Ολοκληρώθηκε η 11η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας
15 Απρ 2019
Συνάντηση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Κ. Χαλέβα με τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου για κυκλοφοριακά θέματα
15 Απρ 2019

Π. Πολύζος: Μέθοδος-σταθμός στην εξωσωματική η Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου

Μοιράσου το άρθρο:

Λύση σε προβλήματα υπογονιμότητας που οφείλονται στην κακή ποιότητα ωαρίων δίνει η πρωτοποριακή μέθοδος της μεταφοράς μητρικής ατράκτου που εφαρμόζεται σε ερευνητικό στάδιο από την ομάδα γιατρών του Institute of Life και απέδωσε ήδη θετικά αποτελέσματα αφού πριν λίγες μέρες γεννήθηκε το πρώτο μωρό με τη διαδικασία αυτή.

Μεταξύ της ομάδας των γιατρών και ο γνωστός Βολιώτης χειρουργός-μαιευτηρας-γυναικολόγος, κ. Παναγιώτης Πολύζος, ο οποίο μίλησε σήμερα (15-4-2019) στην Εκπομπή Θεσσαλικό Περισκόπιο (ΕΡΤ Βόλου, ΕΡΤ Λάρισας, Ραδιοθάλαμοι Τρικάλων και Καρδίτσας) για την μέθοδο αυτή, που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Όπως εξηγεί ο κ. Πολύζος, η κλινική εφαρμογή της μεθόδου μεταφοράς μητρικής ατράκτου – που τελεί υπό την αδειοδότηση και την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής – απευθύνεται σε γυναίκες με κακής ποιότητας ωάρια λόγω παθολογικών καταστάσεων, που μέχρι τώρα, μπορούσαν να τεκνοποιήσουν μόνο μέσω δότριας ωαρίων.

Περιγράφοντας, με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται, τη διαδικασία, τόνισε ότι από το ωάριο της δότριας αφαιρείται ο πυρήνας που φέρει όλο το γενετικό υλικό (DNA) και χρησιμοποιείται μόνο το περίβλημα, προκειμένου να τοποθετηθεί εκεί, ο πυρήνας του ωαρίου της μητέρας, ο οποίος φέρει το δικό της γενετικό υλικό.

Ως εκ τούτου, επισήμανε ο κ. Πολύζος, μιλάμε για ένα παιδί που γενετικά προέρχεται κατά 100% από το ωάριο της μητέρας.

«Φανταστείτε το ωάριο της δότριας ως ένα όχημα όπου οδηγός όμως, είναι το DNA της μητέρας» τόνισε πολύ παραστατικά.

Σύμφωνα με τον γιατρό, για την ώρα και για όσο διάστημα η μέθοδος βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας, εφαρμόζεται μόνο σε υπογόνιμες γυναίκες έως 40 ετών, βάσει του πρωτοκόλλου που τηρείται. Προϋπόθεση απαραίτητη δε, είναι να έχουν προηγηθεί 3 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής.

Στο μέλλον ωστόσο, και αφού η έρευνα ολοκληρωθεί, δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε γυναίκες με κακής ποιότητας ωάρια, όχι λόγω κάποιας παθολογικής κατάστασης, αλλά λόγω μεγαλύτερη ηλικίας.

Ο κ. Πολύζος παρατήρησε πάντως, ότι οι περιπτώσεις γυναικών με κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες των ωραρίων τους ή γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις, είναι πολλές και κατά συνέπεια, η μέθοδος απευθύνεται ήδη, σε πολλές περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το κόστος εφαρμογής της μεθόδου μεταφοράς μητρικής ακτράκτου είναι αυτή τη στιγμή μηδενικό, αφού εφαρμόζεται στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται. Εκτός από το υγιέστατο μωράκι που γεννήθηκε δε, ακόμη μία γυναίκα κυοφορεί, έχοντας ακολουθήσει την ίδια διαδικασία, ενώ στο επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί σε πολλές ακόμη.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του γιατρού:

 

Μοιράσου το άρθρο: