Εγκρίθηκε η πρόσληψη συμβασιούχων σε Δήμους της Μαγνησίας
8 Απρ 2019
Συνεχίζεται η «Ακαδημία Γονέων»
8 Απρ 2019

Ο Κ. Γραμμένος για το θέμα των ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο

Μοιράσου το άρθρο:

Του Κων. Γραμμένου -Υποψήφιου Δημάρχου Νοτίου Πηλίου

Προέδρου της Κοινότητας Καλών Νερών

 

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση – σχέδιο της Υπηρεσίας Αεροπορίας, έγκρισης του ΠΠΧΣΑΑ περιφέρειας Θεσσαλίας, το ΥΠΕΚΑ και τη ΡΑΕ (Ρυθμηστική Αρχή Ενέργειας), η περιοχή του Νοτίου Πηλίου (από Μυριοβρύτη, Αργαλαστή, Λαύκο, Προμύρι, Τισαίο, μέχρι και το Τρίκερι μπροστά), περιλαμβάνεται στις περιοχές για εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ο αριθμός των οποίων με βάση το Ειδικό Πλαίσιο για τις ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ανέρχεται σε 243.

Πρόκειται για Α/Γ τύπου Vestas V90 – 2MW συνολικού ύψους περί τα 130m μαζί με συνοδευτικά έργα, όπως διανοίξεις και εκσκαφές χιλιομέτρων για καλωδιώσεις, μεσαίας και υψηλής τάσης, πυλώνες, θεμελιώσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα, ισάριθμες διαμορφώσεις πλατειών κι εργοταξιακοί χώροι, γύρω απ’ τον τοπικό υποσταθμό της ΔΕΗ στον Λαύκο, με τη λογική του ελαχίστου δυνατού κόστους – μέγιστο κέρδο

Πρόκειται δηλαδή περί εκτεταμένων και σύνθετων έργων, που συνιστούν σημαντική επέμβαση στην μικρή και στενή χερσόνησο του Πηλίου, περιοχή υπό προστασία, με μέσο υψόμετρο περιοχής περί τα 330 m και ύψος δόμησης 7,5 m.

Πέραν δε της αλλοίωσης και υποβάθμισης μίας περιοχής σε βιομηχανικό πάρκο,  το παραπάνω γεγονός μας προβληματίζει περισσότερο  αφού το Νότιο Πήλιο α) αποτελεί φυσικό και πολιτιστικό πόρο – τοπίο εθνικής αξίας β) η περιοχή περιλαμβάνει 12 τουλάχιστον μοναστήρια, 70 εκκλησίες, περισσότερα εξωκκλήσια και περί τα 65 χωριά και οικισμούς, εκ των οποίων παραδοσιακοί τυγχάνουν τουλάχιστον 28, ενώ τα κύρια εισοδήματα της περιοχής προέρχονται από τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο, οι δε οικισμοί Χόρτο και Τρίκερι έχουν χαρακτηρισθεί ως Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους, ενώ τέτοιο αποτελεί και η περιοχή Λαύκου, Προμυρίου, Μηλίνας, πράγμα που αποτελεί και το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής (Τ. Α.Π. Παν/μίου Θεσσαλίας) και γ) η περιοχή έχει ήδη πληγεί σοβαρά καθώς 50.000 στρέμματα κάηκαν μόνον τον Ιούλιο του 2007, χώρια το 2000, χώρια το 1991.

                Οι εγκαταστάσεις συνεπώς και υποδομές των έργων αυτών, όχι σε απομακρυσμένα δημόσια ορεινά υψίπεδα, αλλά, αντιθέτως, ανάμεσα σε κατοικημένες περιοχές και στο πιο στενό τμήμα της χερσονήσου, υψηλής επισκεψιμότητας κι (εν μέσω) όλων των συναφών χρήσεων και δραστηριοτήτων, πέραν βεβαίως του ότι οι Α/Γ θα είναι ορατές από παντού (τους οικισμούς, τους δρόμους, τις παραλίες, τα κτήματα, τα μονοπάτια, τα μοναστήρια και τα τουριστικά καταλύματα κ.τ.λ.), θα έχουν κατά κοινή πείρα, ως αναπόφευκτη συνέπεια, την ανάλωση του πολιτισμικού και φυσικού κεφαλαίου της περιοχής, με σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, τόσον δηλαδή, όσον αφορά την αλλοίωση της φυσιογνωμίας, όσο και το τοπίο, το έδαφος, τα νερά, τη βιοποικιλότητα, τα υλικά περιουσιακά στοιχεία και τις χρήσεις γης.

                Δεδομένου ότι τόσο η Δημοτική Αρχή Σηπιάδος όσο και η σημερινή Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου καθώς και η περιφέρεια Θεσσαλίας μεθόδευσαν αυτή την καταστροφική για τον τόπο προοπτική με συγκεκριμένες αποφάσεις και αδειοδοτήσεις και η υπόθεση φαίνεται να τείνει σε τετελεσμένο γεγονός οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουμε δράση.

Η Κίνηση των Δημοτών του Νοτίου Πηλίου ενάντια στην εγκατάσταση Α/Γ δεν πρέπει να μείνει μόνο στα τοπικά πλαίσια που αφορούν τις εν λόγο εγκαταστάσεις αλλά οφείλει να εξαπλωθεί από άκρη σε άκρη του Δήμου αφού μία τέτοια προοπτική θα αποτελέσει ταφόπλακα για μία από τις κύριες πηγές εισοδήματος της περιοχής, αυτής του Τουρισμού.

Τέλος, και ενόψει των Περιφερειακών Εκλογών του Μαΐου και των Βουλευτικών του Οκτωβρίου, η αντίδρασή μας σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής οφείλουμε να είναι καθολική  ώστε να εξαιρεθεί η περιοχή του Νοτίου Πηλίου από τον χάρτη της εγκατάστασης Α/Γ. 

Ένα τέτοιο λεπτό ζήτημα δεν μπορεί να γίνει προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης από επίδοξους Αυτοδιοικητικούς Μάγους οι οποίοι τάζουν λύσεις εφόσον εκλεγούν και των εργολάβων φίλων τους. Χάνετε πολύτιμος χρόνος, για το λόγο αυτό η ώρα της πράξης είναι ΤΩΡΑ και άσχετη από οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα. Άμεσα οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Βουλευτές και Πολιτευτές Μαγνησίας πρέπει να βγουν φανερά να πάρουν σαφή θέση και να μην κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους σφυρίζοντας αδιάφορα.

Είμαστε η Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Δήμου Νοτίου Πηλίου και τους επίδοξους υπονομευτές του μέλλοντος του Δημοτών μας τους αντιμετωπίζουμε Πρόσωπο με Πρόσωπο.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: