Συνεχίζει την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας-Σε κίνδυνο η υγεία του
16 Μαΐ 2019
Έργα 13 εκ. ευρώ υλοποίησε στον τομέα υγείας στη Μαγνησία η Περιφέρεια Θεσσαλίας
16 Μαΐ 2019

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Νοσοκομείο Βόλου και μειώνει το λειτουργικό κόστος

Μοιράσου το άρθρο:

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Νοσοκομείο Βόλου συμβάλλοντας στην μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων ενώ θα μειωθεί κατά 35% το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου
ο διοικητής του Νοσοκομείου και ο αναπληρωτής διοικητής Ματθαίος Δραμητινός και Χάρης Αποστολίδης, ανακοίνωσαν την ένταξη του Νοσοκομείου Βόλου στο πρόγραμμα ΗΜΕΠΕΡΑΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 1,6 εκ. ευρω ενώ το Αχιλλοπούλειο είναι το δεύτερο νοσοκομείο πανελλαδικά που εντάσσεται.
Το πρόγραμμα αφορά τρεις μεγάλους τομείς,  την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την αλλαγή λεβητών του Νοσοκομείου για παραγωγή μόνιμα ζεστού νερού, με εξαιρετική οικονομία, αλλά και την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος που ελέγχει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του Νοσοκομείου και παρεμβαίνει κατά περίπτωση.

Ταυτόχρονα εντάσσεται στο πρόγραμμα με το ποσό των 400.000 €,  ιατροτεχνικός εξοπλισμός για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως  ο ψηφιακός μαστογράφος, οι ειδικές λάμπες του χειρουργείου και οι οικονομικές οθόνες  (medical grey)  που αλλάζουν την απεικόνιση των εξετάσεων.

Επιπλέον οι εκπεμπόμενοι ρύποι μειώνονται κατά 30%, συμβάλλοντας έτι στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου, Χάρης Αποστολίδης επισήμανε ότι το πρόγραμμα έχει δύο βασικούς πυλώνες, τον ενεργειακό και την ψηφιοποίηση κάποιων δεδομένων, που θα προσφέρουν στην εξοικονόμηση και στη σωστή λειτουργία.
Η συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού, θα αυξήσει τον συντελεστή ενέργειας, θα αυξήσει την αυτονομία του Νοσοκομείου σε περιπτώσεις διακοπής ή προβλημάτων και με το ζεστό νερό έχει πολύ μεγάλη εξοικονόμηση, καθώς μόνο το καλοκαίρι, το κόστος  του φυσικού αερίου για την παροχή ζεστού νερού ανέρχεται σε  40.000 €.

Ο αναπληρωτής διοικητής είπε ότι το Νοσοκομείο ξοδεύει 850.000 € ετησίως για ηλεκτρική ενέργεια και 450.000 για το φυσικό αέριο και η εξοικονόμηση με τη συμπαραγωγή θα είναι της τάξης του 35%, που σημαίνει ότι σε 2-4 χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση της επένδυσης.
Για τη συμπαραγωγή ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί ένας κινητήρας, που θα κινείται με φυσικό αέριο, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την αναβάθμιση του συστήματος παρακολούθησης εγκαταστάσεων (BMS), που βάζει το Νοσοκομείο ένα βήμα προς την ψηφιακή εποχή, για το επόμενο βήμα που σχεδιάζεται και είναι το smart hospital με δεδομένα που θα χρησιμοποιούνται για όλη τη λειτουργία του και για την πλήρη εξέλιξη και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Τέλος τα εγκαίνια του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Βόλου, θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 2 το μεσημέρι, παρουσία και στελεχών του υπουργείου Υγείας που προσκλήθηκαν, αλλά και των τοπικών υφυπουργών και βουλευτών.

Μοιράσου το άρθρο: