Αυτοψία σε χώρους της ΑΓΕΤ θα κάνει η Πρόεδρος Πρωτοδικών Βόλου
5 Απρ 2019
Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το έργο του εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών
5 Απρ 2019

Ιστορίες προσφυγιάς και συνεργατικότητας για τον οίνο και το αμπέλι

Μοιράσου το άρθρο:

Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής το τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων για τα 100 χρόνια ιστορία του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ». Η πρώτη εκδήλωση περιελάμβανε ξενάγηση στην έκθεση που θα  υπάρχει έως το Σεπτέμβριο στις εγκαταστάσεις τις οργάνωσης και φέρει τον τίτλο «Φέραμε στο κόρφο μας τα κλήματα»: Ιστορίες προσφυγιάς και συνεργατικότητας  για τον οίνο και το  αμπέλι μέσα από τις μνήμες του  Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου ‘’Η ΔΗΜΗΤΡΑ’’» Η ξενάγηση πραγματοποίηση από τον υπεύθυνο σχεδίασης της έκθεσης Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.. Πρώτα ξεναγήθηκαν στην έκθεση οι μαθητές και μαθήτριες των δύο Δημοτικών Σχολείων της Νέας Αγχιάλου που συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς και διευθυντές των σχολείων και στη συνέχεια οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Αγχιάλου.  Στη συνέχεια οι μαθητές και μαθήτριες στο χώρο εκδηλώσεων του συνεταιρισμού παρακολούθησαν τo ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένας αιώνας συνεταιριστικής συναντίληψης και προσπάθειας: Από την Πομόριε της Βουλγαρίας στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας». Οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικού ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα τόσο της έκθεσης όσο και το ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια δόθηκαν δώρα στους εκπαιδευτικούς (κρασιά του Συνεταιρισμού) και στα παιδιά σελιδοδείκτες, επετειακούς στυλό με το λογότυπο των 100 ετών και χυμούς. Συνολικά την εκδήλωση παρακολούθησαν 350 μαθητές/τριες καθώς και οι αντίστοιχοι συνοδοί εκπαιδευτικοί.

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο χώρο της εκπαίδευσης με δράσεις και εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν. Μ’ αυτό τον τρόπο η ιστορία και οι μνήμες της περιοχής μεταλαμπαδεύονται στις επόμενες γενιές συνεταιριστών και συνεταιριστριών.

Επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ «Ένας αιώνας συνεταιριστικής συναντίληψης και προσπάθειας: Από την Πομόριε της Βουλγαρίας στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας» το Σάββατο 6 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης.

Η δεύτερη εκδήλωση για το επετειακό τριήμερο θα λάβει χώρα το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 και ώρα 19:30 στο χώρο εκδηλώσεων του  Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ». Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ οι συνέταιροι, κάτοικοι της περιοχής και προσκεκλημένοι από όλη την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο της έκθεσης «Φέραμε στο κόρφο μας τα κλήματα»: Ιστορίες προσφυγιάς και συνεργατικότητας  για τον οίνο και το  αμπέλι μέσα από τις μνήμες του  Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου ‘’Η ΔΗΜΗΤΡΑ’’».

Στη συνέχεια στο χώρο εκδηλώσεων της οργάνωσης θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ  «Ένας αιώνας συνεταιριστικής συναντίληψης και προσπάθειας: Από την Πομόριε της Βουλγαρίας στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας» στις 19:30. Στην εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Ιωάννης Κίτσιος και θα παρέμβουν ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Κώστας Ντάνης καθώς και ο Αλέξανδρος Καπανιάρης που υπογράφει τα κείμενα και την έρευνα του ντοκιμαντέρ.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Νέα Αγχίαλο είναι: Σκηνοθεσία: Κώστας Ντάνης, Κείμενα – Έρευνα: Αλέξανδρος Καπανιάρης, Επιμέλεια προφορικών μαρτυριών: Σταυρούλα Καραρρήγα, Νίκος Τσούκας, Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξης Πηλός, Εναέριες λήψεις: Παντελής Λαδάς, Ηχοληψία: Νίκος Κρόκος, Μοντάζ: Παντελής Λαδάς, Sound Design: Νίκος Κωνσταντίνου, Βοηθός οπερατέρ: Δημήτρης Γκίκας, παραγωγή: KN Productions.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι η μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ είναι του γνωστού μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Το Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο του  Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» προσκαλεί όλους τους συνεταίρους και συνεταίρες της οργάνωσης, τους κατοίκους της Νέας Αγχιάλου αλλά και κάθε Μαγνησιώτη πολίτη να συμμετέχει σ’ όλες τις εκδηλώσεις του τριημέρου αλλά και στην προβολή του ντοκιμαντέρ που καταγράφει ιστορίες προσφυγιάς και συνεργατικότητας  για τον οίνο και το  αμπέλι μέσα από τις μνήμες του  Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: