Ειδικό αφιέρωμα στις Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου και Ζωζώ Σαπουντζάκη
17 Μαΐ 2019
«Ένα πνεύμα πολύ σκανταλιάρικο» από τους Σκηνοβάτες
17 Μαΐ 2019

Φωτογραφικό ταξίδι στο Ομάν στο καφέ «4 Εποχές»

Μοιράσου το άρθρο:

Η άνοιξη μεσουρανεί και ο φωτογραφικός χειμώνας, ετοιμαζόμενος να σας αποχαιρετήσει για καλοκαίρι, είναι ξανά εδώ, στο Βόλο και στο Καφέ 4 Εποχές. Το μήνα αυτό θα μας πάει πάλι μακριά, στις εσχατιές της Αραβικής χερσονήσου. Θα μας πάει στο Ομάν, μια χώρα όαση ηρεμίας στον ταραγμένο και αυστηρό αραβικό κόσμο. Μια χώρα κίτρινη με πράσινες πινελιές ως προς την φύση της, σκουρόχρωμη ως προς την ιδεολογία της, πράσινη με άσπρες πινελιές ως προς την θρησκεία της και άσπρη με το νέο πρόσωπο που αποκτά σταδιακά. Μια χώρα στολισμένη με ερήμους και πετρώδη άγονα βουνά και διακοσμημένη με το πράσινο χρώμα των φοινικώνων, το χρυσό χρώμα των τρούλων, το άσπρο χρώμα των κτηρίων και την ασπρόμαυρη σκακιέρα των ανθρώπων.

Ένα ταξίδι διαφορετικό, ένα ταξίδι, κυρίως, στο χθες, αλλά και στο σήμερα, ένα ταξίδι μνήμης και θαυμασμού, ένα ταξίδι με χρώμα και φινέτσα, ένα ταξίδι στο ήρεμο, ήσυχο, αλλά ζωντανό και θρησκευόμενο Ομάν, θα απολαύσουν όσοι αφήσουν την προεκλογική παράνοια των ημερών και διαλέξουν να βρεθούν στην φωτογραφική βραδιά, που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου στο Καφέ 4 Εποχές (Σπυρίδη με Οικονομάκη) την Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 στις 21:00.
Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

Η περιοχή του Ομάν ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες σαν η χώρα του λιβανιού, που έκαναν εμπόριο με την Ινδία και την Μεσόγειο. Οι Αχαιμενίδες της Περσίας ήταν οι πρώτοι κυρίαρχοι ακολουθούμενοι από τους Σασσανίδες Πέρσες. Το Ομάν είναι η πρώτη περιοχή που θα ασπασθεί το Ισλάμ το 630μχ. Από εκεί περνούσαν όλα τα καράβια που ταξίδευαν από και προς τις Ινδίες, έτσι από εκεί διαδόθηκε και το Ισλάμ στην ανατολή. Κυρίαρχες όλες οι επόμενες Αραβικές δυναστείες όπως οι Ομευάδες, οι Αβασσίδες, οι Μπουϊδες και οι Σελτζούκοι Τούρκοι. Οι Πορτογάλοι έφθασαν το 1508 για να μείνουν 140 χρόνια πριν εκδιωχθούν από τις ορεσίβιες φυλές και οι Οθωμανοί μόνο για λίγα χρόνια το 1580. Το 1690 ο Ιμάμης Σαϊφ Μπιν Σουλτάν επέκτεινε την κυριαρχία του Ομάν από το Γκουαντάρ στην βόρεια ακτή της Αραβικής θάλασσας, το σημερινό Πακιστάν, μέχρι την νήσο Ζανζιβάρη στην σημερινή Τανζανία, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία που θα στηριχθεί στο εμπόριο των σκλάβων και θα επιζήσει μέχρι το 1856, όταν οι επίγονοι του Σεγίντ Σουλτάν και με την βοήθεια των Άγγλων, θα μοιράσουν την αυτοκρατορία. Έτσι τον Ομάν θα γίνει Σουλτανάτο με μοιρασμένη την εξουσία με τον Ιμάμη στο εσωτερικό της χώρας και τον Σουλτάνο στα παραθαλάσσια. Ο Σουλτάνος θα διοικεί φεουδαρχικά και θα πολεμήσει τον Ιμάμη το 1956 και να τον αναγκάσει να αποσυρθεί στα βουνά. Το 1958 θα πουληθεί το Γκουαντάρ στο Πακιστάν, το 1964 θα ανακαλυφθούν πετρέλαια και θα αντιμετωπισθεί η μαρξιστική εξέγερση του Ντοφάρ. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει το 1970 όταν ο διάδοχος του θρόνου Καμπούς θα εκδιώξει τον Σουλτάνο πατέρα του, θα ανακηρυχτεί Σουλτάνος, θα ανοίξει και θα εκμοντερνίσει την χώρα.

Στο ταξίδι αυτό, θα δούμε την πρωτεύουσα Μασκάτ και τα στολίδια της, το περίφημο Τζαμί Καμπούς, τα παλάτια Αλ Αλάμ του Σουλτάνου, την διοικητική πόλη με τα κυβερνητικά μέγαρα. Το πάρκο Αλ Ριγιάμ, την παλιά πόλη Ματρά με το παζάρι της και θα κινηθούμε ανάμεσα στον κόσμο που τρέχει για την επιβίωσή του. Μια βόλτα στην Κορνίς, την παραλιακή λεωφόρο, αναπνέοντας την αύρα του Ινδικού ωκεανού, θα μας αλλάξει την διάθεση. Στην δεύτερη στάση μας, θα μπούμε εσωτερικά στην χώρα και θα δούμε την θρησκευτική πρωτεύουσα, έδρα επί αιώνες των Ιμάμηδων , την Νίζβα, όπου θα θαυμάσουμε το κάστρο, το παζάρι και το οχυρό Γιαμπρίν και βέβαια την ενδοχώρα. Επίσης θα κάνουμε μια περιήγηση και θα δούμε επιλεγμένες φωτογραφίες από όλη τη χώρα. Σε όλα αυτά απεικονίζεται το παρελθόν και η ιστορία μιας περιοχής που πάντα έδειχνε την πίστη της και την ισχύ της. Η όψη αυτή θα μας ενθουσιάσει και θα μας εντυπωσιάσει.

Μοιράσου το άρθρο: