Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Πανεπιστημίου
25 Απρ 2019
Δημ. Νασίκας: Αίρεται μία ιστορική  εκκρεμότητα με τη δημιουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ρήγα Φεραίου
25 Απρ 2019

Ζαγορά: Τουρνουά μπάσκετ με μηνύματα κατά των ναρκωτικών από ΚΚΕ και ΚΝΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Οι Οργανώσεις Ζαγοράς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργάνωσαν την Τετάρτη 24 Απριλίου, τουρνουά μπάσκετ 3on3, στο ανοικτό γήπεδο λάκα Κωλλέτη με σύνθημα «Βάζουμε καλάθι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

Την εκδήλωση άνοιξε η Κυριακή Χρυσάφη, μέλος του Τ.Σ. Μαγνησίας της ΚΝΕ αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα: «…είναι συνέχεια πολλών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στα πλαίσια του Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ το οποίο φέτος θα γίνει στις 17 Μαΐου, στην παραλία του Βόλου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα είναι αφιερωμένο στους μαθητές που έχουν όνειρα για τη ζωή και το μέλλον τους, που δε συμβιβάζονται με την κατάσταση που ζουν στο σπίτι και το σχολείο τους. (…) Μέσα από πολύμορφες δραστηριότητες και  με τη μαζική συμμετοχή νέων, στέλνουμε μήνυμα ότι με το κεφάλι ψηλά πρέπει να διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη λογική ‘’Θολούρα στο μυαλό και τα κεφάλια κάτω’’. Δεν συμβιβαζόμαστε με ζωή μισή, παλεύουμε για μια ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις.  Προβάλουμε τον αγώνα στο γήπεδο αλλά και τον αγώνα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός και η νεολαία».

Πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Αχιλλέα Σίμο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αποσπάσματα της οποίας υπάρχουν παρακάτω:

 «Εκ μέρους του Κ.Σ. της ΚΝΕ, χαιρετίζουμε την σημερινή παρέμβαση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της Οργάνωσης εδώ στην όμορφη Ζαγορά του Πηλίου. Ευχαριστούμε τον αθλητικό όμιλο Ζαγοράς «Κένταυρος» για την στήριξη και την παραχώρηση αθλητικού υλικού. Είναι μια προσπάθεια με το μεράκι και τη ζωντάνια όλων των συντρόφων να αναδείξουν τις θέσεις του ΚΚΕ και εδώ στην νεολαία της περιοχής, τις διεκδικήσεις για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Μια προσπάθεια που γίνεται στα πλαίσια των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε κάθε πόλη, γειτονιά και χωριό της Ελλάδας με σύνθημα «Κάψε τα σενάρια και γράψε το δικό σου. Με δυνατό ΚΚΕ κάνε τη διαφορά!». (…)

Οι εξελίξεις είναι πυκνές και μένει ένας μήνας μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές αλλά και για της Περιφερειακές, Δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Αποκτούν τα Φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις μας τον χαρακτήρα συγκεντρώσεων νεολαίας μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Το ενδιαφέρον για μεγάλους και μικρούς είναι έντονο και το κλίμα όσο πλησιάζουν οι  μέρες θα ανεβαίνει. Φέτος μάλιστα εκατοντάδες χιλιάδες νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, αρκετοί από αυτούς 17 χρονών – μαθητές. (…) Το κριτήριό μας είναι ενιαίο και αυτό θέλουμε να το κατακτήσει κάθε νέος άνθρωπος. Οι νέοι και οι νέες δεν θα κάνουν την χάρη στα κόµµατα της ΕΕ και του συστήματος. Από το σχολείο, τη σχολή, το µάθηµα, το φροντιστήριο, το γήπεδο, τη γειτονιά, τη δουλειά, το χωράφι από την πείρα κάθε µικρού ή μεγάλου αγώνα βλέπουμε πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι οι µόνοι, πραγματικοί συμπαραστάτες. Γι αυτό θέλουμε να εκλεγούν περισσότεροι Κομουνιστές – αγωνιστές δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση», βουλευτές κι ευρωβουλευτές! (…) Κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε νέους και νέες να οργανωθούν στην ΚΝΕ, να πάρουν μέρος μαχητικά στην ομορφιά του αγώνα. Είμαστε οργάνωση επαναστατών, η νεολαία του ΚΚΕ, που έχουμε βαλθεί να αλλάξουμε τον κόσμο! Πάµε ανυποχώρητα κόντρα στο σύστημα και στις σάπιες ιδέες του, όπως και στις κυβερνήσεις, τα κόµµατα, τις ενώσεις του. (…)

Μπορεί ο καθένας να µάθει με πολλούς τρόπους από πρώτο χέρι τι λέει και για ποιο σκοπό παλεύει η ΚΝΕ! Είναι ένας σοβαρός λόγος που από το 1974 οργανώνεται ο μεγαλύτερος πολιτικός – πολιτιστικός θεσμός της χώρας το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή. Λέμε και τώρα και μετά τις εκλογές: Έλα µε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου, έτσι και αλλιώς είσαι ανήσυχο πνεύμα,  μπορούμε να συζητήσουμε τις απαντήσεις στα χιλιάδες “γιατί” που έχεις … Μην υποτιμήσεις την ψήφο που είναι όπλο σου, κάνε την κόκκινη και στείλε μήνυμα. (…) Στις 26 Μάη δεν κρίνεται η ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση όπως λένε (…) πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή εργατική αντιπολίτευση. (…) με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μαζί με τους δορυφόρους τους, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα βιώσει ο λαός, οι ίδιοι λένε ότι το κράτος έχει συνέχεια, η χώρα έχει δεσμεύσεις στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που ανήκει. 

(…) Σήμερα υπάρχουν 1.000 λόγοι για να δυναμώσουμε ώστε να δυναμώσουν οι αγώνες … Η οργή και ο θυμός που νιώθουν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι που συγκρούονται για σωματεία εργατών και όχι των εργοδοτών, οι ΕΒΕ, οι αγρότες που πρόσφατα βγήκανε στα μπλόκα μπορούν να γίνουν δύναμη κρούσης και ανατροπής, όταν συναντηθούν µε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Χιλιάδες μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα τεράστιες σε όγκο πορείες ενάντια σε ένα σχολείο που εξοντώνει και δεν μορφώνει. Ποιοι μπήκανε μπροστά στα μαθητικά συμβούλια που συμμετέχουν για να γίνουν πορείες, καταλήψεις; Ποιοι έφαγαν αποβολές, ποιους τρομοκράτησαν διευθυντές και αστυνομία; Τα μέλη της ΚΝΕ, άλλους αγωνιστές μαθητές που συμπορεύονται μαζί τους. Αυτό αποτελεί κριτήριο για ένα νέο άνθρωπο (…) Το 2019 λοιπόν το δήθεν φιλομαθητικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, το ζηλεύει και η Νέα Δημοκρατία (…) Όπως τα τηλέφωνα εφοπλιστών που πέφτουν για να θεσπίσει η κυβέρνηση διετή προγράμματα σπουδών στους μηχανικούς (προφανώς γιατί είναι φθηνοί). Τα ραντεβού με τον πρέσβη των ΗΠΑ, τα προγράμματα γνωριμίας με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την αμερικανική πρεσβεία.

Η κυβέρνηση μπορεί να βρει χρήματα από τα εκατομμύρια που χαρίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους και από τα δισεκατομμύρια που πληρώνει ο λαός μας κάθε χρόνο για τις αμυντικές δαπάνες όχι της Ελλάδας, αλλά για τις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, σε όλο τον κόσμο, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια. Η δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» του κ. Τσίπρα και η «βιώσιμη ανάπτυξη» του κ. Μητσοτάκη, αλλά και των στηριγμάτων τους στους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, με τσακισμένα δικαιώματα.

Είναι σημαντικό που σήμερα εδώ οργανώνουμε συμβολικά αυτούς τους αγώνες μπάσκετ… Στέλνουμε μήνυμα για τα δικαιώματα της νέας γενιάς.  Για παράδειγμα στις δημοτικές κοινότητες Αργαλαστής και Σηπιάδος στο Νότιο Πήλιο όπου επιχειρήσαμε να πραγματοποιήσουμε τουρνουά ποδοσφαίρου 5×5 (μάλιστα βγάλαμε και ανακοίνωση), βρήκαμε ένα σοβαρό εμπόδιο (!!) Η Οργάνωσή μας μετά από «εξονυχιστική» έρευνα δεν κατάφερε να βρει έναν οργανωμένο αθλητικό χώρο για την διεξαγωγή της εκδήλωσης. Δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά ρωτάμε: Είναι δυνατόν το 2019 οι νέοι άνθρωποι μιας περιοχής να μην έχουν ένα χώρο μα αθληθούν; (Αντίστοιχο πρόβλημα με γήπεδο ποδοσφαίρου μάθαμε ότι υπάρχει και εδώ).

(…) Δεν μπορεί ο Αθλητισμός να εξαρτάται από τους ”σωτήρες” χορηγούς, δεν μπορεί να νομιμοποιείται ο τζόγος, ως αρωγός και ευεργέτης της αθλητικής δραστηριότητας. Τι σχέση έχουν όλες αυτές οι κατευθύνσεις της Ε.Ε του κεφαλαίου (γιατί από εκεί εκπορεύονται), με τη Φυσική Αγωγή, την άσκηση και τον Αθλητισμό; Εδώ δεν υπάρχει ένα γήπεδο να παίξουμε μπάλα… Δεν είναι κάτι διαφορετικό από την άθλια κατάσταση στα σχολεία ειδικά της υπαίθρου, με τις τραγικές ελλείψεις καθηγητών και υποδομών, την υποχρηματοδότηση, που επιδεινώνει το νέο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από τις δυσκολίες που έχουν τα αθλητικά σωματεία στη γειτονιά, στο χωριό σε αθλητικό υλικό και σε υποδομές. Την ίδια ώρα που η λαϊκή οικογένεια πληρώνει όλο και περισσότερο για την άσκηση και την υγεία των παιδιών της.

(…) Αυτοί που έχουν συμφέρον από μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά είναι αυτοί που μας ετοιμάζουν ένα μαύρο μέλλον και δεν θέλουν να διεκδικούμε. Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά που μαυρίζουν τη ζωή της νεολαίας και διεκδικούμε δωρεάν χώρους άθλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας! Η πολιτική μείωσης της βλάβης είναι κυρίαρχη πολιτική τα τελευταία είκοσι χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Ο απολογισμός που αποφεύγουν να κάνουν αυτά τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους, αποδεικνύει πως δεν μειώθηκε η βλάβη, ενώ το πρόγραμμα της μεθαδόνης μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία, όπου κατέληξαν και οι πιάτσες πώλησης της ουσίας και χωρίς να εφαρμόζεται καμία διαδικασία με τους επιστημονικούς όρους που προέβλεπε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σήμερα πέρα από τα shooting rooms, προωθούνται οι χώροι «εποπτευόμενης χρήσης», δηλαδή η εποπτεία της συνέχισης της εξάρτησης και τελικά του θανάτου των ανθρώπων από τα ναρκωτικά. Tο κύριο είναι η πρόληψη, για την οποία ωστόσο τα κονδύλια είναι χαμηλά καθώς και η ταυτόχρονη καταστολή του εμπορίου. Η πρόληψη δεν γίνεται όταν η κυρίαρχη αντίληψη προωθεί τη ψυχαγωγική χρήση του χασίς, όταν γίνονται φεστιβάλ και bazaar κάνναβης, όταν προωθείται η χωροθέτηση για τη χρήση των ναρκωτικών. Για το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» το κύριο είναι να μη νομιμοποιηθεί καμία ναρκωτική ουσία και οι εξαρτημένοι να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης με ταυτόχρονη στήριξη για την ένταξή τους στην κοινωνία μετά την αποθεραπεία τους. Είναι κριτήριο ψήφου και για τις Ευρωεκλογές, αφού η ναρκωκουλτούρα είναι επίσημη πολιτική τη ΕΕ… Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, μπορούμε να πούμε ένα δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, των κρίσεων, της φτώχειας και των πολέμων που χιλιάδες αμφισβητούν σύμφωνα με τις δικές τους δημοσκοπήσεις. Μπορούμε να πούμε ένα δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ. Γιατί αυτό σημαίνει ΝΑΙ στον αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Μπορούμε να γκρεμίσουμε τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τους απόγονους των βασανιστών της χούντας απ’ την τρίτη θέση. Να τους στείλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, μαζί με τους χουντικούς που θαυμάζουν. Μόνο με ισχυρό το ΚΚΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά και ο φασισμός, γιατί είναι ο μόνος πραγματικός αντίπαλος του συστήματος που τον γεννά και τον θρέφει. Γιατί ο αντιφασισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάλπικος, η «προοδευτική» του συμμαχία φτιάχνεται με τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ, τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ, αγκαζέ με τους Χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο και με τον Αμβρόσιο. Η πολιτική που τσακίζει το λαό, οι σημαίες του ΝΑΤΟ που ανεμίζει στην περιοχή δίνουν αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς. Με ισχυρό ΚΚΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη, απαντάμε…

(…) Έτσι κι αλλιώς την πρώτη απάντηση την έδωσε ήδη η νεολαία, πριν λίγες μέρες, στις φοιτητικές εκλογές. Η άνοδος σε ψήφους και ποσοστά της «Πανσπουδαστικής», του ψηφοδελτίου που συγκροτούν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, άλλοι αγωνιστές ήταν ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς! Η Πανσπουδαστική αναδείχτηκε πρώτη στο ενιαίο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μετά από 3 δεκαετίες πρώτη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. (…) Οι δυνατότητες υπάρχουν και φαίνονται, συνεχίζουμε…»

Στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση από τον Βασίλη Τσαπράζη,  υποψήφιο δήμαρχο Ζαγοράς με την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«(…) Ο αθλητικός σύλλογος είχε ζητήσει το προηγούμενο διάστημα ένα ποσό των 1000€ ώστε να μπορέσει να κάνει τουρνουά (ποδοσφαίρου – μπάσκετ). Ο δήμος το καταψήφισε όπως και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι από τις άλλες παρατάξεις. Το αρνήθηκαν λέγοντας πως «είναι άδικο για τους υπόλοιπους συλλόγους».  Μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση»  είπε πως τα 1000€ δεν επαρκούν για να καλυφθούν  οι ανάγκες. (…) Στο χθεσινό  δημοτικό  συμβούλιο  ο αθλητικός σύλλογος ζήτησε ξανά την χρηματοδότηση  από τον δήμο.  Η δημοτική αρχή προεκλογικά αποφάσισε να δώσει αυτό το πόσο που ξέρει ότι δεν επαρκεί για να καλύψει τις αναγκες. Δόθηκε ύστερα και από την δική μας πίεση. Ενώ ο συνδυασμός  με την Μαρία Σαμαρά (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) δεν πήρε θέση αφού έλειπαν (…ή φύγανε μέχρι να ψηφιστεί). (…) Σήμερα κατασκευάζεται κλειστό γήπεδο μπάσκετ μετά από πιέσεις 35 χρόνων και ενώ η πολιτική που ακολουθούσε η δημοτική αρχή στη Ζαγορά έδιωχνε την νεολαία από τον τόπο μας. Δεν δημιουργήθηκαν ποτέ ευνοϊκές προϋποθέσεις για να ζήσει ένας νέος στο χωριό και τώρα που η νεολαία έχει μειωθεί κατά 60% αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις εργασίες.»

Οι ομάδες που πήραν μέρος στο τουρνουά ήταν οι «Dream Team», «Three Βad Boys», «Αντάρτες Ζαγοράς», «Τα Κουρασμένα Παλικάρια».

Στο τέλος του τουρνουά οι ομάδες παρέλαβαν ένα αναμνηστικό και μια ειδική έκδοση του Σ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Μοιράσου το άρθρο: