύτερες αποδοχές και τις καλύτερες επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές που υπάρχουν σε χώρες του εξωτερικού, οδηγούν τους ιατρούς μας στις χώρες αυτές, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού από την χώρα μας.

– Η αδυναμία στελέχωσης του θεσμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) είτε πρόκειται για τις ΤΟ.Μ.Υ, είτε πρόκειται για συμβάσεις οικογενειακών ιατρών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με ικανό σε αριθμό ιατρικό προσωπικό. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η μη ολοκλήρωση της εξαγγελθείσας με τυμπανοκρουσίες πρότασης του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της Π.Φ.Υ. με συνέπεια ουσιαστικά την «απασφάλιση» του πληθυσμού που ταλαιπωρείται και πληρώνει για να εξυπηρετήσει τις βασικές του ανάγκες σε περίθαλψη.

– Η μη αποπληρωμή ακόμη των οφειλομένων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς από τα προ του Ε.ΟΠ.Υ.Υ. (πριν το 2012) ασφαλιστικά ταμεία. Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό οι δανειστές να πιέζουν την κυβέρνηση της χώρας μας να αποπληρώσει τα οφειλόμενα της προς τους ελεύθερους επαγγελματίες (μεταξύ των οποίων και των ιατρών) και το κράτος να συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως κοινός μπαταχτσής.

– Η ληστρική συμπεριφορά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους συμβεβλημένους με αυτόν ελεύθερους επαγγελματίες εργαστηριακούς και κλινικο-εργαστηριακούς ιατρούς (που εξυπηρετούν άνω του 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ) πραγματοποιείται μέσω των εφευρημάτων του claw-back, rebate και διαφόρων άλλων ευφάνταστων πρακτικών. Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι η υφαρπαγή του 20% έως 70 % τουλάχιστον του περιορισμένου πλέον εισοδήματος των εργαστηρίων και των ιατρείων αυτών. Αυτό συμβαίνει διότι ο κλειστός προϋπολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για εξετάσεις (ακτινολογικές, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, μικροβιολογικές εξετάσεις, πάσης φύσεως υπερηχογραφήματα κ.λ.π.) που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά ιατρεία, μειώνεται κάθε χρόνο, παρά την αύξηση του αριθμού των εξεταζομένων (όπως και ορθώς έγινε η ένταξη στο σύστημα Υγείας των ανασφαλίστων), τις πανάκριβες νέες εξετάσεις που παρέχει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, την μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στις εξετάσεις κ.λ.π. με αποτέλεσμα την κοινωνική πολιτική της κυβέρνηση να την επωμίζονται οικονομικά οι ιατροί και όχι το κράτος. Η πρακτική αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον διότι οδηγεί στον αφανισμό των μικρομεσαίων ιατρείων που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν την υπάρχουσα προβληματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση να αντιληφθούν ότι η Δημόσια Υγεία ως πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου πρέπει να είναι στην προτεραιότητα των επιλογών και πρακτικών της και πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά με γενναία κονδύλια.

Τουλάχιστον τα λεγόμενα «ματωμένα πλεονάσματα» που είναι αποτέλεσμα της υπερφορόλογησης των πολιτών και της μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων της Κυβέρνησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα πρέπει να κατευθυνθούν με προτεραιότητα στην αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία και να μην αναλώνονται σε ατελέσφορες επιδοματικές πολιτικές.

Επί τέλους, ζητούμε σοβαρή πολιτική για την Δημόσια Υγεία και σεβασμό στο σημαντικό ιατρικό δυναμικό της χώρας μας.»

Μοιράσου το άρθρο: