Ισονομία: είναι υφιστάμενη στην υπόθεση αδειών του Δ. Κουφοντίνα;
27 Μαρ 2019
Εκδήλωση με θέμα τα “Ψηφιακά Ψέματα” από το Π.Θ.
27 Μαρ 2019

Επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό απέστειλε η ΔΑΣ-ΟΤΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η ΔΑΣ ΟΤΑ διαμαρτυρόμενοι για τον κατάλογο των θυμάτων, νεκρών και τραυματιών της εργοδοτικής και κρατικής αδιαφορίας όπως τονίζει. Επιπλέον ζητά προσλήψεις στις ευαίσθητες ειδικά υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, νέο στόλο οχημάτων και τήρηση κανόνων υγιεινής.

H επιστολή 

Μέσα σε μόλις 30 μέρες μεγάλωσε ο μαύρος κατάλογος των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών) της εργοδοτικής και κρατικής αδιαφορίας.

19/2 Δήμος Ρήγα Φεραίου Συμβασιούχος τραυματισμός με αλυσοπρίονο

26/2 Δήμος Τρικκαίων Μόνιμος υπάλληλος νεκρός από ηλεκτροπληξία κατά την διάρκεια κοπής ψηλών δέντρων.

6/3 Δήμος Ελευσίνας Συμβασιούχος ΟΑΕΔ 66 χρονών νεκρός από έμφραγμα εν ώρα εργασίας.

19/3 Δήμος Λάρισας Συμβασιούχος ΟΑΕΔ 62 χρονών έπεσε από τη σκαλωσιά

19/3 Δήμος Κισσάμου Χανίων Συμβασιούχος καθαριότητας έπεσε από το απορριμματοφόρο εν κινήσει. Διασωληνωμένος στο νοσοκομείο.

21/3 Δήμος Αμφιλοχίας Συμβασιούχος 8μηνος τραυματισμός με αλυσοπρίονο.

21/3 Δήμος Ηλιούπολης Κατάρρευσε η γερανογέφυρα του συνεργείου αυτοκινήτων  (σε χώρο με πολλούς εργαζόμενους) ευτυχώς χωρίς θύματα

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι υπουργοί σας μας χορτάσαν σε υποσχέσεις αυστηροποίησης του πλαισίου και οι υπηρεσιακοί σας παράγοντες σε στοιχεία και αριθμούς ελέγχων. Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι ότι ο μαύρος κατάλογος μεγαλώνει και πουθενά μα πουθενά δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες ούτε καν αναζήτηση υπευθύνων. Που είναι το πόρισμα για την Τήνο; Που είναι τα πρόστιμα για τις ελλείψεις σε Κόρινθο, Λουτράκι, Σαντορίνη κ.λ.π.; Αντίθετα υπάρχουν Σωματεία που παλεύουν και αγωνίζονται και χάνουν μεροκάματα προκειμένου να πάρουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας όπως στο Ηράκλειο, στη Κόρινθο και αλλού.

Κύριε Πρωθυπουργέ θα συνεχίσει η κυβέρνηση σας να βάφει με αίμα εργαζομένων τα χέρια της ή θα πάρετε επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία; Μη ξεχνάτε ότι για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ ο μαύρος κατάλογος με τους 60 νεκρούς και τους εκατοντάδες σακατεμένους έχει φτιαχτεί επί των ημερών της δική σας διακυβέρνησης.

 

Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ απαιτούν:

 • Ανανέωση του στόλου όπου επιβάλλεται. Κανένα όχημα να μην κυκλοφορεί χωρίς ΚΤΕΟ, ασφάλεια και βεβαίωση του τεχνικού ασφαλείας.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Αναθεώρηση της σχετικής ΚΥΑ με αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες.
 • Χαρακτηρισμό ως χώρων ανθυγιεινής εργασίας και άλλων επαγγελμάτων, βάσει της επικινδυνότητας της εργασίας, εργοδοτική εισφορά στα ΒΑΕ για κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου.
 • Άμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε κάθε δήμο (ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων).
 • Κατάργηση της εμπορευματοποίησης της εργασιακής υγείας και ασφάλειας. Τη δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας της εργασίας ενταγμένων σε ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας.
 • Αλλαγή του νόμου ώστε οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας να έχουν αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό έργο (να έχουν τη δυνατότητα να σταματούν τη λειτουργία υπηρεσιών όσοι δεν πληρούν τους όρους).
 • Επανεξέταση της 24ωρης λειτουργίας μόνο για τις έκτακτες περιπτώσεις που δημιουργούνται προβλήματα στην ημερήσια λειτουργία και όχι εκτεταμένη λειτουργία.
 • Κρατική μέριμνα για τις οικογένειες που έχουν νεκρούς. Δυνατότητα πρόσληψης συγγενικών προσώπων.
 • Αλλαγή θέσης σε περίπτωση ατυχήματος εργαζόμενου.
 • Αναγνώριση εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας στο δημόσιο.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: