Αγοράκι τραυματίστηκε σοβαρά παίζοντας στην περιοχή της Μακρυρράχης
18 Απρ 2019
“ΣΥΡΙΖΑ και καπηλευτές της παράταξης οι στρατηγικοί μας αντίπαλοι” τόνισαν στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. από το Βόλο
18 Απρ 2019

Ιστιοπλοϊα για αθλητές με αναπηρία

Μοιράσου το άρθρο:

του Μπάμπη Μανιώτη-ορθοπαιδικοήυ ,classifier IFDS

H ιστιοπλοΐα δεν έχει όρια. H αναπηρία δεν σταματά τη ζωή. H αναπηρία δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην συμμετοχή στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο διοργανώνονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες για αθλητές με αναπηρία, στη χώρα μας αν και είμαστε αρκετά  πίσω γίνονται  σοβαρές  προσπάθειες. Έχει διοργανωθεί δυο φορές  από την Ε.Ι.Ο σε  συνεργασία  με την IFDS το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας για αθλητές με αναπηρία.

Οι  κατηγορίες  σκαφών που είναι και παραολυμπιακές είναι το μονοθεσιο 2.4MR,to διθέσιο  SKUD και το  τριθέσιο sonar.

-ΣΚΑΦΗ

Οι παρακάτω κατηγορίες σκαφών είναι και  παραολυμπιακές .

 

2.4 mR

Τα σκάφη τύπου 2.4mR είναι  μονοθέσια ιστιοπλοϊκά και αποτελούν αντίγραφα 1:5 των 12μετρων του America s cup. Το μήκος τους είναι 4.1 μέτρα και το βάρος τους 260 κιλά.

Τα σκάφη αυτά άρχισαν να χρησιμοποιούνται από το 1983 .Ο κυβερνήτης  κάθεται μέσα στο σκάφος και έχει τα όργανα πλοήγησης   σε απόσταση  των τεντωμένων χεριων. Η  κατηγορία προσέλκυσε αθλητές όλων των ηλικιών  και ικανοτήτων και γρήγορα  άρχισαν να συμμετέχουν και  ιστιοπλόοι  με αναπηρία. Το 1992 το 2.4mR αναγνωρίστηκε σαν διεθνής κλάση και παρουσιάστηκε στους Παραολυμπιακούς  της Βαρκελώνης και από τότε είναι στο  πρόγραμμα  των παραολυμπιακών αγώνων.

SONAR

Tα σκάφη αυτά σχεδιαστήκαν το 1979  για  ιστιοπλοΐα  αναψυχής και  λόγω  της σταθερότατος τους  άρχισαν  να χρησιμοποιούνται και από αναπήρους  αθλητές. Έχουν μήκος 7 μέτρα  σταθερή καρίνα και βάρος  950 κιλά Από το έτος 2000 είναι  αναγνωρισμένη  διεθνής κατηγορία  και παραολυμπιακή  κατηγορία ως  τριθέσιο. Στα σκάφη αυτά γίνονται  οι κατάλληλες  μετατροπές – προσαρμογές  αναλόγως της αναπηρίας  του πληρώματος.

SKUD

Tα σκάφη αυτά είναι διθέσια μήκους 5.8 μ και βάρους 330 κιλών με σχεδιασμό υψηλών επιδόσεων απευθύνεται σε ιστιοπλόους με μεγάλη αναπηρία. Eπιλέχθηκε το 2005 σαν διθέσιο σκάφος για τους παραολυμπιακούς του Πεκίνου με προϋπόθεση τουλάχιστον το ένα μέλος του πληρώματος να είναι γυναίκα.

 

-ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Οι αθλητές για να λάβουν μέρος σε επίσημους αγώνες πρέπει να διαθέτουν ειδική κάρτα όπου καταγράφεται ο βαθμός αναπηρίας. Υπεύθυνος για την κατάταξη αυτή των αθλητών είναι ο Εθνικός CLASSIFIER κάθε χώρας που ορίζεται από την IFDS(INTERNATIONAL FOUNDATION OF DISABLE SAILING)

-ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Ο Σταμάτης Καλλιγέρης είναι ο πρώτος Έλληνας ιστιοπλόος που άρχισε το 2002. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα disable sailing που έγινε το 2003 από τον Ι.Ο. Πειραιώς, ο Σταμάτης Καλλιγέρης ήρθε 16ος και ο Βασιλης Χριστοφόρου 24ος

Στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας ο Καλλιγέρης 13ος στο 2.4m R .

Στα sonar οι Βασίλης Χριστοφόρου, Γιώργος Δελήκουρας και Νίκος Πατεράκης  του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης  κατέκτησαν την 8η θέση σε σύνολο 15 σκαφών.

Στο Πεκίνο το ελληνικό πλήρωμα αποτελείτο από τους Βασίλη Χριστοφόρου, Νίκο Πατεράκη και Θοδωρή Αλεξά και κατετάγη 7ο.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε από 11-19 Οκτωβρίου 2009 στη χώρα μας

Το ελληνικό σκάφος sonar με τους

Στους ολυμπιακούς αγώνες στο Λονδίνο το 2012 το ελληνικό σκάφος με τους Βασίλη Χριστόφορου ,Αργυρη Νοταρογλου και Θοδωρή Αλεξα κατέκτησε τη 8η θέση και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 2014 την 5η θέση.

Στους παραολυμπιακούς του 2016 το Ελληνικό σκάφος κατέκτησε την 7η θέση.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: